torstai 19. tammikuuta 2017

Kuusi vuotta kujerrellen


On pyrähdetty taas yhden vuoden ympäri ja blogi täyttää tänään kuusi vuotta. Eskari-ikäisenä innostumme edelleen helposti erilaisista asioista, mutta toisaalta saatamme yhtäkkiä hyydähtää. Tämä hyydähtäminen tuli lähinnä mieleen siitä, että meinasin äsken tullessani kotiin esityksestä jäädä sänkyyn kellimään koiran kanssa, mutta tämä postaus oli luvattu joten täältä pesee.

Juhlistin siis merkkipäivää tänään äidin kanssa kakkukahveilla, olihan äidilläkin synttärit viime viikonloppuna, ja kysymällä teiltä seuraajilta twitterissä ja facebookissa että mitä te haluaisitte tietää. Seuraavassa yritän vastata kysymyksiin jollain tavalla järkevästi, pahoittelen jos eskarilaisen ajatus ei ihan kulje.

Krista pyysi täsmäkulttuuritärppejä Helsinkiin tälle keväälle. Suosittelen seuraavaa:
* klassikkonälkään Kansallisteatterin Rikhard III
* nykyteatteriuteliaisuutta tyydyttämään Q-teatterin Prinsessa Hamlet
* uusien tuulien haistelemiseen jotain Teatterikorkeakoululla, vaikka Glitch
* ennakkoluulottomasti katsomaan mitä vaan Mad Houseen, juuri tänään odotan esitystä Consolation

Heidi pyysi nimeämään ensimmäisen mieleen tulevan teoksen tietyistä määreistä. Tässä tulee:
* oudoin: Oblivian Entertainment Island, se monituntinen perjantai-ilta on jäänyt lähtemättömästi mieleen
* kaunein: Salla Hakanpään Pinta, edelleen toivon että voisin kokea sen vielä uudelleen
* hiljaisin: Hamlet Private ja sen sieluun jättämä rauha
* epämukavin: Paras mahdollinen maailma ja ehdotuksia vielä paremmasta Takomossa, väitän että se on se ketsuppi
* hillittömin: parhaimmat naurut hetkeen sain Tampereella Näytelmässä joka menee pieleen, kerrankin onnistunut komedia

Antti kysyi minkä kulttuurimuodon aion ottaa seuraavaksi tutustumiskohteeksi. Ajatuksena on harjoitella konserteissa käymistä, siis ei keikoilla vaan nimenomaan konserteissa. Vinkkejä saa antaa! Dragia haluaisin myös käydä vihdoin katsomassa!

Raita esitti useamman kysymyksen. Edetään järjestyksessä.
1. Luulin, että olen jättänyt kesken vain Vernen Kapteeni Nemon, jonka luin tuossa taannoin vihdoin ja viimein. Vaan väärinpä luulin, Darwinin Lajien synty on nimittäin myös jäänyt kesken. Pääsääntöisesti siis kahlaan kirjat alusta loppuun, vaikka siitä tavasta voisi opetella poiskin.
2. Mieleen nousee ilman muistioiden ja blogin selailua yksi tarina, josta en pitänyt ja joka jäi silti mieleen. Se on Joanne Harrisin Sinisilmä, jonka viime keväänä tajusin vihdoin viedä pois omasta hyllystä. Kirja on jättänyt niin epämiellyttävän tunteen, että en halua siihen enää palata.
3. Muutoksia suomalaiseen kulttuurikenttään toivoisin aika monia, mutta päällimmäiseksi ajatukseksi nousi lapsille ja erityisesti nuorille suunnatun teatterin arvon nostaminen. Tommi Kinnunen kirjoitti vähän tätä aihetta sivuten hienon kolumnin viime marraskuussa. Pointtina siis että olisipa kiva, jos nuorille tarjottaisiin myös muuta teatteria kuin sitä teini-iän masiksessa rypemistä ja että lapset ovat haastava mutta toisaalta ihan mahtava yleisö.

Raija kyseli minkä kirjan tarinan haluaisin nähdä teatterilavalla ja miksi. Viimeaikaisista luetuista tähän hommaan sopisi loistavasti Deborah Levyn Uiden kotiin, siitä saisi hyvillä näyttelijöillä tehtyä todella kylmäävän näytelmän!


Meri heitti viime tinkaan vaikeimman kysymyksen eli mitkä kulttuurielämykset ovat erityisesti jääneet mieleen blogin tähänastiselta taipaleelta. Vähän tuntuu nololta linkkailla näitä vanhoja tekstejä, mutta heitetään tähän nyt satunnaisessa järjestyksessä ensimmäisenä mieleen tulevat kymmenen, joita ei ole vielä Heidin kysymyksen yhteydessä mainittu:
* Ryhmäteatterin Ronja, ryövärintytär (2011), siltä reissulta vasempaan nimettömään jäi sormus
* Suomen musiikkiteatteriensemblen RENT (2011) ja katastrofaalisin räkäitku koskaan
* Hannu Rajaniemen kirjat, mainittakoon nyt erityisesti kolmeen kertaan luettu Fraktaaliruhtinas
* Anni Kytömäen Kultarinta, jonka luin jouluna 2014
* haaveet todeksi: The Lion King West Endillä (2011)
* Puotilan kesäteatterin lastennäytelmät ja niistä rakkaimpana ensimmäisen vuoden Liisa Ihmemaassa (2014), käsittämättömän hyvää lastenteatteria
* Rocky Horror Picture Show'n sing-along-näytös (2014) Orionissa, samalla ensimmäinen sing-along johon osallistuin
* Ozonteaternin ja Teater Marsin Måsen (2015) sytytti rakkauteni Tšehovin Lokkiin
* Jurkan Bonnie ja Clyde (2016) veti syksyllä ilmat pihalle
* hullu matka katsomaan Hedwig and the Angry Inchiä Malmöhön

Viimeisenä käsiteltäköön yhteisesti Siirin, Tallen ja Marin kysymykset, sillä ne kaikki sivusivat jollain tavalla jumeja tai sitä onko joskus ollut pohdintaa blogin lopettamisesta. Lyhyesti sanottuna on ja on. Välillä on tehnyt mieli heittää ne kuuluisat hanskat tiskiin, kun on pohtinut että lukeekohan tätä kukaan ja onko tässä mitään järkeä. Viime vuonna kärsin myös pitkään kammottavasta lukujumista, suoraan sanottuna en osaisi nimetä ilman lunttaamista kovinkaan monta viime vuonna lukemaani kirjaa vaikka paljon luinkin. Bloggaaminenkin takkusi, rästit kertyivät ja ahdisti. Joskus oli pakko puskea väkisin tekstiä ulos, sen jälkeen tuntui kuin olisi tulppa auennut ja saatoin kirjoittaa kolmekin rästiä yhteen menoon. Paradoksaalisesti on välillä myös outoa, miten niistä kaikkein parhaimmista esityksistä on niin vaikea kirjoittaa!

Aina tänne on kuitenkin palattu. Siihen on monta syytä. Blogi on tuonut elämään paljon sisältöä, erityisesti ihmisiä joihin on tullut tutustuttua ja joista osasta on tullut rakkaita ystäviä. Itsekkäitäkin syitä on, tuntuu että unohdan helpommin sekä kirjat että esitykset jos en prosessoi niitä tämän kautta. Ja jos niistä avautumisista joku sattuisi innostumaan tai niiden parissa viihtymään, niin mikäs tässä. Täällä siis edelleen kujerrellaan ja odotellaan innostuksella mitä tämä vuosi tuo kulttuuririntamalla tullessaan.

Kiitos kun luette ja seuraatte ja ootte!

14 kommenttia:

 1. Kiitos näistä yhteisistä vuosista, ihan kuutta vuotta en ole matkassa ehtinyt kulkea mutta kolme-neljä vuotta varmaankin!? Aika kuluu niin nopsaan. Paljon olen saanut hyviä vinkkejä täältä (myös kirjoihin huomio huomio!) ja olen huomannut, että meillä on esitysten suhteen aika lailla samanlainen maku. Ei tule äkkiseltään mitään sellaista mieleen, joista olisimme olleet täysin eri mieltä. Jatkakaamme samaan malliin. Ja kiva kun oot! :)

  VastaaPoista
 2. Onnea onnea onnea! Melkoinen määrä kujerruksia ilmoilla jo!

  Olen tainnut roikkua täällä melkein alusta asti, en ehkä ihan ensimmäisistä postauksista mutta kesästä 2011 alkaen kyllä, koska muistan elävästi edelleen auringonkukat ja Ronjan. :) Kyllä on kelvannut olosta nauttia.

  Kaikkein parasta blogissasi olet tietenkin sinä, ja olen onnellinen ystävyydestämme myös livemaailmassa. Kokemus- ja kirjoitusintoa tuleviinkin hetkiin!

  VastaaPoista
 3. Ihanaa että olet ja bloggaat! Minä olen ollut matkassasi koko oman blogiaikani eli neljä vuotta ja pidän blogistasi (ja siusta) hurjasti. Onnea, onnea, onnea ja hyviä lukuhetkiä ❤

  VastaaPoista
 4. Kiva kun kujertelet, toivottavasti jumit eivät selätä tätä ikinä. Tuosta muuten sama kokemus (kirjoista), että parhaista on vaikein postata. Kun ne tuntuvat niin isoilta!

  VastaaPoista
 5. Onnea eskarilaiselle! Konserttivinkkinä voisin antaa RSO:n konsertin huhtikuussa jolloin johtamaan saapuu Herbie The Man, Herbert Blomstedt 90vee ja still going strong! Olen jopa miettinyt josko itsekin ajoittaisi Helsingin vierailun tuohon maagiseen ajankohtaan... /Mari

  VastaaPoista
 6. Oikein paljon onnea kuudesta blogivuodesta!

  VastaaPoista
 7. Suuret onnnittelut kuudesta blogivuodesta. Blogisi on oikein ihana. Konserttivinkkejä en osaa antaa, mutta meilläon konsertti tiedossa keväälle jo, josta ollaan täpinöissämme. Räppäri Pyhimys esiintyy Lahen Sibeliustalolla klassisen orkesterin ja lukuisien vieraiden kanssa. Pitäisi vielä malttaa odotella sinne asti. Toivottavasti löydät jotain kiinnostavaa ♥
  Tiia

  VastaaPoista
 8. Paljon onnea kuusivuotiaalle! Blogiasi on ilo lukea.^^

  VastaaPoista
 9. Paljon onnea blogille ja kiitos kultturelleista vastauksista! :)

  VastaaPoista
 10. Hurjasti onnea kunnioitettavasta kuudesta vuodesta! :)

  VastaaPoista
 11. Onnea kuudesta vuodesta! Taidan sanoa tämän joka vuosi, mutta meidän blogimmehan ovat syntyneet lähes samaan aikaan!

  VastaaPoista
 12. Onnea eskari-ikäiselle! Blogisi on ihanan monipuolinen, raikas ja yllättävä, täällä on hauska kyläillä.

  VastaaPoista
 13. Onnea kuusivuotiaalle myös täällä! Kiitos vastauksista ja mielenkiintoisesta pohdinnasta. :) Oot kyllä hurjan paljon ehtinyt kaikkea lukea ja kokea. Käyn täällä usein vierailulla, mutta turhan harvoin tulee kommentoitua mitään.

  Kävin muuten sattumalta katsomassa dragia ekaa kertaa toissa viikonloppuna. Kulttuurikuurissa on nyt pitkä postaus aiheesta. Jututin illan emäntää Lola Vanillaa ja kuvia tuli lisäiltyä varmaan melkein enemmän kuin blogipohja sallii. Saatoin siis "hieman" innostua. :D Täältä löytyy: http://blogit.extempore.fi/kulttuurikuuri/2017/01/24/drag-paljon-muutakin-kuin-miehia-mekoissa-lola-vanillan-suojatit-astelivat-itsevarmoina-lavalle/

  Iloa ja elämyksiä myös tuleville vuosille! :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...