perjantai 24. lokakuuta 2014

Lavalta: Hamlet Private (Gnab Collective)

Cécile Orblin. Kuva: Marion Maisano

Pyöreällä pöydällä on kynttilä, pääkallo ja korttipakko. Näyttelijä Cécile Orblin toivottaa minut tervetulleeksi katsomaan Hamlet Privatea. Jännittää vähän, tämä on esitys jota olen Mad Housen tarjonnasta odottanut kaikista eniten.

Esityksestä tekee erikoisen se, että sen esittää yksi näyttelijä yhdelle katsojalle kerrallaan ja esitys toteutetaan baarissa tai kahvilassa. Noin 40 minuutin ajan näyttelijä käy katsojan kanssa läpi Hamletin tarinaa Talmeh-korttien avulla. Kortit on varta vasten esitystä varten tehty, niissä esiintyy Orblin itse ja ne kuvastavat hetkiä ja henkilöitä Hamletin tarinassa.

Orblin nostaa pakasta kortteja ryhmittäin, saan valita mitkä minua viehättävät tai puhuttelevat eniten. Järjestän kortteja haluamiini järjestyksiin. Tämän lämmittelyn jälkeen korttipakka sekoitetaan ja samalla pohditaan jotain kysymystä, jota itse päässään on vatvonut, jonka parissa on empinyt. Kun on valmis, pakka lasketaan pöydälle. Orblin nostaa pakasta jälleen kortteja, kuusi kappaletta, jotka antavat katsojalle vastauksen kysymykseen, tai ainakin suuntaviivoja sen pohtimiseen. Näyttelijä tulkitsee kortteja ja niiden merkitystä, mutta katsoja saa itse päättää niiden vaikutuksen ja merkityksen. Empiminen kysymysten äärellä on esityksen tärkeimpiä teemoja ja tässä saa rauhassa empiä ja miettiä omaa kysymystään, pysähtyä myrskyn silmään ja katsoa palaa omasta itsestään.

Lopuksi näitä kysymyksen pohtimiseen käytettyjä kortteja käytetään vielä kertomaan Hamletin tarina, siis se Shakespearen alkuperäinen, mutta korttien määräämällä tavalla. Toisilla esiin nousevat eri kohtaukset kuin toisilla. Itselleni Hamlet on tuttu ja jollain tavalla hyvin läheinenkin näytelmä ja olin oikeastaan hieman yllättynyt, kuinka ehjänä tarina saadaan kerrottua käyttämällä vain kuutta korttia ja niiden elementtejä.

Kaiken tämän kirjoitettuani huomaan, että minun on hirvittävän vaikeaa sanoa esityksestä paljonkaan, Omaa esityskokemusta on hankala avata enkä sitä välttämättä haluakaan siitä tämän enempää kertoa. Kokemus on jollain tavalla yksityinen, lämmin, mutta samalla niin intensiivinen että sen jälkeen ei tee mieli jäädä ihmisten keskelle istumaan. Orblin on ihanan läsnäoleva ja jollain tavalla turvallinen johdattaja empimisen teemojen äärelle. Esityksen jälkeen huomaan olevani vain tavattoman vaikuttunut ja liikuttunut, olen oikeastaan edelleen ja siitä tämä kirjoittamisen vaikeuskin varmasti kumpuaa.

Myös mies oli samaan aikaan katsomassa omaa versiotaan Hamletista, hän tosin englanninkielistä versiota näyttelijä Claudia Schwartzin kanssa. Myös hän totesi esityksen olleen yksi parhaista näkemistään tai kokemistaan esityksistä.

Hamlet Private on, lyhyesti sanottuna, yksi vaikuttavimpia koskaan kokemiani teatteriesityksiä. Kiitos Cécile Orblin, kiitos Gnab Collective, kiitos Mad House.

***

Hamlet Private on ensimmäinen osa Gnab Collectiven Päätös-trilogiaa ja se on esitetty ensi kertaa vuonna 2012. Tämän jälkeen esitys on kiertänyt maailmalla saaden seurakseen muun muassa saksan- ja italienkieliset tulkinnat. Trilogian toinen osa Polku (oma kokemukseni) sai ensi-iltansa tänä vuonna ja viimeinen osa esitetään ensi vuonna (2015).

2 kommenttia:

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...