tiistai 21. lokakuuta 2014

Lavalta: In Transition - Work in Progress (Oblivia & Via Negativa) // On the Right Track - A cabaret of the political absurd (Via Negativa)

 Kuva: Oblivia & Via Negativa

Tiistai oli taas tuplaesitysten ilta. Mad Housen yhteydessä nähtiin slovenialaisen Via Negativan ja Suomessa toimivan mutta kansainvälisen Oblivian yhteistyöesityksen työn alla oleva In Transition ja Via Negativan On the Right Track - A cabaret of the political absurd.

In Transition oli lempeä matka mielikuviin ja ihmisyyteen. Alussa on lavalla makaava nainen ja mielikuvia siitä, mitä hän voisi esittää. Rannalle nukahtanut nainen. Puistossa kaatunut, vielä vihreä puu. Torpedo matkalla kohti Atlanttia ylittävää alusta. Muut näyttelijät siirtyvät vähitellen lavalle, kuvittelu jatkuu. Paikalleen asettuneista ihmisistä voi tulla yllättävän monta asiaa mieleen.

Jossain vaiheessa palataan nykyhetkeen, puhutaan siitä miten elämäänsä voisi ehkä elää. Voisi kuunnella toisia enemmän, olla kohtelias. Käyttää sanoja kiitos ja ole hyvä. Ja että on ihan ok kerätä kotiinsa kirjoja eikä niitä silti ole pakko lukea (kiitos).

Esitys on vielä harjoitusvaiheessa ja se saa ensi-iltansa seitsemäs joulukuuta Ljublanassa, Sloveniassa. En tiedä, millainen lopullinen esitys tulee olemaan mutta toivotan joka tapauksessa lämminhenkiselle työryhmälle hyvää esityskautta.

***

Kuva: marcandrea / Via Negativa

Via Negativan On the Right Trackissa lavalle astelevat taustalaulajat. Bändi puuttuu, samoin lead-laulaja. Keikkaa ei kuitenkaan kehtaa jättää kesken tai pitämättä, oma työ tehdään muista riippumatta. Välillä yritään ehkä irrottaa vähän siitä aiemmin sovitusta, mutta lopulta palataan takaisin omalle paikalle ja omiin kuvioihin. Lavalla nähdään myös epätahtinen Techno-Fog-sumulaite.

On the Right Track on hyvin mahdollisesti yksi viihdyttävimpiä keikkoja, joita olen koskaan nähnyt. Absurdia, toki, ja niin se oli esiintyjistäkin joiden keskustelu laulupätkien välissä oli ystävällisesti tekstitetty. Itse en flunssapäissäni ajatellut sen kummempia, mutta mies totesi heti esityksen jälkeen että tämähän oli ihan selkeä poliittinen kommentaari. Ja niin se olikin, kun kävin sitten lukemassa esityksen kuvauksen. Ihan hyvä, että mukana on fiksumpi katsoja (tämä ei ole sarkasmia). 

Politiikka on vain demokraattisten arvojen tyhjä kuori, joka pitää yllä illuusiota mahdollisuuksista ja vapauksista lukee tapahtuman kuvauksessa. Kun asiaa sitten ajattelee, ei homma ole missään nimessä kaukaa haettu. Voisin ehkä joskus lukea nämä tapahtumakuvaukset etukäteen, niin osaisin katsoa esityksiä älykkäämmästi.

Oli silti todella ihana esitys, jos niin sopii sanoa. Siitä tuli hyvä mieli, vaikka politiikka onkin ihan ihmeellistä ja käsittämätöntä.

Nothing's gonna stop us now!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...