tiistai 7. lokakuuta 2014

15 mieleenpainuvinta esitystä

Käsiohjelmia työhuoneen seinällä vuonna 2013. Nykyään naru on täydempi, paljon täydempi.

Paljon melua teatterista -blogin Katri heitti tuossa päivemmällä palloa muille kulttuuribloggareille ja kyseli mieleenpainuvimpien esitysten perään. Pyörittelin asiaa mielessäni tuossa tunnin jos toisenkin ja päädyin sitten osin itse ja osin miehelle pallotettujen ehdotusten kautta seuraavaan riviin. Toisena päivänä lista voisi olla toisenlainen, tänään mennään näillä. Esitykset ovat tässä aikajärjestyksessä, selostukset ovat aivan liian myöhäisen illan hajanaisia tuotoksia.

Les Misérables - Helsingin kaupunginteatteri 1999
Tästä esityksestä alkoi toden teolla rakkauteni musikaaleihin. Äitini vei minut katsomaan esitystä 12-vuotislahjaksi, muistan oikeastaan vain sen kuinka musiikki tuntui valtavalta ja kuinka äiti yritti peittää silmiäni barrikadikohtauksen aikana.

Kiviä taskussa - Helsingin kaupunginteatteri 2004, 2009, 2011 ja 2014
Kiviä taskussa vetää edelleen täysiä katsomoita eikä ihme. Nuojua ja Suosalo tekevät mielettömät roolityöt ja kykenevät taitavasti vaihtamaan komiikasta traagiseen. Esitys on tullut nähtyä neljä kertaa, joka kerralla huvituin.

Wicked - Helsingin kaupunginteatteri 2010
Wicked toimi jonkinlaisena palauttajana musikaalien maailmaan. Upea esitys.

Mr Vertigo - Kansallisteatteri 2011
Visuaalisesti kauneimpia näkemiäni esityksiä suosikkinäyttämölläni. Lisäksi seurana oli isä, suuri Auster-fani.

Ronja, ryövärintytär - Ryhmäteatteri 2011
Ronja ei ole ehkä suosikkini näkemistäni Ryhmäteatterin kesänäytelmistä, mutta se on se tärkein. Ennen tätä esitystä sanoin kyllä kosintaan, joten muistikuvat eivät välttämättä ole ne kirkkaimmat, mutta sitäkin paremmat.

RENT - Suomen Musiikkiteatteriensemble ry 2011
On täysin mahdollista, että en voi koskaan mennä katsomaan toista suomalaisproduktiota RENTistä. Lahden taitureiden esitys vei jalat alta ja sai allekirjoittaneen itkemään räkäitkua koko toisen puoliajan.

The Lion King - Lyceum Theatre 2011
Haave kävi toteen, kun mies vei synttärilahjaksi Lontoossa katsomaan tätä Disney-elokuvasuosikkiani. Itkuhan siinä pääsi jo ensimmäisen kappaleen aikana.

Outo homo - 2012
Juuso Kekkosen Outo homo on niitä esityksiä, joita suosittelisin kaikille.

Pysy hengissä vielä tämä päivä - Kansallisteatteri 2013
Arvoin, pääseekö tämä esitys listalle vai laitanko samaa aihetta sivuavan Next to Normalin. Laitoin tämän, kuitenkin. Hieno esitys, tärkeä aihe.

Pinta - Salla Hakanpää / Cirko 2013
Ensimmäinen kosketukseni nykysirkusgenreen. Olin häikäistynyt.

Finnphonia Emigrantica - European Theatre Collective 2014
Vahva, moniääninen. Upea.

Jekyll ja Hyde - Turun kaupunginteatteri 2014
Kunnianhimoinen, massiivinen, vaikuttava. Turussa osataan.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time - NT Liven kautta 2014
En osaa edes sanoa lyhyesti, miten hieno tämä oli.

Fawlty Towers - Teatteri Tuike 2014
Komedia on vaikea laji. Tämä nuorisoharrastajateatteriryhmä hoiti homman kotiin vaivattomasti.

Ihanat ihmiset - Q-teatteri 2014
Tämän syksyn kärkikahinoissa vahvasti mukana.

Hyvää yötä.

ps. Tuolta alussa linkitetystä Katrin blogista pääsee myös tutkimaan muiden kiinnostavia listoja.

8 kommenttia:

 1. Wicked oli minustakin upea. Musikaalin lauluja oli pakko kuunnella aika pitkään sen jälkeen kotonakin. :)

  VastaaPoista
 2. Tältä listalta olen nähnyt Lion Kingin ja The Curious Incidentin (hmm, jotenkin yllättäen vain nämä, kun kotimaassa enimmäkseen teatteria tulee katsottua). Vähän kiinnostaisi TTT:llä ensi-iltaan tullut The Curious Incident..., mutta samalla vähän pelottaa, kun alkuperäinen oli niin vahva kokemus. Istuin jossain korkealla rajoitetun näkyvyyden paikalla ja kurottelin kaulaani suunnilleen koko esityksen ajan, mutta se ei haitannut yhtään. Olihan se aivan mahtava. Ihmettelin myös sitä, miten paljon tykkäsin näytelmästä, vaikka kirja on minulle tärkeä ja rakas. Usein sovitukset lempparikirjoista kun tuppaavat näyttämään "vääränlaisilta" omaan silmään, vaikkei niissä välttämättä noin niin kuin näytelmällisesti mitään erityistä vikaa olisikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotimaassa tehdään niin paljon hyvää, että ei ihmekään jos esitykset menevät ristiin, Sonja. Minuakin kiinnostaisi tuo TTT:n versio, mutta Tampereelle ei taida nyt ehtiä, harmi. Curious oli kyllä loistava, kirja odottaa minulla vielä lukemista.

   Poista
 3. Suomen Musiikkiteatteriensemblen Rent! Melkein pääsi omalle listallenikin, mutta päätin lopulta rajata määrän yhdeksään ja tämä tippui sitten pois... Ihan mieletön tunnelma sekä lavalla että katsomossa. En enää ole Rent-fani, mutta pari vuotta sitten kolahti, ja fiiliksen puolesta kolahtaisi varmasti vieläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, sinäkin olet nähnyt! Se oli mulle ihan käsittämätön kokemus! Hieno veto, huh.

   Poista
 4. Hauskaa miten joistakin esityksistä tulee tärkeitä jostain täysin liittymättömästä syystä. Ihana aika kosia, ennen teatteriesitystä. :-) Minullakin on joitakin esityksiä, joita kävin katsomassa tietyssä elämäntilanteessa ja jotka sen vuoksi ovat jääneet merkityksellisiksi, vaikka itse esitys ei niin kovin mieleenpainuva olisi ollutkaan.

  Kiitos muuten sisustusvinkistä! Olenkin pohtinut, miten saisin käsiohjelmia nätisti esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopa muuta, Laura! Muistikuvat Ronjasta ovat hajanaiset, mutta sitäkin mukavemmat.

   Ja olepa hyvä! Oma pyykkinaruni on nykyään aika villissä kunnossa, pitäisi kuavata sekin, mutta tykkään siitä hirmuisesti.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...