keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Lavalta: Domini Públic (Roger Bernat)

Kuva: Domini Públic/Roger Bernat

Oletko syntynyt Suomessa? Tienaatko kuussa yli 3 000 euroa? Asutko Pitkänsillan pohjoispuolella? Oletko pitänyt asetta kädessä? Onko seksi mielestäsi yliarvostettua? Aiotko hankkia lapsia? Oletko ollut jääkiekko-ottelussa? Menetkö teatteriin saadaksesi iskun vasten kasvoja?

Muun muassa tällaisia kysymyksiä osallistujat kuulivat kuulokkeistaan osallistuessaan Domini Públic -esitykseen Tiivistämön pihalla. Vastauksesta riippuen käveltiin joko pelikentän oikeaan tai vasempaan reunaan, tai keskelle, tai tehtiin jonkinlainen ele kuten nostettiin kädet ilmaan. Kysymykset vaihtelivat yleisestä henkilökohtaiseen. Joihinkin kysymyksiin joutuu miettimään omaa vastaustaan ennen reagointia. Samalla huomaa skannaavansa muita katsojia: kuka reagoi samoin kuin minä, kenen kanssa seison nyt ryhmässä.

Domini Públic esitettiin tällä viikolla ensimmäistä kertaa suomeksi Mad Housessa. Roger Bernat'n kehittämä yhteisöllinen peli saa ihmiset muodostamaan pieniä yhteisöjä ja ryhmiä, joita esityksen lopussa käytetään jonkin aivan uuden, fiktiivisen luomiseen. Esitys on kiertänyt ympäri maailmaa eikä ihme, sillä kokemus on ehdottoman kiinnostava.

Esityksen lopussa, fiktion loputtua, löydän itseni makaamasta kylmältä asfaltilta kiiltävästä metallipaperista tehdyllä huovalla. Olo on hämmentynyt ja tuli siellä ulkona vähän kylmäkin, samalla sitä on innoissaan uudenlaisesta kulttuurikokemusta. Fiktiivisen kohtauksen luominen tuntui tavallaan jopa hankalammalta kuin alun kysymyksiin vastaaminen, sillä yhtäkkiä ei tiennyt mitä tapahtuu. Pelissä muodostuneet yhteisöt päätyivät kohtaamaan toisiaan yllättävällä tavalla ja se oli tavallaan myös kiinnostavampaa kuin alku, ihmisten reaktiot yllättävien tilanteiden edessä.

En minä osaa muuta sanoa, kuin että oli hienoa ja erilaista. Kiitos.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...