keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Juan Díaz Canales & Juanjo Guarnido: Blacksad: Amarillo

Kuva: Díaz Canales/Guarnido

Juan Díaz Canalesin käsikirjoittama ja Juanjo Guarnidon kuvittama Blacksad on yksi viime vuosieni kirkkaimmista sarjakuvalöydöistä. Neljä ensimmäistä albumia meiltä löytyy kotoa ja olikin satunnaisella kirjastoreissulla hienoa huomata että viides osa Amarillo (Egmont, 2013) on julkaistu.

Kaksi beatnik-kundia matkaavat kohti Amarilloa tapaamaan toisen agenttia romaanikäsis kourassaan. Blacksad puolestaan saa lentokentällä toimeksiannon ajaa rikkaan porhon auto Tulsaan. Beatnikien auton hajottua he päätyvät pihistämään Blacksadin koslan. Nuorukaisten yhteispeli ei kuitenkaan aivan pelaa ja pian käsissä on murha, rikottu postilaatikko ja kadonnut syyllinen. Heitetään samaan soppaan rappiolla oleva sirkus, Blacksadin perässä reissaava FBI-kaksikko ja lipevä asianajaja ja seikkailu on valmis.

Juonikyhäelmäni ei tee oikeutta tarinalle, mutta kyseessä on taas mustansävyinen film noir -henkinen seikkailu, vaikka värit tällä kertaa Route 66:n varrella ovatkin kirkkaampia. Guarnidon piirrosjälki viehättää edelleen, eläinhahmot ovat rouhean inhimillisiä ja tyylikkäitä.

Mitä sitä näistä sarjakuvista sanoisi. Jos pitää synkistä film noir -tarinoista, ovat nämä sarjakuvat juuri sinua varten. Kaksikko Díaz Canales ja Guarnido tekee terävää jälkeä ja tarinat ovat nautittavia. Päällimmäisenä Amarillo herätti halun lukea koko sarjan uudelleen, sillä löyhästi jatkuvajuoninen sarja olisi hienoa kokea myös yhtenä kokonaisuutena.

Juan Díaz Canales & Juanjo Guarnido: Blacksad: Amarillo
Egmont, 2013.
Suomennos: Kirsi Kinnunen

2 kommenttia:

 1. Artaudin julma teatteri lavasti hienosti kirjailijoiden välisen konfliktin. Toimivaa oli myös keltaisen (espanjaksi amarillo) ja sen vastavärin käyttö aina, kun jotain teeman kannalta keskeistä tapahtui.

  Aivan loistava. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, mitä, kiitos Juha! Mun pitää hankkia tämä vielä omaan hyllyyn, en ollut osannutkaan noin hienosti edes katsoa.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...