sunnuntai 19. lokakuuta 2014

Lavalta: Luke Jermay's Sixth Sense (Teatteri Union)

Kuva: Luke Jermay

Erinäisten sattumusten kautta päädyimme lauantaina upouuteen teatteritilaan Teatteri Union, jossa esiintyi maailmalla ilmeisesti varsin kuuluisa mentalisti Luke Jermay. Esityksessään Sixth Sense Jermay lukee ihmisten ajatuksia, esittelee taitojaan monipuolisesti ja samanaikaisesti vetää äärimmäisen viihdyttävän show'n.

Tällainen esitystyyppi ei ole minulle itselleni kovin tuttu, vaikka toki tiedän mitä mentalisti tarkoittaa. Luin torstaisesta Hbl:n jutusta, kuinka Jermay itse on tavallaan aloittanut uransa skeptikkona kasvaessaan tarot-korttien sun muiden parissa, mutta vähitellen löytänyt niistä ja muistakin elementeistä jotain sellaista, jota hän voi käyttää hyödykseen.

Luke Jermay on selvästi taitava showmies, joka osasi ottaa yleisön haltuunsa. Tunnelma on maaginen, mutta samalla hauska. Jännittävä. Jermay esittelee aluksi taitojaan lämmittelemällä yleisön kanssa, arvailemalla heidän valitsemiaan pelikortteja ja heidän horoskooppimerkkejään. Kuulostaa aika perinteiseltä, mutta homma on joka tapauksessa toimivaa. Yleisö istuu nakutettuna paikoillaan.

Esityksen alkaessa hivuttauduin omasta mielestäni turvallisesti keskelle katsomoa, johon mies totesi että kyllä se sut kuitenkin sinne avustajaksi valitsee. No, niin valitsikin ja lavalle siitä sitten mentiin. Meitä "vapaaehtoisia" oli yhteensä kuusi ja jokaisen kanssa Jermay teki hieman erilaisia ajatustenlukuharjoitteita. Kaksi henkeä pääsi muun muassa valitsemaan kirjoista jonkin kohtauksen, jonka he sitten jotenkin siirsivät Jermaylle. Ja onnistuihan se.

Itse pääsin tutustumaan tarot-kortteihin ja niiden kautta syntyneitä mielikuvia sitten palloteltiin ajatuksina eteenpäin. Kokemusta on hieman vaikea kuvata. Tavallaan on ihan mahdollista, että kortit olisivat jossain Jermayn tietämässä järjestyksessä, jolloin ei olisi mielettömän haastava temppu todeta että äskenpä kädessäsi oli Three of Coins. Haastavampaa puolestaan on se, että Jermay jollain tavalla kykeni sitten onkimaan ne korttien herättämät ajatukset esiin ja kaiken lisäksi sellaisista asioista, joita ei oikeasti kovin moni tiedä. Samaan aikaan kun homma oli äärimmäisen vaikuttavaa, oli se myös jollain tavalla levottomuutta herättävää. Huh.

Yleisön kanssa tehdään myös muuta, etsitään syntymäpäiviä ja -vuosia hämmentävän tarkasti ja nimetään ihmisten lapsuudenaikaisia parhaita ystäviä ja ensisuudelmien kohteita. Ilmeet vaihtelevat huvituksesta hämmennykseen ja jonkinlaiseen riemuun. Olo on jollain tasolla hieman skeptinen että voiko tuo mies ihan oikeasti lukea ajatuksia, mutta samalla tuntee itsensä pohjattoman viihdytetyksi. Oli kyseessä sitten suunniteltu huijaus (esimerkiksi todennäköisyyksiin perustuva temppu) tai ei, on tunnin kestävä esitys aivan huippu ja mieltä sekoittava.

Tällä kertaa esityksiä oli Helsingissä vain yksi, mutta mikäli mahdollisuus uudelleen tarjoutuu suosittelen tutustumista herran esityksiin oikein lämpimästi.

Sanottakoon vielä, että WHS:n pyörittämän Teatteri Unionin tila oli hirmuisen mukava. Vanha elokuvateatterisali on muokattu intiimiksi esitystilaksi, jossa toivottavasti tullaan näkemään tulevaisuudessa jos jonkinlaista hienoa. Tilaan ja sen tulevaan ohjelmistoon voit tutustua täällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...