lauantai 30. huhtikuuta 2016

Lavalta: Par(r)asvaloissa esittää: Risteys (Kansallisooppera)

Kuva: Heikki Tuuli

Joskus esitys vaikuttaa niin paljon, että siitä jää sanattomaksi. Näin kävi eilen, kun pääsin kammottavan säätämisen ja hookaamisen päätteeksi Oopperalle katsomaan nuorten Par(r)asvaloissa-ryhmän tämän vuoden produktiota Risteys. Ainut päähän mahtuva ajatus esityksen jälkeen oli, että olivatpa nämä nuoret huikean taitavia.

Suuren tehtaan keksijä kehittää uuden hittituotteen, Ilox-pillerin, jolla saadaan onnelliseksi niin masentuneet nuoret kuin vanhainkodin asukkaatkin. Tuotteesta tulee hitti ja sitä valmistetaan jo ympäri maailman, kunnes tajutaan että lääkkeen tutkiminen jäi hieman puolitiehen ja sivuvaikutukset ovat vakavampia kuin arvattiin. Ihmiset mellakoivat lääkkeen valmistuksen lopettamiseksi, mutta se ei kaikkia enää auta: mitä tapahtuu heille, jotka joutuvat mystiseen risteykseen tekemään elämänsä ehkä tärkeintä valintaa?

Nuoret ovat ohjaaja Pinja Hahtolan sekä Katja Thomsonin (musiikki) ja Teemu Tainion (koreografia) kanssa käsikirjoittaneet ja valmistaneet upean musiikkiteatteriesityksen, joka sai innoituksensa Kansallisoopperassa pyörivästä Indigo-oopperasta. Onnellisuus-teemaa on käsitelty teoksessa monipuolisesti ja eri-ikäisten ihmisten näkökulmasta. Esitys on lähes läpilaulettu ja musiikki on monipuolista, koreografiat puolestaan ovat näyttäviä ja taitavaa tanssia katsoo ilokseen.

Kuva: Heikki Tuuli

Dramaturgisesti esitys oli myös hienosti suunniteltu. Tarina on ehjä, mutta ei kuitenkaan puhkiselitetty ja loppu jättää päähän pyörimään kysymyksiä onnellisuudesta ja valinnoista, joita teemme. Tuntuu, että tämä oli tähän kohtaan juuri sellainen esitys, jonka todella tarvitsin.

Hirveän vaikea tästä esityksestä on nyt kirjoittaa mitään, se yksinkertaisesti oli todella, todella hyvä. Jäi hyvä mieli ja sain sopivasti polttoainetta ajatuksille. Lyhyestä virsi kaunis: Kiitos upeat nuoret ja kiitos Kansallisooppera että teillä on näin hieno yleisötyöprojekti kuin Par(r)asvaloissa.

1 kommentti:

  1. Oi, olisin kovasti tahtonut päästä tämän näkemään, mutta välimatkasta tuli ongelma.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...