maanantai 25. huhtikuuta 2016

Lavalta: Käyttöohje kahdelle (Suomen Komediateatteri)

Kuva: Matti Rajala

Parisuhde, siihen päätyminen ja toisaalta siinä pysyminen ovat ikuisuusaiheita. Suomen Komediateatteri kantaa kortensa kekoon kevään esityksellään Käyttöohje kahdelle, jossa Kaisa Hela, Ushma Karnani, Riku Nieminen ja Heikki Ranta luotsaavat yleisön tutustumaan parisuhteiden myötä- ja vastamäkiin musiikin voimalla. Huumori on luonnollisesti vahvasti läsnä, mutta naurun ohella esitys onnistuu myös näpäyttämään pari osuvaa iskua.

Ensimmäisellä puoliajalla hiippaillaan parisuhteen laitamilla, siis käydään ensimmäisillä treffeillä, etsitään sitä oikeaa ja yritetään väistellä vanhempia jotka odottavat lapsenlapsia kuin kuuta nousevaa. Toisella puoliskolla sormuksia on jo vaihdettu tai ainakin vakiinnuttu ja pohditaan perhe-elämän vaikutusta roihuavaan rakkauteen ja toisaalta sitä voiko rakkautta löytää uudelleen vaikka se yksi oikea olisi jo löytynyt. Jokainen kohtaus on oma pieni maailmansa eli hahmot ja tilanteet vaihtuvat koko ajan ja ratkaisuna se toimii oikein hyvin, sillä näkökulmia saadaan täten monta. Toisaalta näkövinkkeli on melkoisen heteronormatiivinen, vaikka pientä nyökkäystä myös toisenlaisiin parisuhdemalleihin saatiin onneksi toisella puoliajalla.

Myönnettäköön että suhtauduin esitykseen hieman epäileväisesti sen esityspaikan suhteen. Club Capitalin tilat oli muunnettu kyllä oikein toimivaksi esityssaliksi, mutta kyllä se paikan baarimaisuus puskee esiin ja saa itseni hieman levottomaksi katsomiskokemuksen suhteen. Lukuunottamatta väliajan pienoista venymistä tiskijonotuksen vuoksi miljöö osoittautui kuitenkin esityksen rentoon tyyliin ja tunnelmaan sopivaksi.

Kuva: Matti Rajala

Esiintyjät ovat kaikki läpikotaisin taitavia ja heistä on otettu paljon irti Samuel Harjanteen ohjauksessa. Komiikka osuu iskuille, laulu kuulostaa hyvältä ja kahden muusikon (Risto Kupiainen ja Lotta-Maria Pitkänen) voimin saadaan aikaiseksi oikein toimiva tausta laululle ja liikkeelle. Välillä tuntuu, että näyttelijöitä olisi hommissa enemmänkin, sen verran monta vaatteiden ja peruukkien salamannopeaa vaihtoa tässä nähtiin. Ammattilaiset puikoissa, selvästi. Riku Niemisen ja Kaisa Helan osaamisesta olin tietoinen jo etukäteen, Ushma Karnani ja Heikki Ranta pääsivät tämän myötä yllättämään äärimmäisen positiivisesti. Siippa ihmetteli esityksen jälkeen muun muassa sitä, että miksi ihmeessä emme ole nähneet Rantaa missään aiemmin, sen verran laadukasta menoa oli.

Ennen kaikkea Käyttöohjeesta kahdelle jäi hyvä mieli. Hupsuudessaan se on välillä tavattoman osuva ja tarkkanäköinen, mutta kuitenkin sen verran kevyt että katsomossa on leppoisaa ja pää ei kuormitu liiaksi. Omaan perjantai-iltaani esitys oli nappivalinta, aplodit Suomen Komediateatterille siitä.

Kevätkaudella esityksen ehtii nähdä vielä toukokuussa ja esitykset jatkuvat syyskauden puolella lokakuusta joulukuuhun. Esitys ei liene yhtään pöllömpi valinta pikkujoulukaudelle.

Kiitokset Suomen Komediateatterille lipuista esitykseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...