maanantai 2. toukokuuta 2016

Lavalta: Hyväileminen (Teatterikorkeakoulu)

Kuva: Liisa Vääriskoski

Täytyy myöntää, että vähän jännitti mennä katsomaan Teatterikorkeakoulun Hyväileminen-esitystä. Promokuvassa on kirjaimellisesti pino alastomia ihmisiä ja kuvauksessa todetaan tämän olevan yksinkertaisesti kolmiosainen esitys koskettamisesta. Kammoan mahdollista vaivaantumista, mutta saliin vaan, ojennettu tyyny käteen ja lattialle istumaan.

Työryhmä on jo tilassa temppuilemassa kattoon kiinnitetyllä köydellä ja painimassa futonilla. Vähitellen kaikki katsojat saadaan sisälle ja esitys alkaa. Perinteikkyys on tästä kuitenkin kaukana, esitys nimittäin aloitetaan yhteisellä meditaatiohetkellä ja siitä jatkettaisiin sitten varsinaisiin kohtauksiin.

Meditaatio on miellyttävä. Erityisesti matalalla taajuudella värähtelevän urkupillin lattian kautta välittyvä tärinä on rauhoittavaa. Vieressä makaavan ihmisen kosketus jalkaterääni, kauniisti kysyttynä, tuntuu mukavalta. Kirkkaimmat valot särkevät tosin silmiä, mutta ne kestävät vain hetken. Meditaation jälkeen olo on hieman pöllämystynyt, mutta rauhallinen.

Esitys jatkuu, kohtaukset luodaan eri puolille tilaa ja katsojat siirtyvät tarpeen mukaan kun ääni- ja valolaitteistoja siirretään. Puhetta ei ole paljon, pääasiassa repliikit toistavat käsiohjelmassakin esiteltyä Pyytäminen -sanastoa. Kosketa mua tähän, Ota mut syliin, Okei ja muut kuullaan yhä uudelleen ja uudelleen. Äänenpainoilla on kuitenkin merkitystä, esimerkiksi Hein voi sanoa kovin monella eri tavalla.

Esiintyjät olivat vahvasti läsnä ja tuntuivat luottavan toisiinsa. Monipuolinen osaaminen näkyy lavalla, taustoja on niin näyttelijäntyössä, tanssissa kuin sirkuksessakin. Tilaan tuodut hetket ovat luonteeltaan yksityisiä, mutta ne eivät kuitenkaan jättäneet yleisöä ulkopuolelle. Lopuksi katsojille tarjoillaan appelsiinimehua, iltaesityksissä käsittääkseni sangriaa. Loppukumarruksia ei ole, teatterisavuinen tunnelma säilyy. Poistun tilasta lämpimän tilan uuvuttamana ja vaikuttuneena esityksestä, kaikesta osaamisesta, läsnäolosta ja rentoudesta.

Hyväileminen oli lempeä ja läsnäoleva esitys. On taitolaji koskettaa toista kauniisti, harjoitelkaamme sitä. Kiitokset työryhmälle että jaoitte, näytitte, teitte, olitte.

***

Esitys nähty TeaKin kausikutsulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...