keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Lavalta: 3 Musketeers - East of Vienna (Klockriketeatern / Mad House)

Kuva: Laura Karen

Euroopan kriisiä ei ratkota pistomiekoin

Alexandre Dumas'n muskettisoturit heräävät eloon Klockriketeaternin ja latvialaisen Gertrudes ielas teatriksen yhteisproduktiossa 3 Musketeers - East of Vienna. Athos, Porthos ja Aramis löytävät toisensa nykypäivän Wienistä ja päättävät lähteä etsimään taistelua, sillä sehän on muskettisoturien tehtävä. Kolmikko matkasi lokakuussa 2015 halki itäisen Euroopan etsien sankareille sopivaa tekemistä taltioiden samalla edesottamuksiaan videokameralla.

Lähtökohtaisesti sulkahattuiset ja pussihousuiset muskettisoturit naurattavat. Matka läpi Euroopan on täynnä uhoa, kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta. Kuninkaita ei kuitenkaan enää juuri löydy käskyjä antamaan, konfliktit eivät ole pistomiekoin ratkaistavissa ja korruptio rehottaa. Musketöörien matka kulkee Wienistä Tsekin, Unkarin, Romanian, Moldovan, Ukrainan ja Transnistrian alueiden halki.

Matkalla kohdataan pakolaisia, poliitikkoja, kymmeniä rajavartijoita ja avuliaita paikallisia. Osa näkymistä, kuten hylätty pakolaisleiri rajalla, vetävät kovin hiljaiseksi. Chisinaussa pidätetään korruptoitunut entinen pääministeri Vlad Filat juuri kun musketöörit ovat paikalla, Kiovassa sytytetään kynttilöitä Maidanin aukiolla kuolleiden muistoksi. Sulkahattusankareiden aika tuntuu olevan ohi.

Aramis (Carl Alm), Porthos (Matti Raita) ja Athos (Noora Dadu). Kuva. Laura Karen

Noora Dadu, Matti Raita ja Carl Alm puhaltavat erinomaisesti yhteen hiileen tässä kolmikielisessä, pääasiassa kuitenkin englanniksi, rullaavassa esityksessä. Ranskalaisella aksentilla solkkaavat sankarit yrittävät löytää tekemistä ja omaa paikkaansa nykypäivän kuohuvassa Euroopassa siinä kuitenkaan onnistumatta. Onneksi on kuitenkin olut, karaoke ja ennen kaikkea oikeanlaiset passit, niillä rajanylitys onnistuu vaikka kuvauslupia ei aina herukaan. Valters Silisin ohjauksen tuloksena livetoiminta vaihtuu videon katseluksi ja takaisin hyvin rytmitetysti.

Matka halki Euroopan on absurdi tai ainakin niin sen omassa päänsisäisessä narratiivissani selitän. On hankala hahmottaa sitä kaikkea ihmeellistä ja kamalaa, korruptiota ja ihmisten hätää, vaikka sitä tuutataan päivittäin uutisista. Vastapainona tälle on kauniita maisemia Sibiun kaupungin lähettyvillä ja roskakorista löytyvä ukulele. 3 Musketeers tuo oman kortensa poliittiseen keskusteluun ja esittää tärkeän kysymyksen: kuinka paljon sinun tulisi tietää voidaksesi sanoa olevasi jonkun tietyn ryhmittymän puolesta?

Esityksiä on Mad Housessa vielä koko huhtikuun ajan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...