keskiviikko 24. elokuuta 2011

Mrs Stephen Fry: Mrs Fry's Diary

Mrs Fry's Diary (Hoddon & Stoughton, 2010) eksyi lukupinooni luettuani siitä Katjan Stephen Fry in America-tekstin kommenteista. Zephyr mainitsi kirjan nimen ohimennen, ja olihan se heti tarkastettava mistä ihmeestä on kyse. Stephen Fry on ehdottomasti yksi suosikkimiesnäyttelijöistäni; hurmaava britti, jolla on vielä kaiken lisäksi valloittava ääni. Kuunnelkaa vaikka.

Personally, I think the key to a successful marriage is maintaining separate interests. I have my cooking, my pottery and my love of 19th-century literature and Stephen has his Razzle magazines.

Stephen Fry's secret wife speaks out at last.. Käsissäni oli siis huikea paljastuskirja, jossa tunnetun renessaince man Stephen Fryn synkkä kaksoiselämä paljastetaan. Fry on naimisissa, hänellä on muuntuva määrä lapsia, ja kaiken lisäksi hän viettää suurimman osan ajastaan joko pubissa tai työssään ikkunanpesijänä ja taksikuskina. Fryn vaimo, Edna, sen sijaan on hyacinthbucketmainen kotirouva, joka nostaa omanarvontuntoaan harrastamalla kulttuuria ja hemmottelemalla perhettään kulinaristisilla purkkilihasta (Spam) valmistetuilla aterioilla.

Niinpä niin. Tärkein osuus kirjan huumorissa on se, että lukija tietää kuka Stephen Fry todella on ja Edna ei. Tästä luonnollisesti seuraa monia kummallisia tilanteita.

Well, according to @Stephen Fry, he's gone to New York for the opening of the new Museum of Modern Aesthetics. --- Ridiculous, I don't know why I bothered looking. Goodness only knows where he really is; probably shacked up with her at number 38. What's the point of being on this Twitter thing if all you're going to do is make stuff up?


Kuten kirjan nimikin kertoo, on se päiväkirjamuodossa. Mrs Fry's Diary seuraa Fryn perheen elämää yhden vuoden ajan lähes joka päivä lyhyiden merkintöjen muodossa 343 sivun verran. Mainitsin jo aiemmin hyacinthbucketmaisuuden, mutta tämä on paljon enemmän; Fryn perheen maailma on jokseenkin sanoisinko, nyrjähtänyt, ja naurahdin monta kertaa ääneen, sillä asiat eivät ole aina niin kuin ensimmäisestä lauseesta odottaisi.

Stephen's off to watch the cage fighting tonight. Personally, I find it distasteful but he insists the hamster enjoy it.


Syvällistä Mrs Fry's Diarysta ei saa, mutta nopealukuisena huumorintäyteisenä välipalana tämä täytti tehtävänsä. Eniten kirjasta saa irti, jos tietää Stephen Frysta edes jotain. Esimerkiksi lapsien niminä on Stephen Junior ja Hugh Junior unohtamatta lääkäri Laurie Haussmannia ja niin edelleen. Mukana on myös monia viittauksia muihin kulttuurin osa-alueisiin kuten musiikkiin ja kirjallisuuteen.

Mrs Fry's Diarysta huomaa, että Fry on ennen kaikkea koomikko. Minulle tämä oli lukukokemuksena viihdyttävä, ja hauskana välipalakirjana tämä opus oli paikallaan. Jos Stephen on lähellä sydäntäsi ja brittiläinen huumori puree ja kielellä leikittely on sinun juttusi, voin suositella tätä lämpimästi.

9 kommenttia:

 1. Oijoi, aivan ihana tuo linkki YouTubeen! Videota voisi tuijottaa transsissa koko päivän - ja Frylla todella on ihana ääni...

  VastaaPoista
 2. Mahtava arvio, kiitos! Minulla on tämä tosiaan lukupinossa, mutta kiva kuulla että hyvää brittihuumoria on luvassa. Noiden lainausten tyyli ainakin kolahti minuun heti! :D

  VastaaPoista
 3. Ooooh! Ja aah. Tämä on pakko lukea. Ja että vielä chick litiä, mahtavaa. :)

  VastaaPoista
 4. Tämä kuulostaa - ja näyttää - niin hulvattomalta, että toivon löytäväni tämän joskus jostakin :)

  VastaaPoista
 5. Rooibos, niin voisikin. Minua odottelee juuri Linnunradan käsikirja liftareille Stephen Fryn lukemana. Innolla odottelen..

  Zephyr, kiinnostuksella odottelen sinun arviotasi tästä! Nyrjähtänyt huumori on tässä kyllä parhaimmillaan.

  Katja, tästä tuli jollain todella omituisella tavalla minulle myös Bridget Jones mieleen. Ei tämä nyt ihan perinteistä chick littiä toki, mutta "vaimon" tilitystä perhe-elämästä ja parisuhteesta joka tapauksessa. ;)

  Maija, jos asut pk-seudulla niin minä löysin tämän ihan kirjastosta. Helmetistä vaan varaamaan. :)

  VastaaPoista
 6. Ikävä kyllä minulla ei ole käytettävissä pääkaupunkiseudun kirjastotarjontaa, mutta haluan lukea tämän niin kovasti, että onnistuin löytämään netistä oman kirjaston hankintaehdotuslomakkeen! :) Toivotaan, että tädit meidän kirjastossa pystyvät toiveeni toteuttamaan.

  VastaaPoista
 7. Hahaha, ihan miten vain! :D Kuulostaa tosi ihanalta kirjalta. <3

  VastaaPoista
 8. :D Chic littiä.
  Tämä on kyllä just niin sinunlainen kirja. Fryn Virtahepo ilmestyy nyt syksyllä suomeksi.

  VastaaPoista
 9. Maija, toivottavasti kirja pääsee hankintalistalle. :)

  Karoliina, mahtavaa, kiitos, saan haastetta vähän eteenpäin! ;) Tämä oli ilkikurisen Frymainen.

  Hanna, sitäpä sitä! :D Minulla on itsellänikin vielä yksi Fryn kirja kirjahyllyssä, katsellaan tuota Virtahepoa sitten syksyllä.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...