perjantai 26. elokuuta 2011

Helmi Kekkonen: Kotiin

Helmi Kekkosen Kotiin (Avain, 2009) on kipeänkaunis novellikokoelma. Paljastan siis jo tässä vaiheessa, että pidin Kekkosen vahvoista tarinoista paljon.

Linnea istuu sängyn laidalla silmät kiinni ja kuvittelee asioita. Hän kuvittelee, mitä toisissa asunnoissa tapahtuu, miten ihmiset elävät, miten toisiaan koskettavat, mitä toisilleen puhuvat. Hän kuvittelee jaetun elämän, sellaisen jossa asiat ovat ja jossa ne eletään, jossa niitä ei tarvitse kuvitella.


Löysin Kekkosen novelleista jotain samaa kuin Essi Tammimaan Paljain käsin-teoksesta. Samaa hapuilevuutta, kaipuutta johonkin. Kotiin, rakkauteen. Ihan minne vaan. Yritin kerrankin lukea hitaasti, vähän kerrallaan, jotta kaikki saisivat kertoa tarinansa rauhassa.

Kieli on kaunista, melkein käsinkosketeltavaa. Henkilöt uskottavia omissa kohtaloissaan ja tunteissaan. He myös tulevat hyvin lähelle, melkein kuin istuisivat bussissa viereen ja kertoisivat itse. Minun suosikkini olivat ehkä Aatos ja Anna & Tom.

Ensimmäinen kerta oli ollut sattumaa. Tai kohtaloa, kumpaan nyt sitten uskoikin. Hän piti enemmän sattumasta, sanasta ja ajatuksesta sen takana, ei halunnut ajatella elämänsä olevan jo valmiiksi suunniteltua. Päivien tasaisesta rytmistä huolimatta hän uskoi yhä elämän ailahtelevaisuuteen, kohtuuttomuuteen ja satunnaisiin hyviin hetkiin. Kuten siihen että he olivat tavanneet. 

Kotiin on ehjä kokonaisuus ihmiskohtaloita, pieniä hetkiä, jotka voi lukea erillisinä novelleina tai löytää ohuita yhtymäsäikeitä tarinoiden välillä. Nimettömissä maisemissa sattumat tuovat yhteen henkilöitä, jotka ehkä linkittyvät toisiinsa jotain muutakin kautta.

Tämä oli minun ensimmäinen Helmi Kekkoseni. Nyt harkitsen vakavasti Kekkosen romaanin, Valinnan, lukemista. Kiitos Hanna tästä lukukokemuksesta.

Kotiin on päässyt ainakin Satu/Satun luetut ja K-blogin Jenni.

6 kommenttia:

 1. Voi että, minun on kyllä nyt pakko saada käsiini Helmin novellikokoelmakin! Pidin niin kovasti nimittäin Valinnastakin ja tämä arvostelusi vahvistaa käsitykseni, että Kotiin:kin on ihana!

  VastaaPoista
 2. Komppaan täysin Susaa. <3 Valinta on Haahteloiden ohella paras kotimainen kirja, jonka olen tänä vuonna lukenut. Siitä olen aika varma, ja olen lukenut paljon ihanaa aina Tammimaasta Carlsoniin. Aion ehdottomasti lukea tämän, kunhan käsiini saan.

  VastaaPoista
 3. Vaikuttaa lupaavalta, kirjoitin nimen muistiin!

  VastaaPoista
 4. Laitoin juuri varauksen Kekkosen Valintaan, mutta apua, muistuttaako se Tammimaan Paljain käsin -kirjaa? En jaksanut lukea sitä loppuun, kertoja oli minusta niin kummallisen katkera.

  VastaaPoista
 5. Susa, minä taidan jättää Valinnan vähän myöhemmäksi mutta kyllä se lienee tämän perusteella luettava. Kaunista kieltä.

  Maria, kiinnostuksella odotan jos sinäkin luet tämän!


  Katja, minulla on niitä Haahteloita odottamassa syksyn ohjelmassa. Jännityksellä odotan!

  Jannina, mukava kuulla! Toivottavasti pidät.

  Erja, minä en osaa Valinnan ja Paljain käsin yhtäläisyyksistä sanoa valitettavasti mitään. Lähinnä tässä vain vertasin, että molemmilla kirjailijoilla on kyky luoda sanoin kauniita hetkiä,

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...