torstai 4. elokuuta 2011

Lavalta: Kustaan perilliset - tarina Helsingin perustamisesta (Metropolia)


Kävin tänään kaveriporukalla katsomassa loistavaa Kustaan perilliset - tarina Helsingin perustamisesta- näytelmää Arabianrannassa. Tuossa sivussa oleva näytelmän hieno mainoskuva on Susanna Koskisen käsialaa ja lainattu näytelmän sivuilta. Kustaan perilliset on osa Urbaani luovuus-hanketta, jossa rakennetaan kulttuurin avulla elinvoimaista kaupunkiympäristöä ja tuotetaan Arabian tarinoita ja sisältöä yhdessä jaettavaksi. Projekti on Metropolia Ammattikorkeakoulun luotsaama.


Kuten nimi jo kertoo, on näytelmän punaisena lankana Helsingin kaupungin perustaminen Kuninkaankartanonsaarelle. Helppoa kaupungin perustaminen ei luonnollisesti ollut, etenkin kun sitä perustamaan raahattiin ihmisiä väkipakolla. Näytelmässä seurattu joukko oli kotoisin Raumalta, joilla on asianmukaisesti puukot vyöllä. Neuvoja kävi huutelemassa Porvoon vouti, Erik Spåre, joka megafonilla välitti Kustaa Vaasan terveiset uusille helsinkiläisille.


Näytelmä liikkuu kahdessa tasossa, sillä virallisesti ollaan museokierroksella Vanhankaupunginlahdella arkeologin kanssa, raumalaisen arkeologin, joka on tutkinut Helsingin perustamisen historiaa jo pitempään. Nykyajassa viivytään kuitenkin vain hetkittäin, ja pääosin seurataan näitten uushelsinkiläisten elämää. Niin ja liikutaanhan sitä itse asiassa kolmannellakin tasolla, tavallaan, sillä esitys liikkuu Vanhankaupunginlahden ympäristössä ja järjestäjät lainaavat katsojille ystävällisesti telttatuoleja joten jalkojaan ei tarvitse pahemmin rasittaa. Kaunis ja aurinkoinen sää sopi myös esitykselle kuin nenä päähän.


Olen käynyt katsomassa ties kuinka monta Metropolian teatteriesitystä ja suurin piirtein poikkeuksetta kaikki ovat olleet todella tasokkaita. Niin myös Kustaan perilliset. Tarinassa on paljon historiallista faktaa, mutta se on esitetty sellaisella tavalla että lapsikatsojakin varmasti jaksaisi istua esityksen läpi. Taitavat näyttelijät vievät roolinsa kunnialla läpi ja näyttelevät sopivan "yli" niin että kaikilla on hauskaa mutta katsoja ei koe oloaan aliarvioiduksi. Nimenomaan tätä fyysisyyden tuomista näyttelemiseen voisin kiitellä pitempäänkin. Näytelmässä on myös tekijöiden itse säveltämää ja sanoittavaa musiikkia, joka omalta osaltaan kuljettaa tarinaa eteenpäin.


Kustaan perilliset menee vielä pari viikkoa, joten jos olet Helsingissä niin otapa alta tietoja ylös ja varaa itsellesi liput!

Jutun kuva esityksen käsiohjelmasta.


Tietoja esityksestä:

Viime kesältä tuttu Kustaan perilliset tekee paluun entistä ehompana!

Näytelmä tuo kiehtovalla tavalla eläväksi Helsingin perustamisen aikaiset tapahtumat. Teatteriryhmä kuljettaa katsojia mukanaan Arabiassa Vanhankaupunginkosken upeissa maisemissa, aidoilla tapahtumapaikoilla. Luvassa on pukudraamaa, historiallisia henkilöitä, musiikkia ja kutkuttavaa komediaa. Esitys on tehty yhteistyössä Kaupunginmuseon kanssa ja perustuu osittain Vanhankaupungin alueella tehdyistä arkeologisista kaivauksista saatuun tietoon.

Esityksiä myös tilauksesta ryhmille. Performances also in English.

Varaa lippusi heti!
+358 401 676 336
suvi.aho@metropolia.fi

Esitykset:

ti 2.8. klo 18
to 4.8. klo 18
ti 9.8. klo 18
to 11.8. klo 18
su 14.8. klo 15
ti 16.8. klo 18
to 18.8. klo 18
su 21.8. klo 15
ti 23.8. klo 18
to 25.8. klo 18

Liput 10/15 euroa, lipunmyynti 30min ennen esityksen alkua.

Lähtöpaikka ravintola Koskenranta, Katariina Saksilaisen katu 9.

Ohjaus: Leo Torvalds.

Käsikirjoitus: Leo Torvalds, Edvard Lammervo ja Mirjami Iho.

Musiikki: Lasse Turunen.

Rooleissa: Jukka Heiskanen, Mirjami Iho, Jenny Jumppanen, Tero Kaipanen, Anne-Mari Koivisto, Anni Pellikka, Lasse Turunen ja Antti Wuokko.

Tuottaja: Suvi Aho / Urbaani Luovuus -hanke.

http://urbaaniluovuus.metr​opolia.fi/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...