sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Jonna Ruuska: Kuovin huuto


Jonna Ruuskan Kuovin huuto (Books on Demand, 2014) päätyi lukulistalle erinäisten sattumusten kautta. Runoilija itse otti minuun yhteyttä kirjan ilmestymisen tiimoilta, mutta kiire vei mennessään ja suoraan sanottuna unohdin koko asian. Erästä toista teosta lainatessani päädyin sitten varaamaan myös Kuovin huudon kirjastosta.

Esikoisrunoteoksensa Ruuska on jaotellut seitsemään osaan. Jokaisessa osiossa luonto on pääosassa, mutta tunnelmat vaihtelevat. Esimerkiksi jokaiselle vuodenajalle on oma osionsa. Väljästi taitetussa teoksessa runoille on paljon tilaa, jokaisella sivulla vain yksi. Parempikin varmasti niin.

Suoraan sanottuna luin Kuovin huudon aivan liian nopeasti. Loppukevään työrutistus vei aikaa lukemiselta ja kirjasta oli jo seuraava varaus, joten loppupeleissä luin runot kahdessa päivässä. Ei mikään idyllisin tilanne siis ja siksi en minkäänlaisiin syväanalyyseihin ryhdy.

Kaikesta huolimatta viihdyin Ruuskan runojen parissa varsin hyvin. Luonnossa liikkuminen on selvästi kirjailijalle itselleen tärkeää ja se näkyy runoista, siitä miten luontoa arvostetaan ja toisaalta miten sen väärinkäyttöä surraan. Satumaisista kielikuvista pidin kovasti ja siitä kuinka kaikki herää eloon omalla tavallaan. Iltakävelyllä voi nähdä yksinäisen pajun jälkiä ja siitä kuinka juuri jäätynyt lätäkkö parkaisee kun siihen astuu.

Eniten pidin Ruuskan lyhimmistä runoista, tuokiokuvista, kahden tai kolmen rivin mittaisista. Niissä Ruuska mielestäni parhaimmillaan onnistuu luomaan vahvan tunnelman pienellä määrällä sanoja. Nämä lyhyimmät myös muistuttavat minua yhdestä suosikkirunoilijastani, Risto Rasasta. Tällaisia ovat esimerkiksi Ihana kesäilta, jossa mökki-illan tunnelma välittyy tuoksuineen tai Kaipaus, jossa kuullaan kirjalle nimensäkin antanut kuovin huuto. Pidemmät runot olisivat vaatineet minulta parempaa keskittymistä ja rauhoittumista. Ehkä palaan niihin joskus myöhemmin.

Kuovin huuto sopinee oivallisesti luonnon ja luontorunojen ystäville, rauhoittumiseen, kielikuvien kaipuuseen.

Jonna Ruuska: Kuovin huuto
Books on Demand, 2014. 120 s.
Kannen kuva: Jonna Ruuska

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...