maanantai 9. kesäkuuta 2014

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin

Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin: Huomata aamulla ikkunasta, kuinka ruusupensas on täynnä kukkia.

Hyvä Mia Kankimäki.

Luin kirjaasi Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin useamman viikon. Siinä kesti niin kauan siksi, että en halunnut lukea sitä hutiloiden. Sinun tekstiäsi halusin lukea niin, että voisin keskittyä ja saada siitä irti kaiken. Rauhoittua ja matkustaa kanssasi Kiotoon, kävellä museoissa, ihailla kirsikankukkia, syödä mereneläviä Thaimaassa. Ja lukea, kun sinä kerrot Sei Shōnagonista.

Arvostan kovasti sitä, kuinka aloitit tämän kirjan kirjoittamisen. Uskalsit jättää päivätyösi, hakea apurahaa ja matkustaa Japaniin etsimään tietoa naisesta, josta tiedetään hyvin vähän. Luit Sein Tyynynaluskirjaa, ihastuit ja halusit tietää lisää. Ja sitten kirjoitit siitä kirjan, se on minusta hienoa.

Minusta oli mukavaa matkustaa kanssasi, vaikka Japani ei koskaan ole ollut minulle se juttu. Pidän kyllä siellä tehdystä taiteesta ja ruoasta, ja kirsikankukista, mutta en ole tuntenut maata kohtaan sen suurempaa paloa. Sinun kauttasi sain tehdä matkan ja kokea sen, mitä kaikkea hienoa matkalla voisi nähdä. Salaperäisiä baareja, luostareita, pyöräretkiä. Talvella kylmät huoneet.

Samalla oli mukavaa oppia kanssasi lisää Seistä, tästä Heian-kauden hovinaisesta, jota pidetään moraalittomana, nenäkkäänä ja jossain määrin huonotapaisena. Naisesta, joka todennäköisesti koki jos jonkinlaista elämänsä aikana, vaikka hovinaisten elämä olikin suljettua ja salaperäistä. Ja siitä, että tästä älykkäästä kirjailijattaresta ei ole säilynyt juuri mitään muistoja. Vain Tyynynaluskirjan jäljennöksiä ja muutama maininta. Sait kaivaa tietoja kivien ja kantojen alta, törmätä umpikujiin ja silti selvitit hurjan paljon.

Nyt minusta tuntuu, etten osaa sanoa kirjastasi paljoakaan. Sen voin tosin sanoa, että sen lukeminen oli äärimmäisen miellyttävää. Pidin siitä, kuinka Sei matkasi kanssasi, kuinka jaoit Tyynynaluskirjan ihastuttavia listoja ja teit omiasi. Sillä minäkin pidän listoista ja nautin kovasti niiden lukemisesta.

Ehkä se mitä haluan tässä sanoa on: kiitos.

Lisäksi: kiitokset Arjalle (joka myös oli kirjoittanut kirjeen kirjailijalle) kirjan minulle lahjoittamisesta. Arvostan tätä todella.

Miellyttäviä asioita:
Kirja, josta pitää hyvin paljon ja joka on täynnä merkintöjä, huomautuksia ja koirankorvia. Erityisen rakkaan kirjan tulee näyttää siltä että sitä on luettu paljon - ei ole mitään syytä käsitellä sitä hellävaroen ja jälkiä jättämättä, päinvastoin. Sen sijaan lainata jollekin siisti kirja ja saada se takaisin luetun ja käytetyn näköisenä on todella ärsyttävää. Lukemisen jäljet ovat ilahduttavia vain silloin ne ovat omia.

***

Liisa ei poistaisi kirjasta mitään, Katja olisi halunnut keskustella lukiessaan Kankimäen kanssa.

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin
Otava, 2013. 380 s.

14 kommenttia:

 1. Oi, tämä odottelee kirjahyllyssäni ja alkoi nyt poltella erityisen paljon. Ehkä luen sen sitten Kultarinnan jälkeen. Hyvä tehdä lukusuunnitelmia viikon päähän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukusuunnitelmia kannattaa tehdä aina, Tintti. Samoin luku-unelmia. Kultarinnan lukemista odotellessa.

   Poista
 2. Tämän minäkin tahdon lukea! Vaikuttaa kutkuttavan hyvältä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on, Katri! Toivottavasti pidät sitten kun tämän pariin ehdit!

   Poista
 3. Minäkin odotan innolla tämän lukemista! Hyllyssä tämä on odotellut jo tovin, mutta säästän johonkin täydelliseen hetkeen. Vaikkapa kesälomaviikkoani varten :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kirja todella tekee hetkestäsi täydellisen, Sanna!

   Poista
 4. Ihanan kirjeen kirjoitit! Minulle tästä tuli hyvä yöpöytäkirja. Ja mitä enemmän aikaa kuluu, sitä ihastuneempi Kankimäen kirjaan olen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Ja varmasti juuri näin. Harva kirja kestää näin vaiheittaista lukemista kuin millaisessa tämä minulla oli. Ja parani edetessään.

   Poista
 5. Olen pantannut tämän lukemista jo joulusta asti ja päätin nyt kirjeesi perusteella, että tähän on ehdottomasti tartuttava kesälomalla. En malta odottaa!

  VastaaPoista
 6. Olen niin iloinen, että luit ja pidit tästä! Ja mulla on tietysti toinen kappale kotona :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Arja! Ja huh, ajattelin jo että miten tulet toimeen ilman tätä!

   Poista
 7. Tämä on kyllä jotenkin todella rauhoittava kirja. Sellainen, joka saa pysähtymään ja katsomaan maailmaa uusin silmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti juuri näin, Liisa. Tuntuu, että kirjan kanssa oli jossain suojaavassa kuplassa jossa maailma jotenkin hidastuu ja parantuu.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...