maanantai 30. kesäkuuta 2014

Jay Asher: Thirteen Reasons Why (suom. Kolmetoista syytä)


OverDrive ja äkkiä-jotain-kuunneltavaa ovat olleet paljolti määrittäviä kriteerejä siinä, mitä äänikirjana kuuntelen. Samalla tyylillä löytyi luureihin Jay Asherin nuortenkirja Thirteen Reasons Why (Listening Library, 2007), joka itse asiassa jokin aika sitten myös suomennettiin Otavan kustantamana nimellä Kolmetoista syytä.

I press play.

Clayta odottaa eräänä päivänä yllätys, kun posti on tuonut hänelle kenkälaatikollisen c-kasetteja. Kasetit kääntävät Clay elämän ylösalaisin, sillä kaseteilla puhuu hänen luokkatoverinsa Hannah, tyttö johon Clay on ihastunut ja tyttö, joka kaksi viikkoa aikaisemmin teki itsemurhan. Kaseteillaan Hannah kertoo ne kolmetoista syytä, jotka ajoivat hänet tekoonsa ja samalla paljastaa kaikki asianosaiset. Kasettien on tarkoitus kiertää henkilöltä henkilölle, kunnes kaikki saavat tietää ja ehkä myös ymmärtää, katua. Clay pääsee sisälle Hannahin tarinaan, kärsii, ja ehkä lopulta ymmärtää jotain tärkeää.

Äänikirjaformaatti toimi tämän teoksen kanssa erityisen hyvin, sillä Hannahilla ja Claylla oli molemmilla omat lukijat. Hannahin ääni kaseteilta ja Clayn kommentit ja huomiot toimivat hyvänä kokonaisuutena. Lisäksi lukijat itsessään eläytyivät hommaan mielestäni oikein hyvin.

Aihe on vakava ja pääosin tarinakin varsin synkkä. Hannahin elämässä ei paljon ilonpilkahduksia ole ja ikävät tapahtumat tuntuvat seuraavan vääjäämättä toisiaan. Apuakaan Hannah ei tunnu mistään löytävän ja juuri tämä Hannahin lohduttomuus vaikuttaa myös Clayhin, sillä poika olisi tahtonut tutustua tyttöön paremmin kaikesta huolimatta. Tapahtumat lähtevät pienistä sattumuksista ja kasvavat jatkuvasti suurempiin mittasuhteisiin, vaikka yksittäisinä eivät ehkä niin pahoja olisikaan. Loppua kohden Hannahin tarina käy yhä ahdistavammaksi (ja menee ehkä jopa liiallisen osoittelevaksi) päätyen lopulliseen ratkaisuunsa. Ehdottomuudessaan kirjalla on selvä sanoma, jonka takominen kenen tahansa päähän ei välttämättä ole lainkaan huono juttu.

Ei siis yhtään hassumpi kuuntelukokemus tämä. Asherin teos on koskettava ja kiinnostavasti kirjoitettu sekä hyvin luettu. Kirjasta tosin tuli myös todella surullinen olo, sillä ei liene mitenkään mahdotonta etteivätkö nämä kirjassa kuvatut kokemukset olisi voineet olla jonkun nuoren todellista arkea. Loppuun olisi melkein kaivannut jotain nostatusta, mutta ehkä tämä oli hyvä näinkin että hommaa jäi pohtimaan.

Myös Norkku oli löytänyt tämän satunnaisotannalla ja pitänyt. Anu ja Maija ovat puolestaan lukeneet tuoreen suomennoksen

Jay Asher: Thirteen Reasons Why
Listening Library, 2007.
Kesto: 6h 24 min
Lukijat: Joel Johnstone, Debra Wiseman

7 kommenttia:

 1. Kiinnostava! OverDriven tarjonta on niin laajaa, että en osaa valita sieltä mitään ilman suositusta, joten Linnea-filtteri on hyväksi todettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Suosittelen lämpimästi myös Norkku-filtteriä, sieltä löytyy todella hyviä suosituksia!

   Poista
 2. Omat lukijat Hannahille ja Claylle kuulostaa hyvältä! Yhden ihmisen lukemana olisikin varmasti ollut vaikea seurata/pysyä kärryillä kertojasta.

  Tämä kirja oli ristiriitainen kokemus, sillä siitä tosiaan jäi surullinen olo, vihainen ja turhautunutkin, mutta samalla se lopun toivonpilkahdus valaisi edes vähän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, Maija, olisi varmaan ollut aika hämmentävää jos lukijoita olisi ollut vain yksi. Tai olisihan se saattanut olla todella taitava lukija, mutta veikkaan että tämä oli parempi näin.

   Turhautunut on kyllä juuri se mikä tästä jäi, loppua kohden melkein jopa ärsytti. Vaikka ei tämä huono kuitenkaan ollut.

   Poista
 3. Tämä on ollut tarkoitus lukea, mutta senhän voisi siis kuunnellakin! Ylipäätään olen tosi huono äänikirjojen kanssa. Pitäisi varmaan kokeilla, koska niitähän voi kuunnella koska vain. Taitaa tulla sekä kirjastoreissu että OverDriven lataaminen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Overdriven hienous piilee (mun kohdalla) siinä, ettei sinne kirjastoon tartte tehdä reissua :D

   Poista
  2. Tämä oli kyllä kuunneltuna hyvä, Tintti, veikkaan että itselläni tämän lukeminen olisi voinut takuta. OverDrivea suosittelen, kotisohvalta lainaus ja lataus kuten Heidi tuossa toteaa. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...