keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Stanislaw Lem: Kyberias


Olipa kerran eräs geokätkö, jonka kautta törmäsin Stanislaw Lemin teokseen Kyberias (Kirjayhtymä, 1982). Lemin tuotanto oli muutenkin tutkimatta, joten tästähän sitä sitten sopi aloittaa.

Pääasiallisesti Kyberias kertoo kahden kosmisen neron, robottikeksijöiden Trurl ja Klapausius, seitsemästä matkasta ja niiden tapahtumista. Reissuilla tutustutaan muun muassa todennäköisyyslohikäärmeisiin ja esimerkiksi neljännellä matkalla Trurl rakensi vampitronin pelastaakseen prinssi Pöksyliinin lemmentuskistaan ja miten hän sen jälkeen joutui turvautumaan vauvakeskitykseen. Että ei aivan perinteistä laserase-avaruusalus-scifiä tämä. Matkojen lisäksi kuullaan myös esimerkiksi maailman pelastumisesta (tai oikeastaan sen lähes tuhoutumisesta), kuningas Neropatin tarinakokeesta ja eristeinen erakko Lullus selittää, mitä ongelmia yleisen onnen luomisessa voi olla. Mitenkään erityisen jatkuvajuoninen ei tämä teos siis ole, jos se ei vielä käynyt selväksi, vaan pikemminkin tarinakokoelma.

Parasta tässä teoksessa on ehdottomasti kieli. Alkuperäisteoksesta en toki osaa mitään sanoa, se on nimittäin puolaksi, ja tämäkin on käännetty englannista, mutta Matti Kannostolle voi joka tapauksessa nostaa hattua. Kerronta on täynnä mitä mielikuvituksellisempia ja omituisempia sanoja ja lausahduksia, olentojen nimet näyttävät pitkää nenää Harry Pottereiden vastaaville ja keksijöiden keksintöjen kuvailuissa homma lähtee usein lapasesta.

Teos on paikoin myös hyvin hauska. Esimerkiksi itsepäinen kahdeksankerroksinen ajattelukone on täysin varma omista kyvyistään laskea oikein. Toisaalta Trurl ja Klapausius ovat toisinaan myös aivan kamalia tyyppejä, itsekkäitä ja ahneita, eivätkä lainkaan sympaattisia. Ja silti keskinäisessä kilpailussaan jotenkin hellyttäviä ja sympaattisia eivätkä ehkä kuitenkaan osaa jättää toista pulaan.

Raikas tuttavuus siis, vaikka geokätkön lopullisen sijainnin selvittäminen on vielä vähän kesken. Saipa kuitenkin kuitattua taas yhden kirjan sekä 101 spefin helmeä- ja Osuuskummajaisten sata merkittävää spefiteosta -listoilta.

Stanislaw Lem: Kyberias (Cyberiada, 1965)
Kirjayhtymä (WSOY), 1982. 266 s.
Suomentanut: Matti Kannosto
Kansi: Piotr Tomaszewski

2 kommenttia:

  1. Tämä kirja on kiinnostava, muut tuntemani Lemin kirjat ovat varsin vakavia joskin erittäin hyviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on vielä muut Lemit lukematta, Jokke, mutta esim. Futurologinen kongressi odottelee jo omassa hyllyssä vuoroaan. :)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...