keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Lavalta: La Meute (Cirko / Kansallisteatteri)

Kuva: Ben Hopper

Panostukseni Cirko-festivaaliin tänä vuonna noudatti viime vuoden kaavaa: liput esitykseen, joka nähdään Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä. Ihan vahingossa kylläkin tällainen kaava, ensi vuonna voisi mennä myös muille lavoille, mutta ei tämä ranskalaisen nykysirkusryhmän La Meute ollut varmasti huono vaihtoehto.

La Meutessa eli suomalaisittain laumassa tavataan kuusi nuorta miestä, jotka astelevat lavalle reteästi pelkät pyyhkeet ympärillään. Kuvakieli heittää ajatukset heti miesten saunailtaan ja sellaista se meno sitten loppuajan onkin, tai siis sellaista että se vastaa ajatustani kliseisestä miesillasta. Siinä vähän kisaillaan, höynäytetään kaveria, keksitään hulluja temppuja ja urpoillaan. Tosin harvemmin kai perussaunaillassa ahdetaan kuutta miestä yhden pyörän päälle tai hypätään keinun vauhdista metrien korkeuteen ja heitetään siinä samalla pari volttia. Tai mistäs minä tiedän.

Jussi Tossavainen käytti Hesarin jutussaan termiä jätkäsirkus ja se tai jopa rouheampi äijäsirkus ei ole yhtään pöllömpi määritelmä tälle lajille. Nuoret miehet pelleilevät, tekevät toisilleen källejä ja huumorissa hyödynnetään miehistä meininkiä. Hauskaa on esimerkiksi käyttää kaveria (tai etenkin kaverin jalkoväliä) ponnistuslautana tai jäädä melkein raskaan metallikeinun alle. Ja täytyy myöntää että olihan se hauskaa, siis koko esitys. Sympaattisen äijämäistä meininkiä ja myös sopivan kompaktissa mitassa niin, että testosteronin ja adrenaalin liittoon ei ehtinyt tympiintyä.

Reippaan tunnin kestäneessä esityksessä ehdittiin nähdä siis sitä huumoria ja melekosen kovaa akrobatiaa. Kieli oli universaalin sanaton ja eipä tuossa meiningissä mitään reploja tarvittukaan. Hurjia kundeja ja hupaisa esitys!

2 kommenttia:

  1. Heeeei, mä olin katsomassa tätä äijäsirkusta lauantaina! Olipa mainio meno pojilla! Vähän pelkäsin, että pysyykö lakanat päällä alkuunkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän samaa mietin ja pysyihän ne sitten, tiettyyn pisteeseen asti ainakin ;)

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...