maanantai 18. toukokuuta 2015

Lavalta: Jeffrey (HGT)

Kuva: Tiina Rantala

Helatorstain tuplasetissä toisena matkasimme Valtimonteatteriin katsastamaan Helsingin Gayteatterin syksyllä ja myös nyt keväällä täysille katsomoille esitettyä Jeffrey-näytelmää. Kuumaan tunnelmaan sai törmätä heti aulassa, sillä pienen Valtimon lämpiö on pieni, kotoisa ja aurinkoisena iltana myös melkoisen paahteinen. Ja sehän sopii, sillä katsomoon kömpiessä lava on täynnänsä puolialastomia miehiä.

Näytelmän nimihenkilö Jeffrey on New Yorkissa 90-luvun alussa näyttelijän urasta haaveileva mutta tarjoilijana työskentelevä nuori mies. Elämän rytmin määrittävät irtosuhteet ja seksi, mutta AIDS-epidemia ja seksistä neuvottelu alkavat tympiä ja niinpä Jeffrey päättää kieltäytyä seksistä täysin. Selibaatti ei kuitenkaan ole mikään helppo rasti, etenkään kun kuntosalilla vastaan kävelee lähes vastustamaton Steve joka kaiken lisäksi on HIV-positiivinen. Jeffrey joutuu pohtimaan, uskaltaako valita rakkauden ja sen myötä myös menetyksen vai jatkaako valitsemallaan tylsällä, mutta silti turvallisella tiellä.

Paul Rudnickin näytelmä ei päästä katsojaa varsinaisesti helpolla, sillä itse tarina on jokseenkin rikkonainen ja enemmän aikaa käytetään ekstravagantteihin tanssisunmuuesityksiin ja komeiden kostyymien esittelyyn jytäävän musiikin soidessa taustalla. Työryhmän 12 näyttelijää luovivat tiensä roolista ja asuvaihdosta toiseen ja lavalla käy lähes koko ajan aikamoinen vilinä. Hulvatonta katseltavaa silti!

Parasta näytelmässä olivat kuitenkin mielestäni ne hetkelliset rauhan paikat, joissa maltettiin makustella dialogia ja sallittiin tutustua päähenkilöihin rauhassa. Erityisesti Jeffreyn ja Steven (Petri Piatu Puhakka ja Jarno Pimperi) yhteiset hetket jäivät mieleen hienoina ja sympaattisen kaksikon muodostivat myös Sterling ja Darius (Raino Ranta ja Andreas Ikonen), mikä pari!

Lyhyesti Jeffrey ei ehkä siis ole harkitun ammattimaista saati ylenmäärin tyyliteltyä teatteria, mutta se on selvästi tehty sydämellä ja lämmöllä ja se on hyvä. Esiintymisen ilo ja hyvä fiilis näkyvät katsomoon ja mieli on esityksen jälkeen hilpeä. Kiitos HGT lämpimästä helatorstai-illasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...