torstai 28. toukokuuta 2015

Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian


Joskus kirjat hautautuvat vuosikausiksi omaan hyllyyn ja tuppaavat jäämään kirjastolainojen ja milloin minkäkin syyn vuoksi lukematta. Tällaisissa tapauksissa voi esimerkiksi lahjoittaa kirjan ystävälle ja silloin se pitää tietenkin myös lukea ennen sitä. Niinpä Jani Saxellin Unenpäästäjä Florian (Avain, 2010) pääsi viimein lukuun.

Harva unenpäästäjä selvisi särkemättä asteittain mieltään, ilman tukevaa kemikaalipöllyä, uskoon tuloa tai muuta. Eikä niistä huolimattakaan selvinnyt.

Euroopassa kärsitään unikadosta ja sitä osaavat helpottaa vain muutamat, kuten unitohtori Florian Timár, Suomeen muuttanut Romanian romani. Maksukykyisille asiakkaille tarjotaan kalliita lepohetkiä, mutta palvelulla on hintansa myös sen tarjoajalle. Asiakkaiden unet jäävät pyörimään omassa päässä eikä toisten mielten lukkojen avaaminen ole aina turvallista puuhaa.

Florianin tarina kietoutuu tiiviisti Romanian ja romanien historiaan, Ceausescun valtakauteen ja puhdistuksiin, vaeltavan kansan vaiettuun kohtaloon. Helsinki ei ole mikään pakopaikka historialta, sillä kiinni se saa täälläkin ja tahtomattaan Florian joutuu sekaantumana myös poliisin puuhiin. Suomen romanien asema ei ole helppo ja vastustajia ihmisryhmälle tuntuu löytyvät jokaisesta kadunkulmasta.

Tyylillisesti Saxellin teksti on aluksi haastavaa, sitten mukaansatempaavaa omalaatuisessa kiihkeydessään ja jonkinlaisessa irtonaisuudessaan. Romanien historia kotimaassaan ja Suomessa nousee elävänä esille, karuna ja jopa raadollisena, silmiäavaavanakin.

Unenpäästäjä Florian on hieno kirja. Sitä ei ole pituudella pilattu ja omaan makuuni siihen on sekoitettu sopivasti jotain kummaa joka voisi kuitenkin, ehkä, olla totta. Tällaisten kirjojen lukeminen tekee aivoille hyvää, sanoisin, on tervettä haastaa itseään ja omia käsityksiään, ajatella asioita uudelta kantilta. Luulen, että tämän jälkeen on luettava myös teoksen tarinaa jatkava Sotilasrajan unet.

Jani Saxell: Unenpäästäjä Florian
Avain, 2010. 209 s.
Kansi: Jussi Jääskeläinen

6 kommenttia:

 1. Ihanaa, että tykkäsit. Vimmainen tämä tosiaan on, aika hurjakin. Isoja juttuja käsitellään. Minähän luin tosiaan ensin Sotilasrajan unet, joten väärässä järjestyksessä mentiin, mutta uskallan kyllä suositella sitä. Se on mahtava kirja.

  Ja kiitos vielä hyllyn täydennyksestä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei sitä Sotilasrajaa kyllä voi jättää lukematta tämän jälkeen, Suketus! Kiitos kun patistit ja hyvä kun kirja pääsin huolehtivaan kotiin!

   Poista
 2. En ole kirjailijasta saati kirjasta ikinä kuullutkaan, mutta vaikuttaa kiehtovalta. Aloinkin miettiä juuri, että mitä unenpäästäjä tarkoittaa...

  VastaaPoista
 3. Minä olisin mielelläni lukenut lisää itse Florianista, mutta tarina tempoili niin moneen suuntaan, että hän jäi kaiken muun jalkoihin. Lukeminen oli raskasta enkä usko lukevani jatko-osaa. Jotenkin olisin halunnut pitää tästä, mutta ei niin ei. Onneksi makuja on monia ja unenpäästäjä on löytänyt ihastuneitakin lukijoita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännittävää Villis, tajusin vasta kommenttiasi lukiessa että Florianista ei tosiaan varsinaisesti kerrottu paljon mitään. Tässä nyt jälkikäteen pohtiessa voisin ajatella ajatelleeni Florianin olevan niin unien muokkaama, että sitä omaa kerrottavaa on loppupeleissä aika vähän. Mutta tosiaan, onneksi makuja on monenlaisia niin pysyy kirjallisuuden kenttä virkeänä! :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...