maanantai 1. lokakuuta 2012

Stephenie Meyer: Twilight


Stephenie Meyerin suosituista Twilight -kirjoista on kohuttu jo monta vuotta ja meteli kasvanee taas marraskuussa, kun elokuvasarjan viimeinen osa pamahtaa teattereihin. Itse en taida enää varsinaisesti suosikkisarjan kohderyhmään kuulua, mutta luinpa kuitenkin (vaikkakin englanniksi, jos se vaikka tekisi tällaiselle mukateinille tästä uskottavampaa). Sarjan ensimmäinen osa on siis nimeltään Twilight (2005), suomeksi Houkutus (WSOY, 2005).

Käsittääkseni kirjan juoni on jo sen verran mediassakin kuulutettu, joten sen voi aivan hyvin kirjoitella myös tähän. Kirjan päähenkilö Bella joutuu muuttamaan äitinsä luota aurinkoisesta Kaliforniasta sateiseen Forksin kaupunkiin Washingtoniin. Bellaa muutto ei juuri kuitenkaan hetkauta, sillä hänen äitisuhteensa on hankala ja uudessa koulussa hän pääsee samantien etenemään suosittujen tyttöjen porukkaan. Suosittua tyttöä tavoittelevat tietysti myös pojat, joista erityisimmin nousevat esiin Edward ja Jacob.

Kumpikin kilvoittelee Bellan suosiosta, mutta turhaan. Edwardin kalpea nörttimäisyys ei vetoa menevään mutta hienostuneeseen Bellaan (onhan hänen lempikirjansa Humiseva harju), eivätkä Jacobin yritykset houkutella tyttöä koiranpennuilla toimi myöskään. Kun Edward kerää rohkeutensa ja yrittää lähestyä ihastustaan heathcliffmäiseen tyyliin kiipeämällä yöllä Bellan ikkunasta sisään, puree Edwardia skorpioni. Edward putoaa ja joutuu sairaalaan, mutta skorpioninpureman seurauksena hänestä tulee vampyyri ja täten myös todella nopea, vahva ja ennenkaikkea komea.

Bella luonnollisesti ihastuu uuteen Edwardiin, joka saapuu seuraavalla viikolla kouluun moottoripyörällä ja pukeutuneena auringossa kimaltelevaan nahkatakkiin. Jacob sydämistyy Edwardille Bellan huomion varastamisesta ja päättää kostaa usuttamalla saksanseisojansa Edwardin kimppuun koulun parkkipaikalla. Bella syöksyy alakynnessä olevan Edwardin apuun ja saa myöskin pureman muuttuen ihmissudeksi. Karvaiseksi muuttunut Bella kauhistuu ja pakenee metsään ja Jacob ja Edward jäävät miettimään, miten voivat enää löytää suurta rakkauttaan pöyheän turkin alta.

Kirjan kantavana teemana on nuori rakkaus ja luonnollisesti myös se, että sisin on tärkein. Vaikka nuorten päähenkilöiden tunteet käyvät kuumina, on teos silti maltillinen ja muistuttaa nuorta lukijaa muun muassa esiaviollisen seksin haitallisuudesta ja siitä, miten muita pitää arvostaa niin sanotusti karvoihin katsomatta.

Meyer kirjoittaa koukuttavasti, vaikka onkin tässä ensimmäisessä kirjassaan selvästi vielä kokemattomampi kynäilijä kuin sarjan seuraavissa osissa. Kirja on leppoisaa lukemista ja sarja vie mukanaan, vaikka sen imua yrittäisikin vastustaa.

Stephenie Meyer : Twilight
Little Brown and Company, 2005. 498 s.
Suomennettu nimellä Houkutus (WSOY, 2005)


27 kommenttia:

 1. Minusta tässä oli erityisen kivaa se, että vampyyriksi tulemista tuotiin esiin uudella tavalla. Osoittaa selvästi Meyerin tietoisuutta vampyyrikirjallisuuden yleisistä maneereista, ja samalla tietysti irtiottoa niistä.

  VastaaPoista
 2. Ja jotkut vielä väittää, että leffa on viihdyttävämpi kuin kirja... höpö höpö! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minä ainakin viihdyin kirjan kanssa paremmin kuin sen yhden elokuvan kanssa, jonka olen nähnyt. :)

   Poista
 3. Hmm, tosiaan tässä on sitä kuulua kerronnan imua. En ole vielä lukenut, mutta kenties, kenties...

  VastaaPoista
 4. Minäkin ikiteini olen lukenut kirjan ja katsonut elokuvan. Ihmettelin sitä, että elokuvasta oli jätetty pois paljon oleellisia tapahtumia, jotka oli kirjassa kerrottu niin mukaansatempaavasti!

  VastaaPoista
 5. Olen vähän vierastanut näitä kirjoja, koska en pidä siitä, että niin avoimesti saarnataan juuri tuon esiaviollisen seksin haitallisuudesta, mutta toisaalta, eikös sitä sanota, että "tunne vihollisesi"! Joten kaiketi on otettava lukulistalle sittenkin, ennakkoluuloista huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se toisaalta ihan hyvä että jonkun verran tuodaan sitten asennekasvatustakin, kunhan ei saarnaamalla. Kiitos kommentista, Suketus!

   Poista
  2. Itsestäni on hienoa, että nykypäivänä edes joissakin teoksissa ei hypätä suoraan sänkyyn. En katso juurikaan enää sarjoja, koska minua ärsyttää niin älyttömästi se meininki, että heti ensisuudelman jälkeen hypätään sänkyyn. Mutta minusta Twilight ei ollut mitenkään alleviivaa. Toki voi olla, etten silloin ymmärtänyt näistä jutuista mitään, kun luin kirjat kuitenkin ollessani nuorempi.

   Poista
 6. Minä rakastan Meyerin hahmojen syvyyttä ja silmitöntä moniulotteisuutta. <3 Muutenkin sarjan naishahmoissa on juuri Sitä Jotain, tiedättehän, sellaista naiskuvaa jota tahdon tyttärelleni välittää. Aivan mahtava kirja, joka on riisuttu aivan alastomaksi elokuvasovituksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi todellakin! Ei ole mikään ihme, että näistä kirjoitetaan niin paljon fanficia, koska monipuolisissa, eläväisissä hahmoissa on niin paljon mistä ammentaa.

   Poista
  2. Tii ja Taika, ei lisättävää. Kiitos.

   Poista
 7. Twiligtien imussa on sitä jotain ja tämä teineille suunnattu kirjallisuus toimii hyvin myös vähän varttuneemmallekkin lukijalle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aletheia, kyllä tämä menee niin nuorelle kuin aikuisellekin. ;)

   Poista
 8. Luin jostain, että Meyers olisi kopioinut Twilightin aiheen joltain toiselta kirjailijalta, oliko se nyt Mika Waltarin Tanssi yli hautojen kirjasta, joka on julkaistu ainakin pari vuotta ennen Houkutusta.

  VastaaPoista
 9. Mietin hieman josko Meyer olisi Waltarinsa lukenut mutten ole varma oliko kirjaa silloin jo käännetty englanniksi. Ehkä se oli vain ajan henki että useampi kirjailija keksi samantyylisen idean samaan aikaan.

  VastaaPoista
 10. Olen saanut tästä kirjasta aivan väärän kuvan, enkä ole tullut ottaneeksi sitä lukuohjelmaani. Hienoa, että kirjassa otetaan kantaa nuorten sukupuolimoraaliin! Että vielä kenties Waltari-vaikutteitakin, Twilight nousi lukulistan kärkeen niin että hurahti!

  VastaaPoista
 11. Teema kuulostaa niin houkuttelevalle, että laitan nyt vihdoin tämän lukulistalleni. Olen itse ollut karvoista aina ihan samaa miletä!

  Kiitos mainiosta arviosta, Linnea!

  VastaaPoista
 12. Kiitos, etä teit tästä arvostelun! <3 Mun mielestä ihanat pojat saisivat kyllä paremmankin kuin Bellan, mutta onneksi jatko-osa korjaa tilanteen.

  VastaaPoista
 13. Twilightit olen kaikki lukenut, Houkutus ja Aamunkoi olivat mielestäni hyviä (koska luin ne ennen leffoja). Uusikuu oli sen sijaan äärimmäisen tylsä.
  Mutta, kommentin pointtina; äärettömän hyvännäköstä herkkua kuvassa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ANNI, kiitos. Syysbravuuriksi noussut rommiomenapaistos maistuu aina.

   Poista
 14. Arvasin, että uppoaa aikuiselle lukijallekin :) Hieno arvio!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...