perjantai 12. lokakuuta 2012

István Örkény: Minuuttinovelleja

Suomenlinna lautalla maaliskuussa 2006.

Kierrätyskeskuksesta aikanaan mukaan lähtenyt István Örkényn Minuuttinovelleja (Loisto, 2005 / Atena, 2002; Egyperces novellák) oli minulla kylpyhuoneessa hampaidenpesukirjana. Tällä tavalla novellikokoelman lukeminen oli melko hidasta. Toisaalta tuli pestyä hampaita sopivan ajan verran ja nämä novellit lienevät sitä paitsi parhaimmillaan luettuna muutama kerrallaan. Kokoelma alkaa Käyttöohjeella, jonka loppulauseelmana todetaan:

Jos et ymmärrä novellia, lue se uudelleen. Mikäli et vieläkään ymmärrä, on vika novellissa. Ei ole olemassa tyhmiä ihmisiä, on vain huonoja Minuuttinovelleja.

Tämän lausahduksen tukemana en siis huolestunut, jos en aina ollut aivan kärryillä tai pitänyt tai kiinnostunut. Tosin suurimmaksi osaksi pidin kyllä kokoelmasta ja sen vähäeleisen absurdista tyylistä paljon. Selailtuani kirjaa nyt tätä tekstiä varten uudelleen pidän opuksesta oikeastaan koko ajan enemmän.

Unkarilaisella Örkényllä on varsin omalaatuinen tyyli, joka välillä äityy jopa tylsäksi. Parhaimmillaan Örkény on kuitenkin kuivakkaan hauska ja pisteliäs kirjoittaja. Osa novelleista oli tosiaan hyvin absurdeja tai meni minulta muuten yli hilseen, mutta sai tässä myös hihitellä hauskojen juttujen äärellä ja kauhistella sodan kauhuja. Unkari ei ole minulle mitenkään erityisen tuttu maa, joten oli mukava valloittaa kirjallisesti myös tämä Euroopan valtio.

Parhaiten mieleen jäi hauska kahvin tilaamista, tai oikeastaan tilaamisen yrittämistä, käsittelevä novelli >>In our time>>. 

- Katsokaahan, Alizka. Te tilasitte kahvia. Sallikaa minun puolestani tilata, mitä mieleni tekee.
Hän kääntyi kohti tarjoilijatarta.
- En vain äkkiseltään muista, mitä se haluamani juoma oli nimeltään. Sellaista tummaa nestettä.
- Onko se viinaa?
- Ei, ei. Jos oikein muistan, se tarjoiltiin lasista. Ja muistelen sen olleen kuumaa. Ei siis mitään viinaa. 

Minuuttinovelleja oli parhaimmillaan pienissä annoksissa nautittuina. Kirjan kyytipojaksi hampaiden harjaus tai aamun pikainen kahvikupillinen.

Atena on tänä vuonna julkaissut opuksesta vielä 14 novellilla laajennetun version, 100 minuttinovellia. Myös Merenhuiske on lukenut Örkényn novelleja ja pitänyt niistä, lisäksi Café pour les idiots kuvailee Örkényn tyyliä oivallisesti.

István Örkény: Minuuttinovelleja
Loisto, 2005 / Atena, 2002. 216 s.
Suomentanut: Juhani Huotari.

11 kommenttia:

 1. Uu, hei kiva kun luit tämän. Itse selailin sitä juuri kirjamessuilla Atenan pöydässä. Messubudjetin olin siinä vaiheessa jo tuhlannut, mutta tämä jäi mietityttämään vielä jälkeenpäin.

  Sä olit siis käyttäny hampaidenharjauskirjana. :D Olen huomannut, että on jotenkin tosi vaikeaa määrittää sopiva tahti tuollaisille lyhyille jutuille, oli ne sitten novelleja tai runoja. :S

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, Maukka. Minä yleensä ihan vahingossa ahmin novelleja tai runoja ja sitten niihin tulee jotenkin ähky.. Hampaidenpesun aikana ehti lukea näitä pari, se oli aika mukavaa se. :) Kiitos kivasta kommentista!

   Poista
 2. Minua on kiinostanut tämä jo pitempään. Juuri nyt en ole kuivakan huumorin tuulella, mutta kaivan tämän muistista esiin kun sopiva tuuli tulee :)

  VastaaPoista
 3. Hei! Hauskaa, että luit Minuuttinovelleja. Täytyy kuitenkin huomauttaa, että en ole Kirjakko, eikä se ole edes blogini nimi, vaikka blogini osoite niin ehkä saattaa hämätä. Perustin blogin aikoinaan tällä nimellä, mutta myöhemmin huomasin, että on olemassa Kirjakko, joka kirjoittaa samannimisessä blogissa Wordpressissä. En halunnut viedä toisen hyvää nimeä, joten vaihdoin blogini, se on nykyisin Kirjoista (ei kovin luova ratkaisu :). Oma nimimerkkini on ollut koko ajan Merenhuiske. Terveisiä vain alkuperäiselle Kirjakolle, jos hän tätä sattuu lukemaan, Kirjakon blogin on erittäin hyvä! Se löytyy osoitteesta kirjakko.wordpress.com.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Merenhuiske ja pahoittelen virhettä! Tein linkityksiä kiireessä ja sitten sattui tällainen, nyt on korjattu. Kiitos kommentistasi ja hyvää viikonloppua!

   Poista
  2. Eipä tuo haittaa, itsehän olen näin sekavasti blogini nimennyt :)

   Poista
 4. Mikä ihana idea, novelleja hampaidenharjauksen oheen! En millään koskaan malttaisi harjata pitkään, hutaisen vaan sinne tänne. Tämän toimivuus täytyy ehdottomasti kokeilla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti idea ottaa tulta, Erja! Minulla on sama ongelma harjauksen kanssa. Tosin välillä tuli uppouduttua tekstiin niin tiiviisti että harja pysähtyi suuhun. :D

   Poista
 5. Tää kirja on ehottomasti tsekattava! Luulis että sopii miehillekin helppouden takia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos, Anonyymi! Toivottavasti pelittää miehellekin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...