lauantai 27. lokakuuta 2012

Henrik Ibsen: Nukkekoti + Hyppää lavalle! -jälkimainingit


Helmer (huoneestaan) : Leivonenko siellä visertelee?
Nora (availlessaan kääröjä) : Leivonen.
Helmer : Oravako siellä peuhaa?
Nora : Orava.

Hyppää lavalle -haaste lähenee loppuaan, mutta päätin ehtiä lukea vielä kolmannen näytelmän. Henrik Ibsenin yksi kuuluisimmista näytelmistä Nukkekoti (WSOY, 1999; Et dukkehjem 1879) päätyi lukulistalle lukudiplomi-haasteen innoittamana. Aikaisempi kosketukseni Nukkekotiin on hyvin pintapuolinen: tiesin näytelmän nimen, kirjoittajan ja jotain sen teemasta. Muistelen myös Tuija Lehtisen romaanissa Nukkemorsian (WSOY, 1998) tehtäneen (poikkeavaa) versiota tästä näytelmästä.

Näytelmässä kuvataan Helmerin perheen elämää. Nora on eläväinen nuori vaimo, Torvald juuri pankinjohtajaksi ylennetty, vakavamielinen aviomies. Pariskunnalla on kolme lasta ja taloudessa on ainakin lastenhoitaja ja keittäjä. Lisäksi talossa vierailevat usein pariskunnan ystävä tohtori Rank, Noran nuoruuden toveri rouva Linde sekä pankissa töissä oleva asioitsija Krogstad.

Helmerien perhe-elämään tulee kuitenkin särö, kun asia muutaman vuoden takaa nousee piinaamaan Noraa. Ratkaisuja on tehtävä, mutta kuinka pitää kaikki tyytyväisinä ja salata asia Torvaldilta? Millaisiin toimenpiteisiin Nora uskaltaa päästäkseen pinteestä? Puhutaan väärennöksistä, naisen ja miehen vastuusta, rahan merkityksestä.

Helmer (istuutuu pöydän ääreen tätä vastapäätä): Säikytät minua, Nora. Enkä ymmärrä sinua. 
Nora: Et, siinäpä pulma juuri onkin. Sinä et ymmärrä minua, enkä minäkään ole ymmärtänyt sinua - ennen kuin tänä iltana. Ei, älä keskeytä minua. Sinun täytyy vain kuunnella, mitä minulla on sanottavaa. Tämä on tilintekoa, Torvald.

Kirsti Mäkisen mainio esipuhe kannattaa lukea vasta näytelmän lukemisen jälkeen, sillä siinä analysoidaan näytelmän juonikuvioita varsin avoimesti. Näytelmään tutustumisen jälkeen. esipuhe oli varsin mielenkiintoista ja avartavaa luettavaa. Oli mielenkiintoista lukea, kuinka suosittu näytelmä on aikanaan (ja edelleen) ollut ja millaisia tulkintoja Noran ja Helmerin hahmoista on tehty.

Itse en osannut vielä päättää, olinko enemmän Noran vai Helmerin puolella. Toinen hahmo olisi helppo ajatella latteaksi ja kannustaa toista, mutta molemmilla on toki puolensa... Ehkä enemmän sympatisoin silti Noraa, sillä hänen hahmonsa kehittyy minusta mielenkiintoisemmalla tavalla. Olisi mahtavaa nähdä tämä myös lavalla.

Tämä on siis myös ensimmäinen suoritukseni lukudiplomista ja rastitan tällä osion Runoja ja näytelmiä. Valitsen suoritettavaksi diplomitehtäväksi tehtävän 1: laadi kiperiä haastettelukysymyksiä runojen kirjailijalle. Ibseniltä haluaisin kysyä:

Kuka on suosikkihahmosi tässä näytelmässä?
Kerro Noran taustasta ennen avioliittoa.
Miksi Torvald halusi mennä Noran kanssa naimisiin?

Nukkekodissa ovat vierailleet myös ainakin Hanna (joka pitää Noran hahmoa pysähdyttävänä ja kiinnostavana), Suketus (joka toteaa Nukkekodissa olevan voimaa), Amma (joka luki vanhan suomennoksen ja pohti ajan ajaneen näytelmän ohi), Morre (jolle kokemus oli hieman lattea) ja Elma Ilona (joka tekstissään avaa hienosti näytelmän lukukokemusta).

Lisäksi: Hyppää lavalle! päättyy tänään. Teen huomenna koosteen haasteeseen osallistuneista näytelmistä ja suoritan arvonnan, joten jos osallistuit etkä ole linkannut juttuasi haastepostaukseen tee se nyt.

Henrik Ibsen: Nukkekoti (Et dukkehjem, 1879)
WSOY, 1999. 124 s.
Suomentanut: Eino Palola.
Kannessa Munchin maalaus Elämäntanssi.
Esipuhe: Kirsti Mäkinen

2 kommenttia:

  1. Olipa hienoa että sinäkin tykkäsit. Ja hyviä kysymyksiä esitit.

    VastaaPoista
  2. Olen lukenut tämän muistaakseni pariinkin otteeseen, mutta en kai nähnyt kertaakaan lavalla. Muistelisin olleeni vähän samoilla linjoilla monen muun kanssa - aika on mielestäni ajanut vähän ohi tästä. Tosin reippaasti sovitettuna voisin mennä katsomaan.:)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...