torstai 10. marraskuuta 2016

Yasmina Reza: The Unexpected Man


Kaivelin hyllystä jotain nopeaa näytelmää luettavaksi, tassuun osui joskus Arkadia Bookshopista hankkimani Yasmina Rezan The Unexpected Man. Kahdelle näyttelijälle kirjoitettu näyttämöohjeeton näytelmä kuulosti sen verran kiintoisalta, että se lähti laukkuun mukaan.

Mies ja Nainen sattuvat istumaan toisiaan vastapäätä junassa. Mies on kuuluisa kirjailija, joka pohtii matkustaessaan muun muassa elämäänsä, kirjailijuuttaan, tyttärensä uutta puolisoa, suolistonsa toimintaa. Nainen ihailee kirjailijaa ja pohtii uskaltaako puhutella tätä, uskaltaako kaivaa laukustaan juuri luvussa olevaa kirjailijan kirjaa ja ajautuu toisaalta jatkuvasti sivupoluille pohtimaan omia ihmissuhteitaan.

Oikeastaan näytelmä on kaksi rinnakkaista monologia, dialogia on vasta lopussa. Miehen ja Naisen ajatuksia kuullaan vuorotellen pitkissä tajunnanvirtamaisissa pätkissä. Ensimmäinen ajatus on, että tässä on näyttelijällä kyllä opeteltavaa kun tilannekin on staattinen. Juna vain kolisee raiteilla. Sitten mietin että onko tämä tylsä ja pian tajuan että ei ole, tämä on ihan huikea. Rezan kynä on terävä.

Olen nähnyt Rezalta aiemmin Carnagen sekä elokuvana että näytelmänä, siinä ihmissuhteiden kuvaus on viiltävää. Harvoin olen esimerkiksi istunut leffateatterissa yhtä vaivaannusahdistuneena ja samalla sairaalloisen kiinnostuneena. The Unexpected Manissa Reza näyttää toisenlaista osaamista, mutta siinäkin ihmiset tuntuvat epätäydellisyydessään tosilta.

The Unexpected Manissa olisi potentiaalia olla lavalla joko tavattoman hieno tai käsittämättömän puuduttava näyttelijöistä riippuen. Kiinnostava tämä olisi kyllä joskus nähdä, Suomessa tätä on aiemmin esitetty muun muassa Tampereen Teatterissa nimellä Satunnainen mies. Toivottavasti tätä tai jotain muuta Rezan näytelmää pääsisi jossain vaiheessa taas katsomaan.

Tänään päättyy Lukuharjoituksia-lukuhaaste, itse tavalliseen tapaan viimetinkakirillä riuhdoin saldoni seitsemään näytelmään. Koontia tulee maanantaina, älkää huoliko!

Yasmina Reza: The Unexpected Man (L'Homme du Hasard, 1995)
Faber & Faber, 1998. 71 s.
Käännös: Christopher Hampton

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...