sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Garth Stein: The Art of Racing in the Rain

Vanusisarukset ja hetkeen tarttumisen taito.

Garth Steinin The Art of Racing in the Rain (2008) kulkeutui minulle ystäväni Nanin kautta hänen kehujensa innoittamana. Jostain syystä olin saanut päähäni kuvitelman, että kyseessä olisi jonkinlainen koirien sielunelämää käsittelevä non-fiction-teos. Kuinka väärässä olinkaan. Pitkästä aikaa sain kirjaa lukiessa pyyhkiä roskia silmistä.

Enzo on hyvin filosofinen ja ihmismäinen koira. Se elättelee toivoa, että maallisen elonsa päättyessä se pääsisi seuraavassa elämässä syntymään ihmiseksi kuten Mongoliasta kertovassa dokumentissa kerrottiin. Ennen ihmistymistä Enzolla on kuitenkin tehtävänään pitää hyvää huolta isännästään Dennystä, taitavasta kilpa-ajajasta, joka vaimonsa traagisen kuoleman jälkeen joutuu emotionaalisen ryöpytyksen kohteeksi.

Kirjan tarina, tai oikeastaan tarina kirjan ihmisistä, ei ole sinänsä erikoinen. Se on surullinen ja haikea tarina luopumisesta, kuolemasta ja välillä haastavistakin perhesuhteista, mutta ei mitään ennenlukematonta sinänsä. Omanlaisensa tästä teoksesta tekee sen kertoja Enzo, joka on ihmisten liikekieltä lukiessaan ja koiramaisesti viestiessään tavattoman hurmaava. Enzosta on vaikea olla pitämättä, siitä elämänilosta, vilpittömyydestä ja halusta auttaa omaa perhettään kaikin tavoin.

Toisaalta kirja on myös todella hauska. Enzo tekee teräviä havaintoja ympäristöstään, rakastaa televisiota ja elää muutenkin elämäänsä täysillä. Joskus parasta tosiaan on se pallon perässä juokseminen.

Yllättäen opin kirjaa lukiessani paljon myös kilpa-ajosta, tai jos en oppinut niin vähintään ymmärsin jollain tavalla miksi jotkut siitä niin viehättyvät. Analogiat radalla ajamisen ja elämisen välillä kulkevat mukana läpi tarinan eivätkä tunnu päälleliimatuilta. Jotain adrenaalin tapaista virtasi omissakin suonissani, kun pääsin Enzon mukana kilpa-auton etupenkille ja haukkumaan isäntääni ajamaan kovempaa.

Parhaiten tämä teos varmaan iskee meihin, joilla on tai on ollut koira ja etenkin vanheneva sellainen. Että ehkä siellä omankin perheenjäsenen ruskeiden silmien takana on lymynnyt niin rikas maailma ettei sitä voi edes ymmärtää. Ja varmasti onkin.

Garth Stein: The Art of Racing in the Rain
HarperCollins, 2008. 336 s.
Kansi: Nina Tara Design

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...