perjantai 9. syyskuuta 2016

Lavalta: Veden alla (Teatteri Tuike)

Juliste: Reeta Kantanen

Matka vedenalaisen maailman lumoon ja haavoittuvuuteen

Paikallisteatterimme Teatteri Tuike jatkaa laadukkaan lastenteatterin tuottamista ja tuo lavalla tällä kertaa merellisen seikkailun Veden alla. Animaatioa, nukketeatteria ja näyttelemistä sulavasti yhdistävä sanaton seikkailu viehättää visuaalisella ilmeellään ja onnistuu samalla ilmaisemaan huolta ympäristön tilasta olematta osoitteleva.

Pieni tyttö keltaisessa sadetakissaan nauttii syksyisestä sadesäästä, joka muuttuu yllättäen tulvaksi. Vesi vie tytön mennessään, mutta ei hätää: veden alla voikin pienellä avustuksella hengittää ja törmätä mitä ihmeellisimpiin eläimiin kuten merihevosiin, meduusoihin ja rauskuihin. Syvyyksissä lymyää kuitenkin myös jotain mustaa ja pelottavaa. Vähitellen valkenee että kaikki ei ehkä olekaan sitä miltä näyttää ja että merenalaisiin asioihin voi vaikuttaa yksinkertaisin tavoin.

Riina Nieminen esittää valloittavasti seikkailuun päätyvää tyttöä. Olen nähnyt Niemisen viimeksi aivan erilaisessa roolissa kauhunäytelmässä ja on ilo huomata miten erilaiseen ilmaisuun hän taipuu. Veera Aaltonen, Tanja Hautakangas, Aarne Linden ja Kimmo Tähtivirta huolehtivat mustissa vaatteissaan nukettamisesta sulautuen hämmentävän hyvin teatterin varjoihin. Mira Laineen nuket ovat taiten tehtyjä ja muun muassa tiukkailmeinen vanha mies jäi hymisyttävänä mieleen. Omaa rooliaan esittävät Bastian Salmelan hurmaavat animaatiot, jotka luovat taustan seikkailulle ja monesti myös esittelevät lavalle tulevat hahmot ennen niiden ilmestymistä.

Veden alla on kokonaisvaltainen katsomiskokemus. Näyttelijäntyö ja visuaalinen ilme ovat jo itsessään viehättäviä, mutta settiä täydennetään vielä Otso Heloksen musiikilla ja Timo Matinveden valosuunnittelulla. Noin nelikymmenminuuttisessa tarinassa edetään miellyttävän verkkaisesti ja annetaan katsojan uppoutua vedenalaisen maailman tunnelmaan. Esimerkiksi meduusojen parvessa olisin viihtynyt pidempään ja rauskun mahaakin olisin voinut kutitella.

Nina Rinkisen ohjaamasta ja käsikirjoittamasta esityksestä jäi tavattoman hyvä mieli. Oli ilo myös istua tyynyillä lapsikatsojien ympäröimänä ja tuntea se jännitys ja hyvä kihinä esityksen aikana. Veden alla on taitavasti rakennettu esteettinen elämys, joka onnistuu myös jättämään jotain pohdittavaa kotimatkalle.

Esityksiä on jäljellä vielä neljä ja niistä viimeinen on 18.9., suosittelen lämpimästi. Esitystä suositellaan yli 4-vuotiaille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...