perjantai 29. tammikuuta 2016

Riskillä leffaan - Finnkinon Mystery-näytöksistä

Mystery-näytöksiä markkinoidaan muun muassa tällaisella kuvalla. Kuva: Finnkino

Käyn nykyisin melko harvoin elokuvissa. Tarjontaa on niin paljon ja lippuhinnat kohonneet sen verran, että kynnys lähteä on suuri. Mikä elokuva kannattaa mennä katsomaan teatteriin, jos sen kuitenkin näkee pian streamauspalvelun kautta kotitelkkarista? Kulutan kuitenkin katsomon penkkejä mielelläni, joten Finnkinon viime vuonna lanseeraamat Mystery-näytökset ovat olleet itselleni sopivan stressitön vaihtoehto.

Ensimmäistä kertaa testasimme konseptia viime marraskuussa. Silloin elokuvana oli Spielbergin uusin raina Vakoojien silta, jossa pääosaa esittää Tom Hanks. Mystery-näytöksessä sen pääsi näkemään 10 päivää ennen virallista Suomen ensi-iltaa. Kylmän sodan keskelle panttivankineuvotteluihin joutuvasta vakuutusjuristista kertova elokuva oli kiinnostavaa katsottavaa. Kerronnaltaan se oli mukavan kiihkoton (eli ei siis sortunut tarpeettomaan ylidramaattisuuteen) ja Hanks vain paranee vanhetessaan. Muutoin elokuvaa ei olisi varmaan leffassa tullut katsottua, mutta eipä harmittanutkaan. Vakoojien silta oli perusvarmaa jenkkidraamaa ja varmaan solahti mukavasti monen katselumakuun.

Toinen kerta Mystery-näytöksen parissa koitti eilen ja mies veikkasi edellisen kerran perusteella elokuvaksi tänään ensi-iltaan tulevaa Spotlightia. Yllätys olikin suuri, kun valkokankaalla alkoi pyöriä noin kolmen viikon päästä ensi-iltansa saava kuuden Oscarin ehdokas Carol. 1950-luvulle sijoittuva ihmissuhdedraama kahden naisen (Cate Blanchett ja Rooney Mara) suhteesta yhteiskunnan paheksuvan katseen alla oli kaunista katseltavaa, joskin paikoin hieman hidastemponen. Lisäksi se oli aikamoinen loikka helpostipureskeltavasta vakoojatrilleristä ja hyvä näin.

Moni ei kuitenkaan ollut kanssani samaa mieltä siitä, että elokuva oli hyvä valinta. Finnkino avasi nimittäin eilen omalla sivullaan keskustelun siitä, mitä mieltä Mystery-valinnasta oltiin ja ainakin aluksi palaute oli murskaavaa. Elokuvaa parjattiin ja osa tuntui olevan järkyttynyt siitä, miten  K12-leimalla varustetussa elokuvassa voitiin esimerkiksi näyttää naisten välistä seksiä, sillä katsomossa oli myös lapsia. Usea myös totesi, että ei aio osallistua tapahtumaan uudelleen.

Onneksi mukana oli myös vastakkaisen mielipiteen edustajia, joihin itsekin ja myös seurana ollut mieheni kuulumme. Mystery-näytöstä mainostetaan Finnkinon sivuilla seuraavasti:

Etsitkö uudenlaista elokuvaelämystä? Oletko valmis haastamaan elokuvan katsomiskokemuksen? 

Tervetuloa Mystery-näytökseen, jossa näet ensimmäisten joukossa pian kaikkien huulilla olevan puheenaiheen. Elokuvaa emme paljasta, mutta viihtyminen on taattua.

Itse olen tulkinnut tämän siten, että vastaan voi tulla mitä tahansa. Viihtymistakuu on tosin riskialtis ilmaisu, koskaan ei voi tietää pitääkö yleisö elokuvasta varmasti, mutta itse olen valmis haastamaan omat ennakkoajatukseni ja katsomaan elokuvia, joita en muuten välttämättä näkisi. On todella sääli, jos palautteen vuoksi Finnkino alkaa muuttaa linjaansa mysteerielokuvia valitessaan ja valikoimaan tulisi vain ns. helpostinieltävää valtavirtaa tai lopettaisi näytökset kokonaan.

Keskustelimme asiasta pitkään siipan kanssa ja ryhdyimme miettimään miten tästä voisi jatkaa. Itse haluaisin mennä Mystery-näytöksiin yllättymään ja kokemaan jotain, mitä en muuten välttämättä isolta kankaalta katsoisi. On ihan ok, jos elokuva ei aina natsaisi omaan katselumakuuni, koska eihän sitä voi kukaan ennakkoon taata. Sen sijaan moni tuntuisi haluavan mennä Mystery-näytökseen katsomaan jotain perusvarmaa, joka ei ainakaan suututa tai paheksuta ja jonne mukaan voisi mahdollisesti ottaa myös lapset.

Mies ehdotti tähän rinnakkaista Mystery-konseptia, jonkinlaista "perhemysteerielokuvaa". Elokuva valittaisiin siten, että mukaan voisi huoletta ottaa myös lapset eli kyseessä voisi olla esimerkiksi seikkailuelokuva. Tällainen elokuva olisi esimerkiksi viime toukokuussa näytetty Tomorrowland. Toki nykyäänkin Mystery-elokuvasta voi päätellä jotain Finnkinon tunnisteiden perusteella, Carolissa nämä olivat ikäraja (12) ja sisältömerkinnät "sisältää seksiä" ja "voi aiheuttaa ahdistusta" (ks. alla), mutta jos nämä jättää huomiotta voi edessä olla yllätys eikä aina mieluinen.

Kuvakaappaus Finnkinon sivuilta otettu 29.1.2016.

Henkilökohtaisesti toivon Finnkinon jatkavan Mystery-näytösten suhteen vaihtelevaa linjaa, jotta elokuviin voi todella mennä yllättymään. Kiitos konseptin tuomisesta Suomeen!

Oletko itse käynyt Mystery-näytöksissä? Oletko tykännyt? Mitä ehdotuksia sinulla olisi Finnkinolle jatkon suhteen?

15 kommenttia:

 1. Shokkihoitoa heteronormatiiviseen kerrontaan tottuneille. Mainiota. Tohon K-12 leimaan saa tehdä aika monta ruumista,joten jännä siis, että naisten välisestä actionista tulee sanomista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmiset tuntuvat määrittelevän "järkyttävät" sisällöt monella tavalla. Näkyihän Carolissa toki nännit. Mutta tosiaan, shokkihoitoa monelle, toivottavasti hyvälläkin tavalla!

   Poista
 2. Olipa kiva lukea tästä, kun juuri viime viikolla leffassa näin tästä konseptista mainoksia ja pohdin että mitä ihmettä. Vaikuttaa kivalta konseptilta, mutta tuo "jossa näet ensimmäisten joukossa" rajaa jo aika paljon vaihtoehtoja. Sellainen mystery-näytös, jossa leffa voisi oikeasti olla mikä vaan, vanhaa, uutta, toimintaa, kauhua, romantiikkaa, taidetta olisi minun mielestäni aika huippu :D Voi tosin olla että ei sitten toimisi sillä kuuluisalla suurella yleisöllä. Leffalippujen hinnat ovat niin järkyttävän kalliita muutenkin, että ainakin jos ostaa sian säkissä, pitäisi olla suht varma että ostos kannattaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se olisi kyllä aika mainiota Marile, mutta siinä tietysti sitten kasvaa riski siitä että elokuvan on jo nähnyt. Voisikohan vaikka Orion tai vastaava leffateatteri ottaa tällaisen idean valikoimiinsa? :)

   Poista
 3. Mekin käytiin katsomassa marraskuussa tuo Mystery-näytös, koska seuraavana päivänä oli tuloillaan Nälkäpeli ja nuo ikärajamerkinnät mätsäsivät. Vakoojien silta ei onneksi harmittanut, vaan oli todella hyvä leffa. Tällä kertaa emme näytökseen menneet, mutta mitä katselin tulevaa ohjelmistoa, veikkasin että vuorossa on nimenomaan tuo Carol. Itse olin ainakin tyytyväinen, ja tuonkin Carolinkin haluaisin nähdä. Ei ollenkaan huono ajatus tehdä toinen, vielä lapsiystävällisempi versio näistä näytöksistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin veikkasimme marraskuussa toiseksi vaihtoehdoksi Nälkäpeliä, mutta ajattelimme että sarjan kolmannen osan esitys voisi olla vähän hassua jos kaikki eivät edellisiä ole nähneet. Vakoojien silta oli kyllä oikein mainio. Hyvä veikkausvainu sinulla kun arvasit Carolin, Kirsi, me emme osanneet veikkailla riittävän pitkälle!

   Poista
 4. Onpa tosiaan mielenkiintoinen konsepti, en ollut tällaisesta kuullutkaan. Vähän kyllä aavistelin ennen kuin aloin kirjoitustasi lukea, että soraääniä todennäköisesti jossain vaiheessa tulee leffavalinnoista. Mielestäni mystery-sanan pitäisi olla katsojille aika ilmiselvä, joten on aika erikoista, että jotkut ovat odottaneet valmiiksi pureskeltua viihdettä, eli ainoastaan yhdenlaista laatua. Tarkoituksenahan taitaa olla nimenomaan kaikenlaisten leffojen esille tuominen, jotta tulee katsottua myös sellaista, jonka muuten ohittaisi. Hankalaahan se on kun pitää pallotella leffamakujen suhteen.

  Ikärajakeskustelu jaksaa hämmästyttää vuodesta toiseen. Jos haluaa oikeasti suojella lapsiaan noin kovasti järkyttävältä sisällöltä, niin miksi ihmeessä ei tutki tarkemmin ikärajamerkintöjä? Omalla vastuullahan se on, eikä todellakaan voi laittaa tiedon puutteen syyksi omaa laiskuutta.

  Mitä Caroliin tulee, niin Highsmithin romaanin aion lukea tässä lähiaikoina. Leffakin tulee varmaan katsottua heti perään, eli palaan todennäköisesti aiheeseen omassa blogissanikin (sopivat hyvin nyt pyörivään leffahaasteeseen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Konsepti tosiaan hakee vielä vähän muotoaan, Suvi, mutta onneksi se on ilmeisesti pysymässä Finnkinon valikoimissa, itse tykkään kovasti. Ikärajat ovat kyllä monelle aina vaan mystisiä, minusta on hyvä että Finnkinolla on käytössä myös nuo lisämerkinnät mutta ne pitää sitten vain muistaa tulkita.

   Kiva kun mainitsit tuosta romaanista, voisin kurkata sen itsekin ja sopisi nimenomaan tuohon leffahaasteeseen!

   Poista
 5. Musta on aivan käsittämätöntä että ihmiset vinkuu ja vonkuu leffasta. Okei, ei ehkä kaikkia voi miellyttää kun on mysteerinäytös, mutta eikö voisi mennä katsomaan avoimin mielin ja laajentaa omaa maailmankuvaa samalla? Näin Carolin kuun alussa Lontoossa ja pidin kovasti. Eikä siinä ollut mielestäni mitään liian rohkeaa, tai yli 12-vuotiaille sopimatonta. Jos jonkun 12+ ikäinen lapsi kauhistuu kahden naisen suhdetta, niin ehkä on aikakin viedä katsomaan sellaista. Vähän suvaitsevaisuutta ja avarakatseisuutta!

  Oikein hyvä kirjoitus Linnea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katri!

   Ja niinpä niin, ilmeisesti olivat Finnkinonkin puolella hieman yllättyneitä tästä palautemyrskystä. No, leffateatteristahan saa poistua kesken jos haluaa, parempi mielestäni se kuin että jää sinne mutisemaan ja häiritsemään muita. Ja tosiaan, Carol oli loppupeleissä kuvastoltaan melkoisen kesy.

   Poista
 6. Itse voisin puolestani ennemminkin järkyttyä, jos mysteerileffa olisi ihan perusviihdettä. Olen kuitenkin suht kaikkiruokainen leffojen suhteen, joten konsepti voisi sopia meikäläiselle. Vähän jännitystä elämään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, Pihi nainen, yllättyminen kannattaa! Siitä vaan konseptia testaamaan!

   Poista
 7. Mystery-sana on harhaanjohtaja. Viittaa liikaa dekkareihin. Konsepti saattaisi kuitenkin sopia minulle. Haluasin kokeilla muutakin uutta: oopperaa ja Lontoon teattereita leffateatterissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voipi olla näinkin, Tuija, käsittääkseni sana on suoraan otettu ulkomaisista vastaavista konsepteista mutta voin olla väärässäkin. NT Liven näytöksiä suosittelen erittäin lämpimästi, ainakin itse näkemäni ovat olleet hyvin kuvattuja ja kiinnostavia!

   Poista
 8. Minä kävin elokuvissa viime viikolla ja kuulin ekan kerran tästä! Idea on hauska, mutta korkeiden hintojen vuoksi olen taas vähän sitä sorttia, että käyn katsomassa vaan ne pakko-nähdä-heti elokuvat. Siksi tämä tuntuu itselle vieraalta vaikka voisi olla oikein raikas ja kiva vaihtoehto!

  Ja voi hohhoijaa jos naisten välinen seksi jonkun maailmaa järkyttää. Yllä on hyviä kommentteja tähän liittyen - ehkä oli tosiaan jo aikakin nähdä muutakin kuin puolipukeissa olevia miehiä käpälöimässä vielä vähemmissä vaatteissa olevia naisia...

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...