lauantai 9. tammikuuta 2016

Lavalta: Musashi - miekan tie (Wusheng Company/Teatteri Union)

Kuva: Wusheng Company

Kevätkausi on täynnänsä kiinnostavia esityksiä ja kalenteri alkaa täyttyä heti tammikuussa. Yksi jo syksystä asti odottami esitys on WHS Teatteri Unionilla nähtävä Musashi - miekan tie. Wusheng Companyn esityksen luvataan sisältävän peking-oopperaa, hevimusiikkia ja samuraiestetiikkaa. 1500-luvun lopussa syntyneen Musashin tarina ja miekan tie eivät olleet itselleni tuttuja etukäteen, joten otin aulassa kuulluista suosituksista vaarin ja lukaisin käsiohjelman. Vaikka esitys ei olekaan puhtaasti juonellinen kertomus, auttoi tarinaan tutustuminen esitykseen uppoutumista ja selvensi muun muassa sitä, miksi Musashi eräässäkin kohdassa taistelee käyttäen airoa aseenaan.

Noin tunnin kestävä esitys on intensiivistä menoa alusta loppuun. Mies totesi, että kannattaa ottaa kuppi kahvia ennen esitystä jos vähänkään väsyttää, keskittymiseen nimittäin kuluu energiaa. Tylsä tämä ei kuitenkaan missään nimessä ole. Näyttelijät Ville Seivo, Jakob Johansson ja Valter Sui tekevät hienoa työtä miekkamestareina. Esityksessä lähdetään liikkeelle hieman vaatimattoman oloisin liikesarjoin, mutta vauhti kiihtyy kohti loppua. Tiedostan katsovani harjoiteltua koreografiaa, mutta silti tekee mieli pidätttää hengitystä kun näyttämö täyttyy kuvitteellisesta hurmeesta.

Ohjaaja Antti Silvennoinen tiivistää käsiohjelmassa pyrkineensä tuomaan esityksessä näkyviin Musashin hengen, jota kuvaavat kova työ, nöyryys ja rehellisyys. Kovaa työtä tämän esityksen valmistaminen on varmasti vaatinutkin, nöyryyttä myös. Miekkakoreografiat ovat hiottuja, liikkeet harjoiteltuja ja tarkkoja, niitä katsoo ihaillen. Myös puhutut katkelmat esitetään vahvoin äänin. Näin sivujuonteena sanottakoon, että ilahduin esityksen kaksikielisyydestä, repliikkejä on nimittäin sekä suomeksi että ruotsiksi.

Kulkua miekan tiellä säestää kolmihenkinen hevimusiikkiyhtye, jossa soittavat Markus Rantanen, Pekka Saarikorpi ja Juha Pöysä. Samurait ja hevi eivät ainakaan omassa päässäni ole ensimmäisenä yhdistymässä, mutta liitto toimii hämmentävän hyvin. Itse en osaa hevimusiikin laatua niin arvioida, mutta siippa entisenä hevibändin basistina nyökkäili esityksessä arvostavasti ja totesi että oli kyllä mainiota soitantaa. Livemusiikki toimi esityksessä erinomaisesti.

Kannatti lähteä, jälleen kerran. Musashista on esityksiä vielä jäljellä, mutta lippuja on enää vähän joten kipin kapin ostoksille! Wusheng Companylta on myös maaliskuussa tulossa Sigurd Ring -esitys Kanneltaloon, vaikuttaa kiinnostavalta sekin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...