lauantai 9. tammikuuta 2016

Lavalta: Faust - eli Mefistofeleen maaginen teatteri (Teatteri Jurkka)

  Kuva: Stefan Bremer

Teatterivuosi lähtee näemmä käyntiin syyskaudella aloittaneilla. Tällä kertaa suuntana oli Teatteri Jurkka ja jo monen kehuma Faust - eli Mefistoleen maaginen teatteri. Hengästyähän siinä sai ja ihastua, jopa niin paljon että kaksi viikkoa lähes tauotta yskinyt mies ei köhäissyt kummankaan puoliajan aikana kertaakaan.

Faust kärsii jonkinlaisesta maailmantuskasta ja turhuudesta kun mikään ei tunnu onnistuvan. Onneksi paikalle rientää Mefistofeles, itse Paholainen, joka lupaa äärikokemuksia ja suuria tunteita seuraavaksi 24 vuodeksi jos saa vain Faustin sielun lopulta itselleen. No mikäs siinä, nimi sopimukseen ja matkaan. Ja äärikokemuksia sieltä tulee, todellakin, lumoutumista kauniiseen Gretcheniin, inspiraatiota ja mainetta, mutta ei ilmaiseksi, tietenkään. Ohjaaja Laura Jäntti on koostanut esityksen tekstin erilaisista Faust-aiheistoista ja moniaalle kurottava tarina onnistuu sivupolkujensa kanssa pysymään hienosti kasassa ja herättämään ajatuksia niin elämästä kuin teatteristakin.

Valovoimaisin persoona lavalla on kyllä se pimein, Tiina Weckströmin esittämä Paholainen siis. Mikä katse ja läsnäolo, tuollaisen lumovoiman läheisyydessä nimensä paperiin kirjoittaisi varmaan moni muukin kuin Faust. Tapani Kalliomäki esittää Faustia hyvällä sykkeellä, hikoilee ja tuskastuu, juoksee ja roikkuu, on hyvin inhimillinen. Pia Andersson on puolestaan ihastuttavan viaton Gretcheninä, suloinen ja herkkä. Lyhyesti sanottuna kova näyttelijäkaarti, minulle uusia tuttavuuksia muttei toivottavasti jäänyt viimeiseksi kerraksi.

Tiina Weckström Mefistofeleenä. Kuva: Stefan Bremer

Hyvien näyttelijöiden lisäksi myös visuaalinen kokonaisuus on onnistunut. Pientä huonetta käytetään hyväksi monipuolisesti, vaikka lavastusta ei olekaan paljon. Tilaa jaetaan erilaisin verhoin, ovia avataan tarpeen mukaan, hienoja toteutuksia lavastaja Kati Lukalta. Kovin ihailin myös erilaisia näyttäviä valotrikkejä, kyllä elävä tuli aina hätkähdyttää lavalla. Hieno kokonaisuus.

Oli siis jo aikakin käydä tutustumassa Teatteri Jurkkaan! Olen teatterin ohi kulkenut ties kuinkako monta kertaa ja mainoksiaan tutkaillut, mutta en ole saanut ryhdyttyä toimeen. Nyt tuli onneksi tuuppaus takaa, kaveri oli lähdössä työharjoitteluun ulkomaille ja järjesti läksiäisensä Faustin merkeissä. Kiitos siis K, jos tätä luet, tästä kimmokkeesta ja ihan mahtavaa reissua!

Faustin ehtii vielä nähdä, esityksiä on maaliskuun puolenvälin tienoille.

2 kommenttia:

  1. Hyvä arvio ja upea esitys. Näyttelijäkolmikon työ on ihailtavan vahvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pasi! Tässä oli kyllä upeaa näyttelijäntyötä, huh.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...