keskiviikko 20. tammikuuta 2016

Kulttuuria, kiitos! eli tärppejä keväälle 2016


Kujerruksia täytti eilen huikeat viisi vuotta ja päätinpä juhlistaa sitä naputtelemalla kasaan oman listani kevään kulttuuritärpeistä. Listalta löytyvät aakkosjärjestyksessä ne esitykset ja tapahtuman, joihin yritän tänä keväänä suunnata jos vain aikataulut sen suovat ja se saattaa vielä täydentyä. Olkaa hyvä!

Baz Luhrmann x 3 - Punainen esirippu / Elokuvateatteri Orion
Kiitos Orion tästä lahjasta! Luhrmannin Punainen esirippu -trilogia on suuri rakkauteni, tosin häpeäkseni on myönnettävä että en ole vieläkään nähnyt Romeo + Julietia kokonaan. Tänä keväänä paikkaan tämän aukon ja käyn katsomassa koko setin isolta kankaalta, Moulin Rouge!n tietysti sing-along-näytöksessä.

Cats / Laukes ja Lahden kaupunginteatteri ensi-ilta 28.1.
Rakas, rakas Cats. Tässä lahtelaisessa produktiossa yhdistetään musikaalin laulut ja nykysirkus. Uskon, että tässä on hieno kombo, joten olkaa vilkkaita, esityksiä on vain muutamia!

Helsinki Lit 13.-14.5.
Jos viime kevään Helsinki Litistä voi vetää johtopäätöksiä niin tämänvuotinen on ehdottomasti must-go. Kirjallisuuskeskusteluja ja kirjoja, ajan kanssa. Kelpaa. Tälle vuodelle en myöskään ymppää samalle viikonlopulle muuta.

Hirttäjät / Kansallisteatteri ensi-ilta 7.3.
Kansallisteatteri on meikäläiselle yleensä aika perusvarma valinta, mutta jos yksi esitys pitäisi keväältä valita niin olkoon se Pienelle näyttämölle ilmestyvä Hirttäjät. Syynä tähän muun muassa Kristo Salmisen valloittava heittari promokuvassa.

Hornaan eksyneet / Teatteri Kultsa ensi-ilta 23.1.
Teatteria kirjaimellisesti Kallion sydämessä. Kirjailija August Strindbergin romaanista Tie Damaskukseen ponnistava esitys ei lupaa keveyttä, mutta kyllä meikäläistä vähän kutkuttaa että mitä siellä väestönsuojan näyttämöllä saadaan aikaiseksi.

Jäähyväiset kesäyölle / Teatteri Tuike ensi-ilta 21.1.
Paikallisteatterimme ammattipuoli on valmistanut alkuvuodelle oman tulkintansa Shakespearen klassikkonäytelmästä Kesäyön unelma. Fyysisen ja visuaalisen nykyteatterin keinoin toteutettu esitys lupaa tarjota katsojille aikuisten kaamossadun.

Mad Housen 3. kausi 5.2.-24.4.
Suvilahdessa toimiva hullu talo avaa ovensa taas helmikuun alussa ja saa kalenterin täyttymään helmi- ja huhtikuun välillä erilaisista esityksistä. Jos tahdot kokea jotain erilaista, kannattaa ottaa suunnaksi Mad House ja jättää ennakkoluulot oven ulkopuolelle. Itse aion köydä katsomassa ainakin Juha Valkeapään, Renzo Van Steenbergenin ja Emer Värkin audiovisuaalisen installaatioesityksen 2341 AD ja Laura Murtomaan ja Sonya Lindforsin kaksintanssin Pas de deux'n. Uskaliaimmille suosittelen kausilippua, se on edelliset kerrat ollut hintansa väärti ja on jälleen hankintalistalla.

Niin kuin taivaassa / Tampereen Työväen Teatteri ensi-ilta 28.1.
Olisi kyllä kiva, jos Tampereelle voisi teleportata vaikka ei sinne nyt niin pitkä matka olekaan. Työviksen Niin kuin taivaassa kiinnostelee kovasti, olen nähnyt samaisen elokuvan ja muistan parkuneeni joten nenäliinat siis mukaan.

Pasi was here / KOM-teatteri ensi-ilta 24.2.
Lauri Maijalan uusi ohjaus. En minä muuta osaa sanoa kuin että odotan jännityksellä.

Pedon varjo / Teatteri Toivo ensi-ilta 13.2.
Ahdistusta päin sanon minä. Pedon varjo on Anssi Kömin monologi, jossa kännätään ja rötvätään ja toivottavasti saadaan jotain oivalluksiakin. Odotan jännityksellä.

Punainen viiva / Red Nose Club ja Teatteri Quo Vadis ensi-ilta 22.1.
On jo aikakin päivittää aukko sivistyksessä ja tutustua Ilmari Kiannon Punaiseen viivaan. Ilolla annan tehtävän klovnien Mike ja Zin harteille, veikkaan että tässä tragediassa nauretaan ja mies puhuu esityksestä ainakin joulukuulle.

Ravintola Pastis goes film noir viisi esitystä keväällä
Jos haluatte hyvää ruokaa ja kuunnella upeata Café de Abejasin musiikkia, niin suunnatkaa ravintola Pastikseen! Me olimme siellä joulukuussa, vielä on bloggaamatta, mutta ilta oli ihana ja ruoka erinomaista. Iso suositus.

Robin Hoodin sydän / Turun kaupunginteatteri ensi-ilta 15.4. ja 16.4.
Pidin tavattoman paljon kolme vuotta sitten tämän saman näytelmän versioinnista Suomenlinnassa Ryhmäteatterin malliin (näin sen kolmesti), joten Turulla on isot saappaat täytettävänään. Myös luotto on kuitenkin kova, joten odotan innolla millainen Sherwoodin metsä Logomossa odottelee!

Ruokahissi / Jyväskylän kaupunginteatteri ensi-ilta 21.1.
Tämän esityksen bongasin kollegani Tallen tärppipostauksesta ja kyllähän sitä nyt yksi absurbi mysteerinäytelmä pitäisi kevääseen mahtua. Reissuhommia vaan sitten suunnittelemaan.

Stage 24 -virtuaalinäyttämö / Ooppera ja Baletti
Jos ei kevään niin vähintäänkin tammikuun upein kulttuuriteko! Ooppera ja Baletti on avannut sivuilleen virtuaalinäyttämön, josta voi katsoa esityksiä kotoa. Tällä hetkellä siellä on tallenteena muun muassa Kullervo-baletti ja tulossa on vaikka mitä. Kiitos!

Tavallisuuden aave / Q-teatteri ensi-ilta 19.2.
Q-teatteri on Q-teatteri ja koska näin, niin sinne käy tie. Uskoisin, että luvassa on hyvää näyttelijäntyötä ja iloitsen, että pääsen pitkästä aikaa näkemään Elina Knihtilän lavalla.

The Grimm Book of Horrors / Riihimäen teatteri ensi-ilta 27.2.
Hyi, kauhua. En tykkää, mutta kai se on uskallettava koska Riihimäen teatteri oli syksyisen tutustumisen perusteella ihastuttava ja tässä olisi nyt uutta musiikkiteatteria ja mies varmaan lähtee mukaan niin voin pitää sitä sitten kädestä.

Vampyyrien tanssi / Helsingin kaupunginteatteri ensi-ilta 1.2.
Bloggaajakollegat ovat hihkuneet tästä musikaaliproduktiosta sen julkistuksesta alkaen ja olen vähän pihalla, joten kai se on mentävä katsomaan että mistä on kyse. Ainakin Petrus Kähkösellä on hieno kampaus tässä jos ei muuta ja on se musikaalikin kuulemma hyvä (olen yrittänyt pitää itseni epätietoisena, jotta voisi mennä vapain odotuksin katsomoon). Äidin kanssa olisi myös tarkoitus käydä katsomassa Helsinki Dance Companyn Pieniä pääosia.

Muutama esitys olisi vielä syyskaudeltakin näkemättä, yrityksenä päästä näkemään vielä ainakin Kansallisteatterin Keuhkot ja Tampereen Työväen Teatterin Desirée.

Mainostettakoon tässä lopuksi vielä, että myös allekirjoittaneen voi kuluvan teatterikauden aikana bongata näyttömöltä Espoonlahden teatterin esityksessä Jumala. Ensi-iltaa pukkaa 9.2. ja luvassa on Woody Allenin kirjoittama täysin sekopäinen komedia kirjailijasta ja näyttelijästä, jotka eivät kertakaikkiaan keksi näytelmälleen loppua. Tervetuloa!

Sitten: Mitä ajattelit itse mennä katsomaan? Mitä minä unohdin? Meillä oli miehen kanssa puhetta, että tänä vuonna voisi yrittää viikon maksimimääräksi kaksi esitystä, mutta saas nähdä kuinka käy kun runsaudenpulasta kärsimme.

Mahtavaa kulttuurikevättä kaikille!

15 kommenttia:

 1. Hienoja vinkkejä! Vaikkei ihan kevyimpiä. Entä Tommi Kinnusen Neljäntienristeys Turussa, nähdäänkö siellä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika vähän on nyt sellaista kevyttä tulossa, Arja, tai sitten en vain löydä niitä. :D Neljäntienristeys kiinnostaa kyllä, pyörittelen vähän aikatauluja vielä josko onnistuisi. Kirjakin on kyllä vielä lukematta.

   Poista
 2. Nyt oli hyviä vinkkejä! Ja samaa mieltä Tampereesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, Maiski! Tampere on kyllä hieno teatterikaupunki.

   Poista
 3. Samaa mieltä Arjan kanssa, että ehdottomasti Neljäntienristeys Turussa olisi hyvä tärppi! :) Olen itsekin onnellisen ulapalla tuosta va,pyyrien tanssista, mutta odotukset on korkealla - vaikuttaa hiukan kulttiklassikolta, eli hyvä päästä sivistäytymään! Itselläkin hiukan runsaudenpulaa esityksiin liittyen, ja tuntuu että ne tulevat kaikki päälle yhtä aikaa ja sitten voi taas olla viikkojen taukoa ettei ole mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, sinullahan on siitä sisäpiiritietoakin Isa! Musta tuntuu että kaikille viikoille osuu nyt jotain, mutta kalenteri on kyllä ihan kesken. Väliviikot eivät välttämättä olisi pahitteeksi.

   Poista
 4. Pasi Was Here ja Tavallisuuden aave ovat näistä näin nopealla aamuisella blogivisiitillä kurkattuna kuumimmat omalla haaveilulistallani. Melkoinen kevät tulossa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta, Pihi nainen! Q ja KOM ovat kyllä molemmat mainioita teattereita, aina saa yllättyä.

   Poista
 5. Miehiä ja ihmisiä / Hämeenlinnan Teatteri! Sun on aika visiteerata täälläkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saiskohan sen Hämeenlinnan nyt vihdoin mahdutettua aikatauluun?

   Poista
 6. Kiitos tärppilistasta! Tässä vähän ehdinkin odotella, josko joku sellaisen koosteen tekisi (ja muistelin sinun Linnea ennenkin bloganneen tämmöisen:)) Hirttäjät, Vampyyrien tanssi ja Tavallisuuden aave löytyy omalta menolistalta.

  VastaaPoista
 7. Odotan tällä hetkellä eniten Pasi Was Hereä ja Vampyyrien tanssia, jotka molemmat ovat jo varmasti ohjelmassa tänä keväänä. Vampyyrien tanssi kutsuu jo ensi viikolla, ja olen siitä tosi innoissani.

  Olet kyllä ihailtavan aktiivinen kulttuuri-ihminen. Aivan käsittämätön esitys- ja postaustahti sulla! Itsekin kärsin koko ajan enemmän nimenomaan runsaudenpulasta. Kun on päässyt pääkaupunkiseudun kulttuuriskeneen jo vähän sisälle, tuntuu mielenkiintoisen oloisia rientoja olevan joka puolella.

  Elämyksellistä kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja kiitos hienosta tärppilistasta! Monipuoliselta näyttää kevään kulttuurikattaus. :)

   Poista
  2. Kiitos Meri! Mulla ei ole lippuja melkein minnekään, pitäisi aktivoitua hankinnoissa. Vampyyrit ja Pasi on kyllä nähtävä.

   Ja kiitos! Tuntuu että osa elimistöstä kulkee jollain kulttuuripöhinällä. Pääkaupunkiseudulla on kyllä vaikka mitä tarjolla ja tarjonta vaan kasvaa kun kääntää katsettaan vähän lähikaupunkeihin.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...