torstai 7. tammikuuta 2016

Lavalta: Saiturin joulu - meditatiivinen kävelykuunnelma (Johanna Hammarberg/Mad House)Syksyisen Mad Housen toisen kauden viimeinen esitys oli Helsingin Torikortteleiden alueelle ilmestynyt Johanna Hammarbergin meditatiivinen kävelykuunnelma Saiturin joulu. Joulukalenterinomaisesti toimivaa jatkokertomusta pystyi kuuntelemaan, kun Senaatintorin alueelle ilmestyneet luukut kävi avaamassa käyttäen hyväkseen mainiota arilyn-sovellusta.

Ehdin itse käydä katselemassa luukkuja useampaankin otteeseen, mutta teknologia ja sää eivät olleet yhteensopivia. Arilyn kyllä toimi oikein hyvin, mutta jos lukijoiden joukossa on omenapuhelimien omistajia niin tietänette etteivät joulukuun alun sateet ja lopun pakkaset olleet omiaan pitempää ulkokäyttöä varten. Tyydyin siis valokuvaamaan luukkuja ja skannailemaan niitä kotona ja melkein koko kuunnelman ehdinkin nautiskella. Nyt loppiaisen jälkeen verkkoon pätkähti kuitenkin myöhäinen joululahja ja kuunnelma on kuunneltavissa kokonaisuudessaan soundcloudin kautta.

Siirtykäämme tästä alkuselostuksesta itse asiaan. Kyse on siis Saiturin joulusta, Charles Dickensin joulutarinoiden klassikosta, josta Johanna Hammarberg on poiminut, karsinut ja muokannut hienon kuunnelman mietiskelyharjoituksineen. Tarina on tuttu: ikävä kitupiikki Ebenezer Scrooge joutuu hieman ennen joulua kohtaamaan sekä entisen yhtiökumppaninsa haamun että Menneiden, Nykyisen ja Tulevien joulujen henget ja pohtimaan, liekö raha sittenkään tärkeintä elämässä. Hammarbergin versiossa tarina on jaettu 21 noin kolmen minuutin pätkään, jotka lukee äänitaiteilija Juha Valkeapää.

Myönnän. Minä kuuntelisin Juha Valkeapään lukemana vaikka puhelinluetteloa, niin miellyttävä ääni hänellä on, mutta toki mieluummin sitä kuuntelee tällaista tarinaa. Vaikka Saiturin joulusta on nähnyt monta erilaista versiota, onnistui tämä kuitenkin herättämään siitä uusia ajatuksia ja kaiken lisäksi tarinan mietiskelyharjoitukset iskivät melkoisen lähelle tällä hetkellä läpikäytäviä tuntemuksia omassa elämässä. Kuuntelukokemus oli tavattoman hieno.

Kartta kuunnelmaan on ainakin vielä tällä hetkellä saatavilla täältä. Itse ajattelin käydä kuuntelemassa kuunnelman vielä uudelleen paikan päällä soundcloudin kautta jos pakkanen vain hellittäisi hieman. Parhaimmillaan se nimittäin on, jos voi samalla katsella ympärilleen ja ihailla ja ihmetellä valittuja pisteitä. Kuunnelkaa, hiljentykää, nauttikaa. Suosittelen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...