sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Libba Bray: Beauty Queens


Äänikirjankuuntelukokeiluni tuppaavat olemaan pitkäaikaisia ja hitaita, mutta onneksi myös onnistuneita. Tällä kertaa kuuntelussa oli Libba Brayn nerokas Beauty Queens, jonka kilautin itselleni HelMetin e-kirjalainaamosta sekä Liinan että Siinan suositusten saattelemana. Tai itse asiassa lainasin sen kolmesti, koska kuuntelen selvästi hi-taas-ti, mutta kuitenkin.

Beauty Queens alkaa päräyttävästi kun lentokoneellinen Miss Team Dream -kauneuskilpailun osanottajia haaksirikkoutuu autiolle saarelle. Kone tuhoutuu täysin, samoin kuvausryhmä, mutta osa kandidaateista jää henkiin. Kilpailuhenkisillä neitokaisilla ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin yrittää selviytyä haastavissa olosuhteissa. Toisaalta selviämisen ohella on myös olennaista, että kauneuskilpailutaidot pysyvät terässä - harjoituksista ei jousteta vaikka välillä kehitelläänkin tapoja saada ruokaa tai puhdasta vettä.

Pelkästä selviytymistaistelusta siirrytään kuitenkin melko pian toisenlaisiin sfääreihin, kun juoni tihenee ja tapahtumat alkavat seurata toisiaan huimaavalla tahdilla. Hahmogalleria on monipuolinen ja tarkoituksenmukaisen stereotyyppinen. Beauty Queens nostaa avoimesti esiin kauneudenhoidollisten proseduurien ajoittaisen naurettavuuden ja niitä naiskuvan kummallisuuksia, joita yhteiskunnastamme löytyy.

Bray kumartaa kiitoksissaan muun muassa Kärpästen herralle sekä useille muille klassikkoteoksille, joista inspiraatiota on ammennettu. Beauty Queens on kuitenkin täysin omanlaisensa, käsittämätön runsaudensarvi, hauska ja älykäs kirja. Stereotyypeillä leikitellään tosissaan ja homma menee sopivan verran överiksi niin, että se on oikeasti hauskaa eikä vain vaivaannuttavaa. Leikittely viedään jopa niin pitkälle, että kirja on loppuun asti popkulttuuriviittausten ja naurettavuuksien ruumiillistuma (vai äänistymä?).

Hidas kuuntelutahti aiheutti tosin sen, että lukuunottamatta muuta keskeisintä hahmoa menin missikandidaateissa auttamatta sekaisin. Tämä ei kuitenkaan pahemmin tahtia haitannut jos sen itselleen antoi anteeksi. Bray on joka tapauksessa loistava lukija ja selvästi ajatellut hahmoja rakkaudella luoden niille omat persoonansa ja, luonnollisesti, tunnistettavat aksenttinsa. Kuunnellessa voi selkeästi nähdä, miltä neitokaiset näyttävät ja miten he puhuessaan elehtivät.

Beauty Queens oli ehdottomasti saamiensa suositusten arvoinen ja niinpä liityn ilolla suosittelijoiden joukkoon. Kirja on riemukas ja nokkela ja sitä oli yksinkertaisesti ilo kuunnella. Lainatkaa! Nyt!

Libba Bray: Beauty Queens
Scholastic Press, 2011. 396 s. / Scholastic Audio, 2011. 14 h 37 min.
Lukija: Libba Bray

10 kommenttia:

 1. Kirja oli todellakin hauska ja viihdyttävä. Muut Libba Brayn kirjat eivät käsittääkseni ole näin huumoripitoisia, mutta niitäkin haluaisin lukea (ja olen kai ehkä yhden lukenutkin, mutta en siitäkään enää kovin paljon muista). Tämä olisi voinut olla kiva äänikirjanakin, jollen olisi niin huono kuuntelemaan äänikirjoja. Lainasin tämän nimittäin ensin äänikirjana ja aloin kuunnellakin, mutta ei kuuntelemisesta tullut mitään. Joskus lapsena muistan kuunnelleeni äänikirjoja todella mielelläni, nykyään en vain osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annami, äänikirja meinasi jäädä minullakin kesken ja kirjan laina-aika umpeutui koko ajan kun en muistanut kuunnella mutta taistelin! Kuuntelin tämän siis koneelta, kun musiikkisoitin on, öh, jossain ja jotenkin ei mukamas ollut aikaa. Loput kirjasta kuuntelin auton äänentoiston kautta kun ajoin vähänkään pitempiä reissuja. :D Libba Brayta olisi kyllä kiva lukea lisää, huumoria tai ei. Äsken tajusin katsoa HelMetistä ja niitähän on siellä vaikka kuinka monta, jopa yksi suomennettu!

   Poista
 2. Ihanaa, että pidit! Ihanaa!! Vaikka ei kyllä mikään ihme, kun sut tuntee. (Ja huomasin muuten, että olit ykkösenä Cisionin kyldyyriblogien listalla, mikä on sekä maailman parasta että täysin oikeutettua! W00t! Hyvä sinä!!)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitosta vaan suosituksesta Liina! En olisi muuten varmaan löytänyt tätä.

   (Ja kiitos! <3 )

   Poista
 3. Täytyy laittaa tämäkin lainaukseen, vaikuttaa hulvattomalta!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pidät, Norkku! Varovasti veikkaisin että voisi iskeä. :)

   Poista
 4. Siis apua! Bikinimissi huulipunapatruunoilla kannessa! Ja te kaikki kehutte! Täähän on ihan pak-ko saada käsiin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, HeidiBee, juuri näin! Lue, kuuntele, jotain, kunhan vaan kokeilet!

   Poista
  2. Oh lord! Viihdyin ekan puoliskon TODELLA hyvin. loppu meni ehkä vähän turhan tohinalla ja nerokkuus haihtui (vai johtuiko se jo tottumisesta), mutta ah ja voi, tämä oli mahti kuuntelukokemus. KIITOS suosituksesta jengi hei!

   Poista
  3. Fabulous! Loppu ei meitsiinkään iskenyt _niin_ paljon mutta olihan se aivan mahtava paketti.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...