perjantai 21. maaliskuuta 2014

Douglas Adams: The Salmon of Doubt


Douglas Adams on yksi niistä kirjailijoista, joita arvostan kovasti. Pidän kovasti sekä Linnunradan käsikirjasta liftareille sekä Dirk Gently -kirjoista. Sittemmin olen myös oppinut, että Adams oli myös intohimoinen luonnon puolestapuhuja ja antoi panoksensa muun muassa uhanalaisten sarvikuonojen suojeluun. Kyseessä on siis ollut ilmeisen mainio tyyppi. Siksipä poismenneen kirjailijan muistoksi on koottu kokoelmateos The Salmon of Doubt (Pan Books, 2003), joka sisältää lajitelman kirjailijan kovalevyltä löytyneitä tekstejä.

We notice things that don't work. We don't notice things that do. We notice computers, we don't notice pennies. We notice e-book readers, we don't notice books. 

Tekstit on valittu Adamsin läheisten ja kustannustoimittajan toimesta. Tuloksena on iloinen sekamelska erilaisia tekstejä, jotka on jaoteltu luonnollisesti otsikoiden LifeThe Universe ja And Everything alle. Tähän tarinoiden runsaudensarveen mahtuvat muun muassa teksti kirjaimesta Y, lukuisia haastattelupätkiä, tekniikan ihmettelyä, matkakertomuksia, sähköposteja ja vaikka mitä muuta. Lopuksi on kirjaan kursittu kasaan monesta eri versiosta kolmannen Dirk Gently -kirjan, siis Salmon of Doubtin, 11 ensimmäistä lukua.

The Salmon of Doubt on samalla riemukas että hieman surullinen lukukokemus. Riemukkaan siitä tekee se, että Adams käyttää englannin kieltä nerokkaasti ja kaikki tuntuu kiinnostavalta aiheesta riippumatta. Surullisuus puolestaan kumpuaa siitä, että enää Adamsilta ei tulla lukemaan mitään ja Salmon of Doubt -kirjan arvoituksille ei koskaan saada vastausta. Sarvikuonoparat.

Huomaan myös, että tämän tekstin kirjoittaminen suomeksi tuntuu täysin turhalta. Adamsin luovan kielenkäytön rinnalla oma teksti näyttää lähinnä väkisinväännetyltä ja niinpä sanon vain, että hyvä kirja. Tavallaan. Surullinen kirja, mutta hymyilyttävä ja kiinnostava.

Kirjan ansiosta hankin itselleni myös Adamsin Last Chance to See -kirjan, jossa matkustellaan ympäri maailmaan sukupuuttoon kuolemassa olevien lajien perässä. Upeaa. Ja aloin kuunnella YLEn radioteatteriuusintaa Linnunradan käsikirjasta liftareille, se on loistava. Jos olette missanneet, lainatkaa se kirjastosta!

Douglas Adams: The Salmon of Doubt
Pan Books, 2003. 336 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...