maanantai 14. tammikuuta 2013

Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja - Vertailussa uusi ja vanha painos

Mies halusi kuvaan kirjojen ja hienon paitansa kanssa.

Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirja (1989) on monelle minun ikäiselleni ja vanhemmillekin rakas kirja lapsuudesta. Mainiossa opuksessa päästään seuraamaan Koiraporin koulun luokkaretkeä vuonna 3001, joka suuntautuu omaan aurinkokuntaamme. Innostuin tarttumaan teokseen, kun Velma kirjoitti siitä omassa blogissaan. Saman jutun kommenteissa Suketus pohti, onko vanhan ja uudistetun painoksen välillä paljonkin eroja ja minäpä luonnontieteilijänä päätin ottaa siitä selvän.

- Tänään lähdemme luokkaretkelle avaruuteen. Tutustumme aurinkokuntaamme ja vilkaisemme hiukan muutakin avaruutta. Toivottavasti kaikilla on eväät ja makuupussit mukana, sillä näin pitkä matka kestää hyvinkin kaksi päivää.

Hauskalla luokkaretkellä tutustutaan oman aurinkokuntamme kahdeksaan planeettaan sekä Plutoon, Aurinkoon ja omaan Kuuhumme. Lisäksi käväistään Saturnuksen suurimmalle kuulla, Titanilla, ja tutustutaan muun muassa komeettoihin ja asteroideihin. Opettajana toimii aina luotettava rouva Hallikainen kouluavustaja neiti Lempisen kanssa. Itse muuten samaistuin kirjaa lukiessani eniten juuri hurmaavan hupsuun Lempiseen.

Helposti havaittavin muutos painoksissa on käsinkosketeltava, vanhempi painos on nimittäin pikkuisen isompi. Tämä myös vaikuttaa muutamiin taitollisiin seikkoihin eli käytännössä tekstin sijoitteluun. Vanhemmassa painoksessa teksti on hieman suurempaa ja asettuu paikoilleen hieman kauniimmin, toisaalta hieman pienempää painosta on helpompi pidellä käsissä.

Tekstiin on tehty varsin vähän muutoksia. Suurin muutos lienee se, että Pluto-parkaa ei enää luokitella planeetaksi ja uudessa painoksessa se onkin saanut tittelikseen kääpiöplaneetta. Onneksi piskuinen jääplaneetta on kuitenkin saanut jäädä omalle paikalleen kirjaan. Muut muutokset olivat kosmeettisia, esimerkiksi muutamien numeroiden esitysasu oli vaihdettu numerosta kirjaimiksi. Lisäksi ensimmäisen aukeaman kuvaa oli hieman muutettu.

Kaiken kaikkiaan Kaikkien aikojen avaruuskirja on informatiivinen, mutta ei missään nimessä liian raskas tietopaketti pienellekään lukijalle. Tieto on kätevästi niputettu kerronnan sisään ja jos nyt sillä hetkellä ei lukeminen kiinnosta, voi aina katsella pieniä yksityiskohtia täynnä olevia kuvia. Kunnaksen avaruus on hauska ja kekseliäs ja kaiken lisäksi planeetat näyttävät aivan omilta itseltään.

Vaikka avaruus ja oma aurinkokuntamme on ihmeellinen, on silti loppupeleissä todettava kirjan Peten sanoin:
- Meille on annettu arvokas maapallo asuttavaksemme, Pete sanoo silmät loistaen. 
- Senhän tuntee jo mustikkapiirakan mausta. 

Hatunnosto Sellon kirjastolle, josta löytyivät molemmat painokset (oma kirjani on jossain kateissa) ja jossa oli muutenkin kattava Kunnas-valikoima.

Haasteet: Kosmoksen lumoa ja tähtisumua -haasteen ensimmäinen suoritus.

Mauri Kunnas: Kaikkien aikojen avaruuskirja
Kirjan kuvat ja tekstit: Mauri ja Tarja Kunnas
Otava, 1989. 54 s.
Vertailussa viides painos (2003) ja yhdestoista painos (2010). Pluton status on muuttunut vuonna 2006.

14 kommenttia:

  1. Minusta Avaruuskirja on mukava :)

    VastaaPoista
  2. Kunnas on ihana ja niin on sun miehes paitakin, kannatti kuvata.

    Kiva muuten sekin, että uutta painosta on korjattu, onhan se tietokirja vaikka onkin lapsille suunnattu. Ja kuten tässäkin tuli todistettua, kelpaa kyllä vähän vanhemmillekin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Erja! Tämä avaruuskirja on kyllä oikeasti ihan huippu, opuksen tiedoilla kehtaisi mennä vaikka maantiedon kokeeseen. :)

      Poista
  3. Me on luettu tätä osissa lasten kanssa. Nyt varmaan jaksettaisiin lukea koko opus kannesta kanteen - tosin meillä on vain vanha painos, joten pitää vähän päivittää tuota Pluto-osaamistaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elina, Plutosta ei nyt onneksi sen kummemmin tarvitse tietää kuin että se ei ole enää planeetta vaan luokitellaan kääpiöplaneetaksi. Muuten se on ihan sama tyyppi. Kiitos kommentista!

      Poista
  4. Hirmu tutunoloinen kirja, tätä on tullut varmaan joskus itsekin luettua. Pitääpä etsiä tämä jälleen luettavaksi. Meillä asustaa yksi innokas pian seitsenvuotias avaruusfani, joka varmasti tykkäisi kirjasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ehdottomasti tämä 7-vuotiaalle avaruusfanille, pihi nainen! Suosittelen täysin rinnoin!

      Poista
  5. Hauska kuva ja kiva postaus :) Mauri Kunnas on pikkuhiljaa löytänyt tiensä meidän tytärten sydämiin (ja myös vanhempien).

    Pluto parka... Tuolla lailla alettu sorsimaan (eli syrjimään) :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Villasukka kirjahyllyssä! Kiva, että teillä luetaan Kunnasta. Ja tosiaan sorsittu (ihanaa, että joku käyttää tuota sanaa!) Pluto-parka.. Onneksi se sentään saa olla pikkuinen kääpiöplaneetta. <3

      Poista
  6. Meidän likka rakastaa tätä ja moneen kertaan se onkin luettu kannesta kanteen (useimmiten muutamassa osassa). Likan lempikohta on, kun luokkaretkeläiset tutustuvat kuuhun ja sinne ilmaantuu kraateri nimeltään Paksun Peten pyllähdys. :)

    En jotenkin ollut edes ajatellut, että uuteen painokseen (joka meillä on) olisi tehty muutoksia, mutta hienoa, että tietoa on ajantasaistettu. Kyllähän lapsillekin pitää oikeaa tietoa jakaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paksun Peten pyllähdys on aivan loistava, Tintti! Ja on muuten myös piilo-opettavainen hauska kohtaus, sanoo opettaja täällä. Ja ehdottomasti nimenomaan lapsille pitäisi mielestäni jakaa sitä oikeaa tietoa, säästytään sitten pahimmilta vaihtoehtoisilta käsityksiltä sun muilta. ;)

      Poista
  7. Meiltä löytyy kotoa tämä(kin) Kunnas :) Niin minä kuin lapset pidetään tästä kirjasta kovasti :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...