sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Jonathan Carroll: The Heidelberg Cylinder


Jonathan Carrollin The Heidelberg Cylinder (Mobius New Media, 2000) on kallein koskaan hankkimani kaunokirjallinen teos. Maksoin kirjasta 79 puntaa eli 95 euroa ja se on kaiken lisäksi tästä kyseisestä opuksesta suhteellisen matala hinta. Kyseessä on nimittäin teos, jota painettiin ainoastaan 1000 kappaletta ja joka on varustettu sekä herra kirjailijan että kannen kuvittajan nimikirjoituksilla. Ja koska herra Carroll nyt sattuu olemaan se minun kirjailijani, oli opus tietysti saatava kokoelman kruunuksi.

Ymmärtänette siis, että kynnys kirjan avaamiseen oli suuri. Mitä jos se on ihan huono? No, ei ollut. Se oli juuri sellainen ärsyttävä ja ihana Carroll-kirja josta pidän vaikkei tämä ihan suosikiksi noussutkaan.

Right then Chapter Two began but none of us knew it yet. Before anyone had a chance to say more, the doorbell rang. I looked at Rae to see if she was expecting someone. She shook her head. Who now?

Bill Gallatinin elämä heittää tutun ja turvallisuuden ulos ikkunasta, kun hänen ovelleen ilmestyvät Veljet Brooks ja Zin Zan. He kertovat, että Helvetti on täynnä ja Saatana hoitaa ongelmaa kotiuttamalla kuolleita takaisin maan pinnalle. Ja nimenomaan Billin naapuruston taloihin. Saatana ei toki myöskään kysele lupia tähän talojenvaltaukseen, joten olisi joko pingottava pakoon tai liityttävä Brooksin ja Zin Zanin edustamaan järjestöön.

Kirjan juonta on melkoisen hankala setviä auki, sillä samalla tulisi paljastaneeksi kaiken sen kivan, jota kirjaan on jemmattu. Luvassa on kuitenkin yllättäviä paljastuksia Helvetin luonteesta, kohtaamisia oman itsen ikävien puolien kanssa ja elämänfilosofista pohdintaa. Ja mikä oikeastaan on Heidelberg Cylinder?

Five feet away a giant Irish wolfhound stood next to a nothing-looking man. Both of them were on fire. I mean, both man and dog were in big bright flames. The guy was smiling and came towards me. Before I could do anything he stuck out a burning hand to shake and said, "I'm Mel Shaveetz. Nice to meet you. We just moved in here a couple of days ago. Haven't met many people yet."

Vaikka The Heidelberg Cylinderin perimmäiset teemat uivat melko syvissä syövereissä, on kirja paikoin hauska. Siis niin hauska, että nauratti. Ja sitten seuraavalla aukeamalla niin sydäntäsärkevä, että taas sai lähettää henkiset jupinat ihanan inhottavalle kirjailijalle. Carrollin teokset vievät omat ajatukseni yleensä melkoisen filosofisille linjoille, mutta kirjoista ei valmiita vastauksia tarjoilla. Itseäni nämä ajatusleikit viehättävät kovasti ja askartelen niiden kanssa pitkään kirjojen lukemisen jälkeen.

Näin jälkipuintina kirjan hintaa onneksi tasoittaa se, että olen lähes kaikki Carrollin kirjat hankkinut nettiantikvariaateista eli maksanut suurimmasta osasta noin 5 euroa kipale. Kuinka paljon sinä olisit valmis maksamaan todella paljon haluamastasi kirjasta?

Nykyään tämä tarina löytyy myös Carrollin lyhyiden tarinoiden kokoelmasta The Woman Who Married a Cloud (Subterranean Press, 2012). Lisäksi muutamia Carrollin novelleja voi lukea ilmaiseksi täällä.

Haasteet: Kirjavuori Mount Everestille, ensimmäinen kirja.

Jonathan Carroll: The Heidelberg Cylinder
Mobius New Media, 2000. 73 s.
Kannen kuva: David McKenna

4 kommenttia:

 1. Haa, loistavaa! Nyt kun mietin, en ole ikinä maksanut mistään kirjasta enempää kuin mitä nyt kovakantinen kirja uutena maksaa. Mutta jos joltain omalta suosikkikirjailijaltani olisi olemassa vastaavanlainen harvinaisuus, voisin epäilemättä maksaa siitä saman verran kuin sinä tästä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla, että joku muukin voisi mennä äärimmäisiin tekoihin kirjan vuoksi, Pekka. :) Ei tällaisia hankintoja kyllä kovin usein voi tehdä, mutta väitän silti että kannatti.

   Poista
 2. Sama kuin Pekalla. Kallein ostos taitaa olla yksi Stephen Kingin kirja, jonka ostin käytettynä (kuin uusi!) ja maksoin kirjasta postikuluineen 35 euroa (normaalisti kirjan hinta huitelee jopa lähempänä 50 euroa). Aarteista olen siis valmis maksamaan vähän enemmänkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aarteet ovat kuitenkin nimenomaan aarteita, Villasukka kirjahyllyssä. 50 euroa alkaa olla minulla se kipuraja, tämän kanssa oli tehtävä poikkeus.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...