torstai 17. tammikuuta 2013

Miltä ensimmäinen Long Play -artikkeli maistui?

Kuvasta huolimatta maku ei ollut kitkerä.

Eilen julkaistiin ensimmäinen Long Play -artikkeli. Näin lyhyesti Long Playn tarkoituksena on tuottaa hidasta journalismia: tarjolla tulee olemaan tutkivia juttuja, laajoja reportaaseja, henkilökuvia ja muita pitkiä juttuja digitaalisessa muodossa. Ei kuulosta mielestäni yhtään pöllömmältä ja eilen sitten testasin palvelua.

Klikkasin siis itseni Readberryyn ja ostin ensimmäisen Long Play -singleni 3,90 eurolla. Maksu sujui näppärästi verkkopankissa ja sinkku tuli luettavaksi selaimen ruudulle tallentuen käsittääkseni Readberry-tililleni. Ensimmäinen juttu on Hanna Nikkasen Kaukovetoja, joka keskittyy jalkapallon maailmaan, sopupeleihin ja korruptioon. Kyseessä ei kuitenkaan ole urheilujuttu, vaan Nikkanen painuu paljon syvemmälle: Mikä saa pelaajat ottamaan lahjuksia ja miten koko hommasta on tullut maailmanlaajuinen ilmiö? Kuka ilmiöllä tienaa? Ja kuka siitä on vastuussa?

Itse en juurikaan seuraa urheilua, tosin jalkapallo sattuu olemaan yksi niistä urheilulajeista joita kykenen seuraamaan televisiosta tai livenä. Nikkanen ei kuitenkaan tosiaan keskity jutussaan urheiluun, vaan sopupelibisnekseen ja henkilöihin sen takana. Erityisesti esille nostetaan Rovaniemen Palloseura RoPS, jonka sekaantuminen otteluiden sopimiseen alkoi selvitä keväällä 2011.

Nikkasen juttu oli mielestäni hyvin kirjoitettu ja jaksoin kiinnostua sopupelien kansainvälisistä kiemuroista ja sambialaispelaajien ongelmista. Minua myös yllätti se, kuinka laajalle pelien sopiminen ja vedonlyönnissä huijaaminen on mennyt. Ja enpä muuten tiennyt, että Veikkausliigaa pelataan niin paljon myös muussa maailmassa. Huimaa.

Readberryn selain pelitti lukemisessa oikein kivasti. Ensimmäisellä lukukerralla kappaleiden ensimmäiset, suuremmat kirjaimet olivat hyppineet väärille sivuille mutta kun seuraavan kerran kurkkasin oli ongelma korjaantunut. Saattoi siis ihan olla oman selaimen rykimistä. Eli toimi tämä lukeminen ilman lukulaitettakin.

Ensimmäinen Long Play -kokemukseni oli siis varsin positiivinen ja tarkkailen julkaistuja juttuja varmasti jatkossakin. Periaatteessa 3,90 euroa tuntuu ehkä niin sanotusti paljolta jutusta, vaikka se olisi pitkäkin, mutta jos sillä millään tavalla saan tuettua suomalaisen journalistiikan tasoa niin pulitan mielelläni.

Lue myös Hanna Nikkasen pääkirjoitus, joka alustaa Kaukovetoja.

Long Play -juttuja voi ostaa Readberryn lisäksi Into-eBooksista sekä Elisa-Kirjasta.

5 kommenttia:

 1. Minusta tuntuu jo, että olen pudonnut suomalaisen journalismin kärryiltä, kun en ole (vielä) lukenut sitä juttua. No, ehkä se nyt on sen verran hidasta journalismia, että vielä ehdin... ;)

  Erittäin kiinnostava konsepti kyllä kyseessä, ja ainakin Twitter-seurannan perusteella varsin hehkutettukin.

  Kai samalla katsoit ReadBerryn kirjakeskustelutkin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Jaakko. Long Play ei tosiaan ole kertakäyttöjournalismia eli hyvin ehdit lukea. :)

   Readberryn kirjakeskustelut kiinnostavat kovasti. Jos Kaiken käsikirja tulee siellä nyt lukuun, osallistun keskusteluun varmasti. Pitempiä kirjoja en vielä lue mielelläni e-versiona, koska lukulaitetta minulla ei tosiaan ole mutta tällaiset lyhyemmät jutut lukaisee kyllä näppärästi.

   Poista
 2. Hyvä kun kirjoitit tästä. Long Play on tosi mielenkiintoinen juttu sekä näin bloggaajan että lehtien lukijan näkökulmasta... Itsekin ostin, luin ja tykkäsin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Salla! Minä harkitsen nyt hajamielisenä jopa tuota kuukausitilausta, en sitten unohtaisi hankkia näitä.

   Poista
 3. I am curious to find out what blog platform you happen to be utilizing?
  I'm having some small security issues with my latest website and I would like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

  my web blog: iamsport.org
  my site :: HTTP://Curved-Shower-Rod-Col7O912Fo.Tumblr.com/

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...