keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Lue ja syö: Jogurttikakkua ranskalaisittain


Elizabeth Bardin Lunch in Paris on tarina vieraassa maassa elämisestä ja sinne sopeutumisesta. Toisaalta se on myös kirja rakkaudesta ruokaan ja Ranskaan. Kirjan jokaisen luvun perässä on myös reseptejä, joten osittain opus voitaneen luokitella myös keittokirjaksi. Olen kirjoittanut kirjasta enemmän täällä ja lisäksi kirjalla on ihanat kotisivut, josta löytyy lisää reseptejä.

Opuksen resepteistä muutama on jo noussut meidän taloudessamme suursuosikiksi ja monta herkkua on vielä kokeilematta. Miehen lemppari taitaa silti tähän mennessä olla jogurttikakku, joka on ilmeisesti melkoisen yleinen jälkiruokapöydän herkku Ranskassa ja jonka leipominen onnistuu lapsiltakin.


If I’m going to make dessert on a weekday, it has to do double duty—-something comforting before bed with enough left over for breakfast or tea the next day. Yogurt cake fits the bill perfectly; it’s tender, moist, and not too sweet. This is the first cake Gwendal learned to bake. French children use the empty yogurt pot to measure the rest of the ingredients.


***

Jogurttikakku (Gâteau au Yaourt)

1 cup (n. 2,3 dl) maustamatonta jogurttia
1 cup sokeria
Iso hyppysellinen merisuolaa
1 tl vaniljauutetta
1/3 cup (n. 0,8 dl) rypsiöljyä
2 munaa
1 2/3 cup (n. 4 dl) vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 sitruunan kuori
purkillinen aprikooseja

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä öljyä halkaisijaltaan n. 25 cm irtopohjavuokaan ja vuoraa vuoka leivinpaperilla.

Sekoita keskenään jogurtti, sokeri, suola ja vanilja. Sekoita kunnes tasaista. Lisää öljy taikinaan ohuena nauhana sekoittaen samalla. Lisää munat yksi kerrallaan sekoittaen voimakkaasti.

Siivilöi jauhot, sooda ja leivinjauhe keskenään ja sekoita ne taikinaan varovasti. Lisää sitruunan kuori.

Siirrä taikina vuokaan. Pilko aprikoosit ja asettele ne vuokaan päällimmäiseksi haluamallasi tavalla.

Paista uunissa noin 45 minuuttia. Valmiina kakku on kullanruskea ja siihen upotettuun hammastikkuun ei enää jää taikinaa.

Jäähdytä kakku mielellään ritilällä. Tarjoile jäähtyneenä. Kakku on parempaa seuraavana päivänä, säilytys folioon käärittynä (muoviastiassa vettyy).

Omat vinkkini

Sitruunan kuori ja vaniljauute eivät ole välttämättömiä. Myös lorauksella sitruunamehua ja vaniljasokerilla saavuttaa saman tuloksen.

Itse en myöskään niin perusta aprikoosista, joten käytän tähän yleensä persikkaa. Kirjailija suosittelee kakkua myös päärynän ja vadelmien kanssa. Vadelmia ajattelin kokeilla itse kesällä. Ja käytännössä kakkua voi varioida loputtomiin viskaamalla sekaan haluamaansa hedelmää tai vaikka maustettua jogurttia! Blogimaailmassa tätä on myös tehty paljon höystettynä karviaisilla.

***


Jogurttikakku osui ja upposi tälläkin kertaa ja kelpasi myös kylässä olleelle vieraalle. Kyläilevät koirat yrittivät myös kovasti saada oman osansa, mutta heille ei tällä kertaa tarjoiltu.

Osallistun tällä Lurun lukujen hauskaan Lue ja syö -haasteeseen.

6 kommenttia:

  1. Nams... Näyttää hyvältä. Ja kirja kuulostaa! Suosittelen ehdottomasti Helena Petäistön jo jokunen vuosi sitten kirjoittamaa Ranskalaiset korot -kirjaa, jos Ranska kiinnostaa. Vähän vanhahan se jo on, mutta silti ylen mielenkiintoinen ja vetävästi kirjoitettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, Maukka! Olen lukenut Petäistön Aamiainen Cocon kanssa -kirjan, mutta Korot ovat vielä lukematta. :)

      Poista
  2. Hei Linnea!

    Oman kokemukseni mukaan jugurttikakku on erityisen suosittu "goûter" (valipala) herkku lapsille koulun jalkeen (taallahan koulupaivat ovat pitkia, jopa aika pienilla, eli goûter-hetki on 16-17 maissa ja silloin on usein tarjolla pala kakkua, hedelmia, croissant tms.)

    Anoppini tekee varmasti Ranskan parhaat gâteaux au yaourt (en ole ehka hirvean objektiivinen :); onnistuneelta ja herkulliselta nayttaa kylla tuo sinunkin kakkusi! Oli varmasti maukasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sinisukka! Uskon, että anoppisi versio on varmasti äärimmäisen herkullinen, pääsisipä maistamaan tätä joskus ihan aidon ranskalaisesti. :)

      Poista
  3. Mm, kuulostaa herkulliselta! Tämä täytyy testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi Luru! Ja jos kakkua jää jäljelle ja sen käärii folioon, on se seuraavana päivänä entistä parempaa.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...