torstai 10. maaliskuuta 2016

Lavalta: Sigurd Ring (Wusheng Company)

Kuva: Mitro Härkönen

Kerrankin tuli lähdettyä extempore esitykseen, tällä kertaa suuntana Kanneltalo ja siellä tällä viikolla pyörivä Wusheng Companyn Sigurd Ring. Wusheng Company on lajissaan erikoinen porukka, sillä he ovat ensimmäinen Euroopassa toimiva ammattimainen Peking-oopperaryhmä ja kaiken lisäksi he lisäävät satoja vuosia vanhaan teatterimuotoon suomalaista osaamista ja uusia sävyjä. Tammikuussa ryhmä vakuutti Musashillaan, nyt vuorossa oli Peking-oopperan muotoon muokattu pohjoismainen taru Sigurd Ringistä.

Sigurd Ringin pohjatarina esityksessä on yksinkertainen. Ruotsinmaan kuningas, pelottava Sigurd Ring on iskenyt silmänsä Juutinmaan hallitsijan Alfin sisareen, kauniiseen Hilmaan. Alf on kuitenkin luvannut Hilman käden jo uljaalle soturille Ragnarille, eikä Hilmallakaan ole tätä avioliittoa vastaan mitään. Tästäpä Sigurd sitten hurjistuu ja luvassa on juonikuviota ja verenvuodatusta kuin Game of Thronesissa konsanaan.

Peking-ooppera on minulle edelleen varsin tuntematon taidemuoto, mutta ainakin tällaisena pohjoismaisena hybridiversiona se viehättää minua kovasti. Esityksen asut ovat autenttiset ja dramaattinen tyyli liioitelluine liikkeineen on visuaalisesti komeaa katseltavaa. Juoni itsessään on varsin suoraviivainen, pienelle liikkeellisellä komedialla varustettu tragedia, joten sitä on helppo seurata. Esityksen muutamat repliikit ovat ruotsiksi, mutta kaksikielisyyden nimissä näyttämön yläreunaan heijastetaan myös tekstitykset suomeksi. Ilman kielen ymmärtämistäkin kyllä pärjää, esiintyjät ovat sen verran oivallisia.

Esityksen on ohjannut Elias Edström (joka on muuten ainoana eurooppalaisena valmistunut maisteriksi Kiinan kansallisesta teatteriakatemiasta) ja hän esittää myös itseoikeutetusti hurjaa ja paikoin turhankin itsevarmaa Sigurd Ringiä. Talvikki Eerola esittää Hilmaa varmoin ja viehättävin ottein eikä tämä sähäkkä nainen jää lainkaan mieshahmojen varjoon. Niko Arola on varmaotteinen kuningas Alf ja Saku Mäkelä tavattoman sympaattinen ja oikeamielinen Ragnar. Tunnelman luomisesta vastaavat perkussionisti Pekka Saarikorpi ja kanteletta soitti Senni Eskelinen. Instrumentit myös vastasivat esimerkiksi taiseteluiden aikana kuulluista iskuista ja aksenteista ja tämä toimikin oikein hyvin.

Sigurd Ring on ammattitaidolla tehty esitys, joka viihdyttää ja ihastuttaa. Peking-ooppera taipuu omaan silmääni hienosti pohjoismaalaisittain, esiintyjät ovat erinomaisia ja tavattoman taitavia (mitä jalanheittoja, mitä ilmeitä ja keskittymistä!).

Esityksen ehtii nähdä vielä tänään torstaina tai sitten perjantaina ja lauantaina, kaikkina päivinä klo 19 Kanneltalossa. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...