torstai 24. maaliskuuta 2016

Lavalta: Sattumia ja sivupolkuja (TOTEM-teatteri)

Kuva: Milla Martikainen

Olen yrittänyt jo ainakin vuoden päästä katsomaan jotain TOTEM-teatterin esitystä. Sitkeä yrittäminen palkittiin, sillä viime viikonloppuna teatterin Sattumia ja sivupolkuja -esitys oli osa Lasten museofestareita näyttelykeskus Weegeessä ja sinnepä me sitten suuntasimme, lapsiperheiden sekaan. Taisipa myös olla ensimmäinen kerta, kun tuli lähdettyä teatteriin Museokortin avulla.

Lapsille suunnatussa Sattumia ja sivupolkuja -esityksessään TOTEM-teatteri näyttää pitkää nenää rationaaliselle ajattelulle ja kannustaa mielikuvitusta lähtemään lentoon. Tuomas Timosen käsikirjoittamassa esityksessä tarinoidaan, soitetaan kahta herkullisen värikästä konsolia, lauletaan, ajatellaan ääneen ja iloitaan Ö-kirjaimesta.

Päivi Rissanen ja Pasi Lappalainen ottavat yleisönsä hienosti. Omalle ajattelulle ja hoksaamiselle jätetään tilaa ja vaikeampiakin sanoja kuten vaikkapa empatia uskalletaan heitellä ilmoille sen kummempia niitä selittelemättä. Kymmenosainen esitys etenee kuin juna ja tylsää hetkeä ei ole, sitä huomaa vain odottavansa mitä ihmettä seuraavaksi tapahtuu, onko luvassa konsertto vai kenties tarinahetki?

Nuorempi katsojakunta hiissasi itseään esityksen kuluessa lähemmän tapahtumia, joten ilmeisesti homma toimi myös heille. Innokkaimmat liittyivät musiikkinumeroihin omilla perkussiomausteillaan, ne sopivat konsolikonserttoihin oikein hyvin. Me aiheutimme siipan kanssa ylimääräistä hämmennystä hörähtelemällä säännöllisin väliajoin kovaan ääneen, jostain syystä naurava aikuinen sai pienten katsojien päät kääntymään nasakasti kohti takariviä.

Omia suosikkiosioitani esityksessä olivat tarinakoneen kirjaimellisesti pakasta vedetyt sadut ja leikittelyt Ö-kirjaimella ja sen olemuksella. Nostalgiatunteita herättivät lisäksi hauskat kysymys-vastaus-kortit, jotka saivat aikaan hörähdyksiä lapsiyleisössä. Meillä taitaa samantapaiset kortit olla jossain laatikoiden kätköissä kotonakin.

Sattumia ja sivupolkuja oli riemastuttava piipahdus lastenteatterin ja laatikon ulkopuolella ajattelun maailmaan. Jos esitys sattuu tulemaan kulmillenne suosittelen sen näkemistä ja kokemista. Ja jos ei tule, niin kaivakaa jostain naftaliinista niitä kysymys-vastauskortteja ja nauttikaa lennokkaista yhdistelmistä.

Pitää tähän loppuun myös kommentoida, että Lasten museofestarit vaikuttivat kokonaisuudessaan oikein onnistuneelta tapahtumalta. Lapsiperheitä oli paikalla pilvin pimein ja askartelua ja ohjelmaa oli tarjolla pilvin pimein. Me ehdimme esityksen lisäksi nähdä mm. pätkän gladiaattoriesityksestä ja Linnanmäen sirkuskoululaisten taidonnäytteistä. Kannattaa suunnata paikalle taas ensi vuonna!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...