torstai 17. maaliskuuta 2016

Lavalta: Pedon varjo (Teatteri Toivo)

Kuva: Teatteri Toivo

Kolme päivää tunnontuskia ja tasoittavia ja uuteen nousuun vieviä juomia ei lähtökohtaisesti kuulosta virkistävältä aiheelta teatteriesitykselle. Päätin kuitenkin luottaa Teatteri Toivoon ja painelimme katsomaan mitä aiheesta on saatu irti kevään Pedon varjo -esityksessä.

Perjantaipäivänä mies napsahtaa ja työkone lentää toimiston ikkunasta ulos. Alkaa viikonloppu täynnä alkoholia, oksennusta, krapulaa, naisia ja rötväämistä ystävien kanssa. Kotona odottavat vaimo ja lapset, mutta sinne ei kehtaa palata ainakaan heti, ei sen Stockan Herkussa tapahtuneen katastrofaalisen riidan jälkeen ainakaan. Mitä pyörii miehen päässä, kun omat teot tuntuvat oikeutetuilta mutta paha olo velloo ympäriinsä eikä suuntaa tunnu löytyvän?

Toivolla Pedon varjo on toteuttu monologin muodossa. Lavalla on ainoastaan näyttelijä Anssi Kömi nojatuoleineen. Pelkistetyssä toteutuksessa paino on paljolti näyttelijän harteilla ja sen painon Kömi kyllä kantaa hyvin. Näytelmän miehestä saa hämmentävän kuvan karismaattisena ja jossain määrin epämiellyttävänä henkilönä, uskottavana sellaisena kuitenkin kaikessa röyhkeydessään.

Kömin työtä komppaa oivallisesti Erno Hulkkosen musiikki ja muutenkin äänisuunnittelu on tässä hienossa roolissa. Äänin ja valoin saadaan avitettua sopivasti katsojan mielikuvitusta niin, että esiin piirtyvät niin keittiöt, terassit kuin täpötäydet baarinkin. Tilan seinillä hiippailee aika ajoin myös mapping-tekniikalla toteutettu tiikeri, josta vastaavat Victor Pardinho (mapping) ja Silva Kuusniemi (animaatiot), sitä oli katsonut enemmänkin!

Varautuneista ennakko-odotuksista huolimatta Pedon varjo onnistui yllättämään positiivisesti eikä jättänyt aiheestaan huolimatta niljaista oloa iholle. Mieskin kiitteli ilahtuneensa kun taustatietoja tarkemmin tutkimatta oli odottanut jotain alushousuissa ulosteissa kierimistä. Tässä oli kuitenkin menty tyyli ja viimeistelty näyttelijäntyö edellä, hienoa, muuta en Toivolta toisaalta odottanutkaan.

Pedon varjon ehtii nähdä vielä ensi viikon keskiviikkona.

Kiitokset kutsuvieraslipusta Toivolle, siippa tuli mukana ihan itse hankkimallaan tiketillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...