perjantai 5. heinäkuuta 2013

Pekka Hiltunen: Sysipimeä (Studio #2)


Pekka Hiltusen Sysipimeä (Gummerus, 2012) jatkaa siitä mihin Studio-sarjan edeltävä osa Vilpittömästi sinun jäi. Tapahtumapaikkana on edelleen Lontoo ja Lia jatkaa AD-hommiensa ohella Studion leivissä. Tällä kertaa vastassa ovat uudet haasteet ja samalla uusi teemoitus.

Joku kaappaa satunnaisia youtube-tilejä ja lataa niiden kautta pelkkää pimeyttä sisältäviä videoita. Myöhemmin videoihin saadaan mukaan kuva. Kammottavissa, taitentehdyissä videoissa potkitaan ihmisiä hengiltä. Poliisi tuntuu olevan neuvoton. Ainut vihje tuntuu olevan, että uhrit on kaapattu tunnettujen homoklubien lähettyviltä. Studiolaiset päättävät puuttua peliin ja päätyvät sekaantumaan juttuun traagisin seurauksin.

Yhtä olennaisia ovat ne aiemmat videot, mustat ja mykät. Joukko pimeyden kuvauksia, joiden tarkoitus on herättää pelkoa. Vaikka niissä ei näy mitään, ne raottavat ovea johonkin pelottavaan paikkaan.

Sivujuonteena videorikolliselle on suositun radiojuontajan maineen pelastus. Miestä syytetään alaikäisen nuoren kähminnästä. Itse pidin tätä radiojuonta hieman turhana kirjassa, mutta ehkä se vastaa rikossarjoissakin nähtyä settiä, jossa osa porukasta työskentelee päärikoksen parissa ja muut puuhailevat jonkin pienimuotoisemman casen parissa.

Hiltunen kirjoittaa vetävää tekstiä ja Studion väen mukana on mielenkiintoista seikkailla rikosten maailmassa. Sysipimeä on jännä kirja siinä mielessä, että toisaalta minun on vaikea ottaa sitä vakavasti sen toiminnallisen luonteen vuoksi ja toisaalta siinä käsiteltävät teemat ovat ajatuksia herättäviä. Minulle tämä yhdistelmä toimi, sillä en huomannut ahdistuvani suunnattomasti (kuten tapaan tehdä vakavien kirjojen äärellä) mutta en myöskään kokenut lukevani liian höttöistä kirjaa. Lisäksi huomasin kirjan lopussa ihan herkistyväni kun vyyhti alkoi vihdoin selvitä.

Jos jokin miinus on mainittava, niin huomasin hieman pitkästyväni tiettyjen asioiden toistoon. Moni asia oli tullut ilmi useampaan kertaan ykkösosassa, enkä olisi tarvinnut niin paljoa kertausta. Toisaalta siitä on hyvin lyhyt aika kun luin edellisen osan, joten tapahtumat olivat hyvinkin tuoreessa muistissa. Arvostettavaa puolestaan on se, että esimerkiksi Marin ja Ricon hahmoihin saatiin lisää taustoitusta. Plussaa myös Queenin kappaleista, jotka toimivat kirjalle hyvänä päänsisäisenä soundtrackina.

Sysipimeä oli mainio lisä kesälukemistoon. Studion väki alkoi käydä tutummaksi, Hiltunen on fiksusti vaihtanut pääteemaa ykkösosasta eikä jäänyt jumittamaan ja tekstiä on helppo lukea. Ja oli tämä pakko lukea loppuun yömyöhällä, vaikka seuraavana päivänä oli töitä.

Esimerkiksi Amma on lukenut tämän vastikään ja on kirjoittanut siitä mielenkiintoisesti.

Pekka Hiltunen: Sysipimeä
Gummerus, 2012. 362 s.
Kansi: Marjaana Virta

5 kommenttia:

 1. Itse olen lukenut tämän, mutta Vilpittömästi sinun odottaa edelleen vuoroaan... En ikinä ehdi, vaikka olen varma, Sysipimeän perusteella, kirjasta pitäväni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ehdottomasti Annika K lukea Vilpittömästi sinun jos tästä tykkäsi, molemmat ovat mainioita kirjoja! :)

   Poista
 2. Radiojuontaja-juoni oli tosiaan vähän ylimääräinen tässä minustakin. Toisaalta Hiltunen laajensi kirjansa teemoja ja henkilökuviaan mielenkiintoisesti, niin että sarjan jatkoa jää odottamaan innolla. Toisto lienee pakollista, jos ajatellaan lukijaa, joka ei ole lukenut ekaa kirjaa lainkaan tai luvusta on pitkä aika, nämä "itsenäiset jatkot" ovat siitä haasteellisia - miten se tekee tyylikkäästi. Mutta pidän kovasti Hiltusen tyylistä ja kansainvälisyydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, Arja, oli mahtavaa saada lisää ulottuvuuksia henkilöhahmoihin. Ja toinen totta, varmastikaan toisto ei olisi häirinnyt jos VS:n lukemisesta olisi kulunut pitempi aika. Hiltusen tyyli on mainio ja on mukavaa, että suomalaiset pääsevät seikkailemaan myös muualla kuin kotimaaperällä!

   Poista
 3. Hyvin kirjoitit! Minä olen ihan totaalikoukussa näihin Hiltusen Studio-dekkareihin, en malttaisi millään odottaa seuraavaa osaa. :)

  Ääriharvoin ostan jännäreitä itselleni, tai luen niitä toiseen kertaan, mutta nämä kirjat olen päättänyt hommata omaan hyllyyni ja lukea koko sarjan putkeen sitten joskus kun kaikki osat ovat ilmestyneet. :)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...