tiistai 16. heinäkuuta 2013

Lavalta: Ruukin Avain - Isoäidin aikaan

Kuva : Marcus Lindén

Täydensin tämän kesän kesäteatterisaalista käymällä kulttuurimatkalla Mathildedalissa. Ruukin Avain - Isoäidin aikaan oli Teijon tehdasyhteisöstä kertovan kesäteatteritrilogian kolmas ja siis viimeinen osa.

Ruukin Avain - Isoäidin aikaan tapahtui kahdessa aikatasossa. Noora on palannut meidän ajassamme viettämään juhannusta Teijon seudulle ja on päättänyt ottaa selvää pitääkö isoäidin kertoma legenda paikkaansa. Noora on saanut isoäidiltään lahjaksi avaimen ja jos sen kanssa menee juhannusaattona Mathildedalin ruukin sillalle ja sanoo avaimessa olevan vuosiluvun, pääsee aikamatkalle.

Varmaan arvaattekin mitä tapahtuu, eli paikka ei vaihdu mutta vuosi onkin yllättäen 1917. Suomessa kuhistaan itsenäisyyden alkuaikaa ja kansa alkaa jakautua punaisiin ja valkoisiin. Mathildedalin ruukkialueella meno on suhteellisen rauhallista, mutta talvella 1918 alue päätyy hetkeksi työväenliikkeen hallintaan. Ruukkialueen ihmiset joutuvat valitsemaan puolensa ja menetyksiltä ei säästytä.

Noora päätyy menneisyydessä opettamaan ruukkialueen koulussa ja tapaa samalla myös isoäitinsä Ellin, joka tällöin on vielä nuori koulutyttö. Noora joutuu pohtimaan omia valintojaan menneisyydessä - mihin kaikkeen hän voi puuttua muuttamatta liikaa historian kulkua?

Ruukin avain oli kunnianhimoinen ponnistus, jonka toteuttamiseen osallistui paljon Mathildedalin vakituisia sekä kesäasukkaita. Historialliset tapahtumat ovat aitoja, näytelmän muotoon tarina saatiin fiktion avulla. Projekti oli selvästi yhteisön yhteisponnistus ja se näkyi positiivisena fiiliksenä lavalla.

Näytelmä oli kiinnostava ja hauskakin, vaikka sisälsi paljon painavaa asiaa. Repliikkejä oli sekä suomeksi että ruotsiksi, joten skarppina katsomossa sai olla. Lisäksi historian lisäksi käsikirjoitukseen oli niputettu paljon viittauksia nykypäivän politiikkaan ja pistäviäkin huomautuksia tiettyjä henkilöitä kohtaan. Lisäksi pidin kovasti aikamatkustusmeiningistä, joka oli toteutettu hienosti.


Teatterin yhteydessä ruukkialueella oli myös mahdollisuus tutustua puvustaja Pirita Lindénin suunnittelemiin pukuihin, joita käytettiin trilogian edellisissä osissa. Puvut olivat upeita, lähinnä jäi harmittamaan ettei päässyt näkemään niitä käytössä lavalla.


Kesäteatterirupeama valitettavasti päättyi jo tältä kesältä, mutta suosittelen joka tapauksessa visiittiä Mathildedalin ruukkialueelle. Paikka on idyllinen, meri kaunis ja esimerkiksi Kyläkonttorin kahvilasta sai oivallista kahvia ja banaanimantelikakkua.

6 kommenttia:

 1. Piti ihan googlailla, sillä en tiennyt mitään Mathildedalista. Vaikuttaa söpöltä paikalta, olisi mukava joskus käydä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa mennä! Uimaranta on kiva, ruukkialueella riittää metsäpolkuja ja sekä kahvila että Ruukin Krouvi olivat hyviä ruokailupaikkoja. Kahvilassa myös kirjainvaihtotori!

   Poista
 2. Oi, voin uskoa, että näytelmä on ollut elämys! Tuon miljöön perässä täytyy joskus matkustaa Mathildedaliin, vaikka kesäteatteriin en taida ehtiä. Kiitos kesäretkivinkistä!

  VastaaPoista
 3. Ruukin avain -kesäteatteri tuli kuusivuotisen uransa päätökseen, mutta ensi kesänä on lupailtu Teatteri Provinssin käyttävän Mathildedalin ruukkia näyttämönään.

  Ruukin avain oli mahtava kokemus. Itse kävin siellä kolmesti, kerran jokaisesta vuosisadasta. Ensimmäiseen eksyin tutun kautta ja rakastuin, toiseen sain näyttelijäystävältäni syntymäpäivälahjaksi lipun, ja tänä vuonna oli sitten pakko päätöspäivänä käydä katsomassa.

  Mikään teatteriharrastaja en ole, enkä kesäteattereista niin välitä, mutta Ruukin avaimesta oli pakko pitää. Ruotsinkieliset repliikit menivät kokonaan ohi, johtuen hyvin hyvin hyvin huonosta ruotsinkielen taidostani, mutta kärryillä pysyi silti hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Staka! Ruukin avain oli kyllä hieno, olimme ilmeisesti katsomassa samaa esitystä. Ruukin avaimessa oli positiivista se, että se otti itsensä sopivan vakavasti muttei kuitenkaan ollut liian paatoksellinen. Mielestäni se on hyvä piirre kesäteatterissa.

   Olen hieman kade, että pääsit matkustamaan kaikille vuosisadoille. Ne ovat varmasti olleet hienoja matkoja.

   Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...