sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Terveisiä Finnconista!

Myös kirjastolaitos oli mukana.

Koin tänään ensimmäisen Finnconini koskaan. Vähän ihmetyttää, että ei ole aiemmin tullut mentyä. Onneksi vahinko tuli korjattua.

Ehdin osallistua kahteen paneeliin, joista ensimmäinen oli Maailmankaikkeuden parhaat turistikohteet. Puheenjohtaja Shimo Shuntila haastatteli kolmea fiktiivistä hahmoa, jotka kaikki kertoivat omasta maailmastaan. Mukana paneelissa olivat Siri Kolu, J.S.Meresmaa sekä J. Pekka Mäkelä.

Kirjailijat esiintyivät paneelissa omien hahmojensa nahoissa.

Itse olisin mieluiten varmaankin matkustanut Meresmaan Pantterikansan laaksoon, se vaikutti meikäläiselle sopivan leppoisalta matkakohteelta. Siri Kolun hahmon luolasto vaikutti turhan aggressiiviselta ja Mäkelän hahmon Alshain hieman kolkolta. Panelistien kirjoista olen lukenut ainoastaan Meresmaan Mifonki-sarjaa, mutta nyt olen entistä kiinnostuneempi lukemaan Mäkelän Alshain- ja Alas-opukset sekä Kolun syksyllä ilmestyvän Pelko ihmisessä.

Toinen paneeli kosketti henkilökohtaisestikin, sillä kyseessä oli Kriitikot vastaan bloggarit: kenellä on oikeus kirjoittaa kritiikkiä? Puheenjohtaja Jussi Ahlroth luotsasi keskustelua kriitikoiden Vesa Sisättö ja Markku Soikkeli sekä bloggareiden Liina Poropudas ja Anmari Viljamaa välillä.

Bloggari vs. kriitikot. Onko vastakkainasettelun aika ohi?

Keskustelun alussa esitettiin kärjistettyjä väitteitä kohti molempia osapuolia ja kaikki saivat vuorollaan puolustautua. Lopuksi käytiin rauhanomaisempaa keskustelua puolesta ja vastaan. En itse kirjoittanut keskustelun aikana muistiinpanoja, mutta nyökyttelin paljon bloggaajakollegoiden vastauksille.

Lopputuloksena päästiin siihen, että ehkäpä kirjablogit ja kriitikot voivat elää harmoniassa keskenään ja hyvä niin. Ainut keskustelussa hieman risomaan jäänyt seikka oli toistuva väite siitä, että kirjabloggajat ovat lähellä kustantamoita. Tästä aiheesta on keskusteltu viime aikoina paljon milloin missäkin enkä nyt itse ajatellut alkaa sohia muurahaispesää sen kummemmin. Ehkäpä paras vastine tähän on pitää oma linjani sellaisena kuin se on ollut, mahdollisimman selkeänä, se toivottavasti näkyy myös teille lukijoillekin.

Kokonaisuudessaan paneelista jäi joka tapauksessa hyvä mieli. Keskusteluiden lomassa ehti myös hieman pyörähdellä myyntialueella ja teinkin sitten muutamia hankintoja. Mukaan tarttui J.Pekka Mäkelän uutuus Alas ja Osuuskumman tiskiltä tilasin itselleni Kummalinnun munia. Sen kautta sähköpostiin kolahtelee kaksi kertaa viikossa Osuuskumman kirjailijoiden kirjoittamia raapaleita, jotka lopuksi saa itselleen painettuna versiona. Mahtava idea! Mukaan sai vielä kaiken lisäksi oman munan, jonka sisältä löytyi Shimo Shuntilan kirjoittama raapale Myöhäinen vieras.


Illemmalla pyörähdin (tai siis mies urheasti kuljetti minut) vielä kirjakauppareissulle hankkimaan Annukka Salaman uunituoretta Piraijakuiskaajaa, Faunoidit-sarjan toista osaa. Sen aloitan huomenna junassa.

Finncon oli siis oikein mainio elämys myös tällaiselle noviisille. Ehkä ensi vuonna teen retken Jyväskylään.

ps. Kannattaa käydä kurkkaamassa Taikan Finncon-raportteja! Kirjasfääristä löytyy mm. mitä mainioimpia Tardis-kuvia ja muutakin kuvamateriaalia.

9 kommenttia:

 1. Kiitos kivasta jutusta. Miekään en ole koskaan Finnconissa käynyt, tekisi mieli joskus osallistuakin, vaikka vähän jännittäisi se, että tunnen spefi-kirjoja niin huonosti.

  Tarkoitetaankohan tuolla kirjabloggaajat ovat lähellä kustantamoa -heitolla sitä, että osa meistä bloggaajista (esim. mie, Katja, Karoliina) tekee töitä kustantamoille. Mutta tämänkin asian suhteen olemme avoimia ja mie en kirjoita ns. omista kirjoista blogiini ollenkaan.

  Lisäksi osa kirjailijoista voi kirjoittaa myös kritiikkejä, ja hekin ovat lähellä kustantamoja.

  Mukava, että keskustelussa päästiin kuitenkin kärjistyksistäkin pidemmälle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna! Suosittelen kyllä osallistumista. Itsekään en ole mikään spefi-ekspertti vaikka genrestä pidänkin ja, kuten Morre tuolla sanoo, on Finncon kyllä mainio tapa tutustua juttuun.

   Ilmeisesti kyseessä oli (taas kerran) väite siitä, että kustantamot pitävät kirjabloggaajista ja kestitsevät heitä ja siksi bloggaajat eivät voi olla esimerkiksi arvostelukappaleiden suhteen puolueettomia ja näin pois päin.

   Te kolme olette kyllä olleet esimerkillisiä kytköksienne avaamisessa. :)

   Ja niin oli! Kärjistykset olivat siis etukäteen kirjoitettuja ja tahallaan piikikkäitä, mutta näillä heitoilla saatiin kyllä kiinnostavaa keskustelua aikaiseksi ja sen innostamana esimerkiksi ihana kirjastolaitos sai raikuvat aplodit.

   Poista
 2. Harmitti kun en päässyt uonne. Hyvä, että kuitenkin saa makua siitä, minkälaista siellä oli. Kiitokset kirjoituksesta :)

  VastaaPoista
 3. Mukava kuulla, että viihdyit Finnconissa ja Kummalinnun muna ilostutti! :)

  En ole ehkä se puolueettomin kaveri, mutta minusta Finncon on varsin helposti lähestyttävä tapahtuma. Jos ei spefi-kirjallisuutta tunne, niin siellä on mitä mahtavin tilaisuus tutustua paremmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummalinnun muna on ihan huippu juttu, Morre!

   Ja Finnconissa tosiaan oli leppoisaa. Olisin mielläni kuunnellut paneeleja enemmänkin jos aikataulut olisivat antaneet myöten. Kattava ohjelma paikalla kyllä oli ja tunnelma mukava! Tykkäsin!

   Poista
 4. Hitsi, kummalinnun munat kuulostavat hauskalta systeemiltä! :)
  Minäkin olen aika pihalla spefistä, mutta nämä messuraportit herättävät mielenkiintoa oikein sopivasti.

  VastaaPoista
 5. Hieno homma että Finconiin innostui myös ekakertalaisia! Tämä oli minulle neljäs tai viides, ja aina jaksan innostua hienosta ohjelmasta. Suomen fandom on kyllä upean ahkeraa ja aktiivista sakkia.

  Toivottavasti Alas miellyttää! Hätäisenä luin sen jo menomatkalla coniin ja tykkäsin kovasti. Kun nyt vielä saisin aikaiseksi kirjoittaa jutun. Ehkä tänään, ehkä huomenna... conin jälkeinen uupumus yllätti eilen totaalisesti kotimatkalla. :-)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...