tiistai 3. tammikuuta 2012

Guy Delisle: Merkintöjä Burmasta, Shenzen ja Pjongjang


Norkku kirjoitti blogissaan Guy Delislen sarjakuvateoksesta Merkintöjä Burmasta (WSOY, 2008; Chroniques Birmanes, 2007) niin mielenkiintoisesti, että tyyppiin oli tutustuttava. Sitten kun vielä Näkymättömien käsien takakannessa Tietäväistä verrattiin Delisleen, niin homma oli selvä. Lyhyen ajan kuluessa kirjastosta kuljetettiin meille kotiin Burman lisäksi myös Shenzen (WSOY, 2010; Shenzen 2000) ja Pjongjang (WSOY, 2009; Pyongyang 2003).


Kaikki Delislen sarjakuvat ovat matkakirjoja. Shenzenissä ja Pjongjangissa Delisle on matkustanut animaattorityönsä vuoksi näihin Aasian maihin. Burmassa matkaan on puolestaan lähdetty Delislen Nadége-vaimon työn Lääkärit ilman rajoja - järjestössä vuoksi ja mukana on myös pariskunnan vauvaikäinen lapsi Louis. Matkoillaan kanadalainen animaattori ja sarjakuvapiirtäjä havainnoi ympäristöään rehellisesti sekä ihmettelee ja kokee vieraiden maiden elämänmenoa.


Sekä minä että mies nauroimme näille teoksille monesti ääneen ja keskustelu pyöri kirjojen ympärillä paljon kun niitä luimme (pääsitkö jo siihen kohtaan, missä vauva itkee sopivaan aikaan?). Delisle on tarkkanäköinen ja vaikuttaa todella rehelliseltä kertojalta. Kummallisistakaan asioista ei niinkään kohkata vaan ne esitetään niin kuin ne ovat, vierasmaalaisen silmin. Toisinaan Delisle liittää teksteihin omia mietintöjään, joita on mielenkiintoista lukea.


Mies innostui Pjongjangista niin paljon, että se kuulemma tilataan meille ihan omaksi. Ei haittaa. Albumista on kohkattu muutenkin; etelä-korealaiset innostuivat kärjistämättömästä maakuvauksesta niin paljon, että käänsivät sen samantien koreaksi. Käännöstä ei tosin kuulemma juuri arvostettu maan pohjoisessa naapurissa ja Delislellä ei ilmeisesti ole sinne enää juuri menemistä.


Guy Delislen tyyli on mukavan luonnosmaista ja pyöreää, minä pidän. Burmassa viivoja on jonkin verran siistitty; sekä Shenzenissä että Pjongjangissa piirroksissa on jopa hiilimäinen jälki. Pidin tästä luonnosmaisesta jäljestä enemmän.


Delislen matkasarjakuvia voi lukea sekä pätkittäin nautiskellen tai yhteen pötköön hihitellen ja ihmetellen. Burmassa pätkissä lukeminen on tehty helpommaksi, sillä erilliset tarinat on jaoteltu jopa pienin otsikoin. Mietimme, että näitä sarjakuvia olisi mahtava nähdä myös animoituna, vaikka sellaisina muutaman minuutin minipätkinä. 


Delislen kanssa ovat matkustelleet myös ainakin Salla, Norkku toiseen kertaan, anni.M, Paula, Paula toiseen kertaan ja Booksy. Myös Hanna kehui Delisleä. 

13 kommenttia:

 1. Kiitokset linkityksestä ja kiva että tykkäsitte Delislestä. Delislen stripit ovat kyllä yksinkertaisuudessaan nerokkaita! Minun suosikkini oli Burma, perheen mukana olo ja kirjan mukana olevat pienet tietoiskut saivat aikaan aika kiehtovan paketin.

  VastaaPoista
 2. Hahah, nämä ovat niiiiin huippuja! Mulla on luvussa juuri nyt Merkintöjä Burmasta. Arvasin, että sekin on rautaa, omalla tavallaan Norkun kommentin perusteella jopa enemmän. PjongJangin luin kesällä (http://luenjakirjoitan.blogspot.com/2011/05/pjongjang.html).

  VastaaPoista
 3. Norkku, Delislellä on tosiaan taito tiivistää havaintonsa lyhyisiin strippeihin informatiivisesti. Upeaa.

  Paula, linkittelenpä sinutkin saman tien tekstiin! Burma oli vähän erilainen kuin nuo kaksi muuta, näkövinkkeli on enemmän perheenisän. Kaikki kyllä itsessään mainioita.

  VastaaPoista
 4. Selailin Shenzeniä joskus jonkun tutun kirjahyllyssä ja tykästyin kovasti, mutta kirjan hankkiminen kokonaan luettavaksi unohtui sitten. Listalle uudestaan!

  Oletko lukenut Marjane Satrapia?

  VastaaPoista
 5. Luru, suosittelen lämpimästi. Itse aloitin lukemisen Shenzenistä ja tykästyin.

  Satrapilta olen lukenut kaikki suomennetut, tässä on jotain samaa. Etenkin Burman piirrostyylissä on jotain kaikuja Satrapin viivasta. Hienoja teoksia nekin.

  VastaaPoista
 6. Olen myös törmännyt suosituksiin näistä useammankin kerran ja kuinka sattuikaan, että juuri tänään hain postista paketin joka sisälsi mm. Shenzenin ja Pjongjangin... :)

  VastaaPoista
 7. Minäkin haluan ehdottomasti tutustua Delisleen! Kevällä tulee suomeksi taas uusi sitä paitsi: Jerusalem. :)

  VastaaPoista
 8. Mainiota Satu, jäänkin odottelemaan arviotasi!

  Kiitos Karoliina, minä tässä pitkään mietin että mikä se uusi tuleva nyt on ja en sitten jaksanut googlata. Kiitän. <3

  VastaaPoista
 9. Mahtavaa että sinäkin ihastuit näihin! Karoliinan tavoin odotan innolla Jerusalemia!

  VastaaPoista
 10. Olikos siinä Booksy muuta mahdollisuutta kuin ihastua? ;)

  VastaaPoista
 11. Hih, eipä juuri - pienoinen pakko taitaa olla useimmille! =)

  VastaaPoista
 12. Oi. Sarjakuvat ovat mulle enimmäkseen vierasta aluetta, mutta näitä täytyy kurkata. Sijoittuvat sinne minun mielestäni kiinostavimpaan maailman kolkkaan :) Pjongjangia ei valitettavasti meidän seudun kirjstoista löydy, mutta entisestä kotikaupungista kyllä.

  VastaaPoista
 13. Linnea, suosittelen lämpimästi. Näissä kulkee teksti ja kuva hyvin käsikkäin, mutta väitän etteivät olisi puoliksikaan niin mielenkiintoisia ihan vaan kirjoitettuina.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...