torstai 29. maaliskuuta 2018

Lavalta: Toista (Teatteri Tuike)

Kuva: Teatteri Tuike

Liiallinen toisto vie parisuhteen kriisiin 

Teatteri Tuikkeen maaliskuuta piristää Nina Rinkisen ohjaama ja käsikirjoittama esitys Toista. Sanaton komedia pureutuu parisuhteen kipupisteisiin ja käsittelee muun muassa seksuaalista turhautumista. Pariskunta elää rutinoitunutta elämää päivien toistuessa aina vain samanlaisina, kunnes vaimon elämä suistuu raiteiltaan. Rutiinien rikkoutuminen ja halu muutokseen ajaa parisuhteen kriisiin.

Nina Rinkisen ja Kimmo Tähtivirran yhteispeli lavalla on erinomaista. Rutiinien toisto sujuu kellontarkasti ja rytmitys toimii. Hahmot ovat karikatyyrimäisiä, mutteivät kuitenkaan niin mustavalkoisia kuin aluksi voisi ajatella. Rinkisen kotieloon turhautunut vaimo herää esityksen aikana eloon, Tähtivirta puolestaan on mainio rutiineissaan viihtyvänä aviomiehenä muuttuen tarvittaessa hurmaavaksi rakastajaksi.

Sanaton esitys ei kaipaa dialogia tuekseen, se on todennäköisesti jopa paljon parempi näin. Esityksen kuvasto on tuttua ja aukot on helppo täyttää. Toistolle annetaan kiirehtimättä tilaa ja toiminta pysyy riittävän yksinkertaisena, pääosassa on näyttelijäntyö. Mimiikan lisäksi esityksessä hyödynnetään muun muassa varjoteatteria, jonka osuudet ovat erinomaisia. Toista on hauska ja yllättävä esitys.

Esitys on alunperin saanut ensi-iltansa vuonna 2004 ja on tämän uudelleenlämmityksensä kyllä ansainnut. Teema on ajaton ja esitys myös kuvaa naisen seksuaalisuutta raikkaasti ja syyllistämättä. Ilahduin myös siitä, kuinka käsikirjoituksessa ei olla päädytty yksinkertaisimpaan ratkaisuun vaan uskalletaan myös esittää kysymyksiä ja kyseenalaistaa.

Vaikka esitys on komedia, antaa se naurun lisäksi ajateltavaa. Toista muistuttaa, kuinka tärkeää puhuminen parisuhteessa on. Ihmissuhteista harvemmin löytyy ajatustenlukijoita ja toisinaan rutiinien vangiksi on liiankin helppoa jäädä.

Esityksiä on vielä 30. ja 31.3., mutta lisäesityksiä saattaa tulla vielä syyskaudelle 2018 joten kannattaa pitää silmät ja korvat auki.

Kiitokset Teatteri Tuikkeelle kutsuvieraslipusta esitykseen.

2 kommenttia:

  1. On kiva, kun Suomessa on myös tuollaisia pieniä teattereita. Niiden tuotannossa on monesti todella katsomisen arvoisia esityksiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti näin, Anneli! Pikkuteattereissa on usein kiinnostavia ohjelmistovalintoja ja sydäntä ja taitoa tekemiseen.

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...