torstai 28. heinäkuuta 2016

Lavalta: Lapualaisooppera 2016 (Ylioppilasteatteri)

Kuva: Mitro Härkönen

Ylioppilasteatteri viettää tänä vuonna 90-juhlavuottaan ja on sen kunniaksi tuonut Mustikkamaan kallioille musiikkinäytelmän Lapualaisooppera 2016 Sirpa Riuttalan ohjaamana. Esitys myötäilee 50 vuotta sitten kantaesitetyn Lapualaisoopperan tarinaa, mutta käsittelee pääasiassa nykypäivän ilmiöitä. Kuka kuljetetaan rajalle ja ketä sananvapaus koskee? Voiko pehmeitä arvoja noudattaa?

Alkuperäinen Lapualaisooppera paljasti Lapuan liikkeen väkivaltaisuudet muilutuksista murhiin. Ylioppilasteatterissa esille nostetaan internetissä tapahtuva vouhotus sananvapaudesta ja suvakeista, pohditaan maahanmuuttopolitiikkaa ja vaaditaan rajoja kiinni kyltein ja nyrkein. Epäilijöitä ei suvaita ja vaikka välillä hommat tuntuvat menevän hieman yli, eivät jarrut enää toimi. Vastapuolen toiminta jää paljolti katsojan pääteltäväksi, pehmeämpiä arvoja edustavat henkilöt näyttäytyvät muun muassa ravintolapäivän kannattajina ja maailmaaparantavien selfieiden ottajina.

Seuraamista olisi varmaan helpottanut, jos alkuperäinen Lapualaisooppera olisi ollut paremmin tuttu. Nyt henkilöhahmot ja heidän poukkoilunsa nykypäivän henkilöiden ja tapahtumien seassa hämmensi. Joidenkin kohtausten kuvitukset myös nostivat pään päälle kysymysmerkkejä, symboliikkaa oli niin paljon että en pysynyt mukana. Lavan taustalla myös tapahtui paljon, kaikkea ei katsomon sivusta aivan nähnyt mutta toisaalta oli hienoa että miljöön mahdollisuuksia oli hyödynnetty.

Joka tapauksessa lavalla nähdään paljon osaavia näyttelijöitä. Toiminnan rauhoittuessa esiin nousee kirkkaita hetkiä ja sanomakin selkeentyy. Kaj Chydeniuksen laulut myös soivat kauniisti metsämaisema taustanaan, vahvana solistina mieleen jäi Lyytin roolissa nähty Inkeri Hyvönen. Mieleen jäivät muun muassa myös lavakarismallaan vakuuttanut useita rooleja tehnyt Judith Regwan ja kannattajiensa suosiota nauttinut Kosola Axel Laurén.

Ylioppilasteatterin Lapualaisooppera 2016:ssa on paljon vimmaa ja osaamista, mutta syvin sanoma jäi kaiken metelin ja touhun alle. Kirkkaimpana mieleen jäivät loppupuolen kuulas laulu, ilmapallot ja metsän hiljaisuus. Toisaalta näytelmä onnistui myös nostamaan kiinnostusta alkuperäisteosta kohtaan ja se on nyt varattuna kirjastosta tekstinä ja äänilevynä.

Kiitokset kutsuvieraslipusta esitykseen. Lapualaisooppera 2016 pyörii Mustikkamaalla 20.8. asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...