sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin


Pride-viikolla luin teemaan sopivasti Siri Kolun uusimman teoksen Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava, 2016). Teoksessa pääsee törmäyttämään omia ajatuksiaan Peetun ja tämän läheisten toiveisiin ja pelkoihin ja miettimään omaa suhtautumistaan. Osaisiko sitä olla kannustava ja sellainen kuin toinen toivoisi? Vai menisikö sitä aivan puihin muuttuvan tilanteen edessä?

Peetu on ollut koko ikänsä Peetu, vaikka papereissa lukee edelleen Petra ja henkilötunnuksen loppuosa on väärä. Täysi-ikäisyyden koittaessa on kuitenkin mahdollisuus päästä korjaavaan leikkaukseen, saada oikeanlaiset paperit ja virallinen vahvistus identiteetilleen. Isä haluaa helpottaa odotusta ja lahjoittaa kymmenen purjelentokertaa kanssaan, kymmenen kurkotusta taivaaseen. Ilmassa voi puhua isän kanssa juttua, joihin maan kamaralla sanat eivät riitä ja siellä saa myös etäisyyttä juttuihin, jotka sattuvat kuin ei mikään koskaan.

Kolu on vakuuttanut minut kerta toisensa jälkeen kirjoillaan. Rosvolat ovat mahtavaa ääneenlukemista autossa, joten taidokkuus tässä teoksessa ei varsinaisesti yllättänyt. Tässä kuitenkin huumorin ja hauskanpidon sijaan ärsytettiin itkukanavia ihan kunnolla. Lyhyeen mittaan on saatu paljon asiaa, tärkeää ja paikoin raskastakin, lentämisen keveys kuitenkin tasapainottaa ja irrottaa jalat maasta. Tärkeintä on Peetu, Peetun tarina ja hyvä niin.

Kesän jälkeen kaikki on toisin on hieno teos. Se ei huimaa päätä pituudellaan, mutta on silti täynnä asiaa. Peetuja kulkee täällä maan kamaralla vaikka kuinka paljon ja he ansaitsevat saada äänensä kuuluviin ja sen lisäksi olla osa massaa, ne joihin katse ei sittenkään pysähdy sillä he ovat vain.

HelMet-haasteessa olkoon tämä teos, jossa kirjan nimi viittaa vuodenaikaan.

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin
Otava, 2016. 112 s.

3 kommenttia:

 1. Minä en oikein ihastunut tähän. Koin Peetun turhauttavan omanapaiseksi, vaikka totta kai ymmärrän että tuleva muutos koskee konkreettisimmin häntä itseään. Olisin kovasti kaivannut lisää tilaa äidille ja Aamulle, samoin isoveli jäi harmittavasti pelkäksi välähdykseksi.

  Tärkeä aihe, mutta olisi mielestäni ansainnut vähän laajemman käsittelyn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäsin siitä, että tarina oli Peetun ja siitä, että muiden tarinat häilyivät taustalla syrjässä, kuten oikeassa elämässä. Ja miten kuitenkin tuli esiin, että ei voi itse tietää täysin mitä muut ajattelevat tai millaisia ovat.

   Toisaalta olisin kyllä lukenut mielelläni myös pidemmän kirjan. :)

   Poista
 2. Minä olisin myös mielelläni lukenut pidemmän tarinan, koska tuntui, että kerrottavaa tässä olisi ollut vaikka kuinka. Toisaalta arvostan ratkaisua pitää kirja lyhyenä, sillä näin se on helpommin lähestyttävä nuorelle kohderyhmälle ja niillekin, jotka eivät lue paljon.
  Hienosti sanottu tuo,että pitää saada äänensä kuuluviin, mutta silti on oikeus olla osa massaa:)

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...