torstai 21. marraskuuta 2013

Pierre-Michel Bertrand: Väärän käden maailma: vasenkätisten historiaa


Pierre-Michel Bertrandin Väärän käden maailma: vasenkätisten historiaa (Atena, 2006) osui silmiin jonkun tutun Goodreads-päivityksistä. Aihe vaikutti sen verran kiinnostavalta, että vaivauduin varaamaan kirjan kirjastosta itselleni. Itse olen oikeakätinen, mutta vasenkätisyys on minusta jostain syystä äärimmäisen viehättävää.

Vasen käsi jäi toisinaan täysin vaille hyväksyntää pelkästään kielen mielivaltaisuuden takia. Ikivanhan perinteen mukaan vasen käsi sai latinassa nimensä (sinistra) ilmaisusta sine dextra (ilman oikeaa kättä). Se oli siis jonkinlainen negaation kautta määritelty kömpelö kumppani, hyödytön lisäke: ---

Väärän käden maailma luotaa vasenkätisten asemaa Euroopassa, erityisesti Ranskassa, eri aikakausina. Takakannen mukaan kyseessä on ensimmäinen yleisesitys vasenkätisten historiasta, joten teos puoltanee siellä paikkaansa tietokirjojen kirjavassa joukossa. Kaiken lisäksi Bertrand myös kirjoittaa varsin hyvin käyttäen paljon esimerkkejä, toisinaan ehkä liiaksikin lainausten venyessä jopa sivun pituisiksi.

Neljään osaan jaettu opus käsittelevät käsien keinotekoista jakoa hyviin ja huonoihin, vasenkätisyyden halveksittavuutta, sen suvaitsemista ja lopulta sen ihailua. Etenkin kaksi ensimmäistä osiota ovat melkoisen hurjaa luettavaa. Jokseenkin huvittavasti tiettyyn maailmanaikaan päätettiin, että oikeaan käteen liitetään kaikki mahdolliset hyveet kun taas vasen käsi edustaa paheellisuutta. Tästä ajatuksesta sitten lähti laajamittainen syrjintä, jonka seurauksena vasenkätiset tuomittiin esimerkiksi hirviömäisiksi, rodullisesti alemmiksi sekä normista poikkeaviksi.

Vasenkätisyys on rinnastettu hirviömäisyyteen vielä nykyisinäkin aikoina ("Vasenkätisiä pelätään niin kuin pelätään epänormaaleja olentoja ja hirviöitä, koska he ovat harvinaisia kaikissa maissa", kirjoitettiin vielä niinkin myöhään kuin 1914!).

Nykyään vasenkätisillä onneksi menee paremmin, ainakin virallisesti. Tilastot osoittavat vasenkätisten määrän kasvaneen, vaikka todellisuudessa kyse lienee lähinnä siitä että nykyään on niin sanotusti ihan ok olla vasenkätinen. Kirja jakaa tässä vaiheessa osan kunniasta kuuluisille scaevoloille, siis syystä tai toisesta oikean käden käytöstä vasempaan siirtyneille, sekä muutoin tunnetuille ja lahjakkaille vasenkätisille kuten Da Vinci. Yritetäänpä vasenkätisyyttä muutenkin yhdistää lahjakkaisiin ihmisiin, perustein tai ilman.

Luin Bertrandin kirjaa useamman kuukauden ajan yleensä muutama sivu kerrallaan. Tämän vuoksi minulle ei jäänyt kirjasta kovinkaan hyvää kokonaiskuvaa. Kirja oli joka tapauksessa melko leppoisaa luettavaa, vaikka tapauskertomukset olivatkin pöyristyttäviä. Tuntuu kummalta, että ei ole montaakaan vuosikymmentä siitä kun lapsia pakotettiin kirjoittamaan oikealla kädellä vaikka vasen olisi hallitsevampi. Varmasti joku tekee sitä edelleen. Hurjaa.

Itse laskeskelin viime vuonna ylioppilaskirjoituksia valvoessani vasenkätisten osuutta kirjoittajien joukossa. Veikkaisin määrän osuvan aika lähelle 10%, siis melko lähelle tilastonormeja. Siistiä.

Tunnustan, että kirjan viitteitä en lukenut. Niitä oli lähemmäs 40 sivua.

Pierre-Michel Bertrand: Väärän käden maailma: vasenkätisten historiaa (Histoire des gauchers: Des gens à lénvers, 2001)
Atena, 2006. 248 s.
Suomentanut: Sampsa Peltonen ja Pirjo Thorel
Kansi: Jukka Kotisaari

11 kommenttia:

  1. Mielenkiintoista! Olen itsekin oikeakätinen. Ajattelen samantyylisesti kuin sinä eli että vasenkätisyys on jotenkin kiehtovaa. Ihailen monesti vasenkätisiä, koska vasemmalla kädellä kirjoittaminen näyttää persoonalliselta ja omaperäiseltä. Mutta samalla myös vähän oudolta ja pelottavalta. Jos esimerkiksi telkkarissa näen jonkun kirjoittavan vasemmalla kädellä, jään ihmettelemään, miksi se näyttää niin kummalliselta. Ja vasta kohta tajuan, että hei sehän on vasenkätinen.

    Jos voisin valita, olisin mieluummin vasenkätinen, koska se näyttää persoonalliselta. Samalla kyllä tiedän, että vasureilla on vaikeuksia, koska koko yhteiskunta on tavallaan suunniteltu oikeakätisille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuija! Näytämmeköhän me oikeakätiset jotenkin oudoilta vasenkätisten mielestä? Nimenomaan se kirjoittaminen ja piirtäminen minua viehättävät, se on hämmentävää ja samalla jotenkin aivoja nyrjäyttävää kun ei jotenkin mene omaan kaaliin kun joku tekee eri tavalla.

      Poista
  2. Tunnen monta vasenkäsistä ja yksi sellainen on ihan omassa perheessänikin. Vasenkätisyys todella aiheuttaa vaikeuksia! Kaikki on suunniteltu oikeakätisille. Vaikka nykyään vasurilla saa kirjoittaa, niin esim. koulussa ei ole vasenkätisten saksia vaan vasurin on opeteltava käyttämään oikeakätisten systeemejä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tintti, minusta on käsittämätöntä, että kouluissa ei ole vasemman käden saksia. Saisi mielestäni olla edes kuvisluokassa tai muissa, joissa niillä saksilla pitäisi tehdä jotain tarkkaa. Harmi, että yhteiskunta on niin oikealle päin kallellaan.

      Poista
    2. En muuten tiedä, onko meillä kuvisluokassa vasemman käden saksia. Pitänee kysyä.

      Poista
  3. Vasenkätinen ilmoittautuu :D Itse en ole mitään ongelmaa ikinä kokenut, koska koko elämänsähän tähän on tottunut. Sen sijaan monet asiat sujuvat oikeallakin kädellä, esim. neulominen ja kitaran soitto.
    Hauska ajatus, että joku voi nähdä tämän viehättävänä tai ihan kirjan arvoisena :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa Noanna! Eipä se varmaan teille vasureilla olekaan mitään ihmeellistä, mutta saattepa meidät oikeakätiset hämmennyksiin. :) Itse haluaisin opetella kirjoittamaan myös vasurilla. Mutta vasenkätisten historia oli kyllä huiman kiintoisaa!

      Poista
  4. Täällä myös vasenkätinen. 80-luvulla syntyneenä kaikki on sujunut aika mukavasti, muistan kyllä opettajani hikoilleen oikeakätisenä opettaessaan minua mm. käsitöissä. Käsialani on kyllä kamala, en kyllä tiedä johtuuko se kätisyydestäni. Oikeakätisen ekaluokkalaisemme mielestä minun olisi hyvä piipahtaa koulussa opettelemassa kirjoittamista. ;)

    Vasenkätinen äitini pakotettiin 50-luvulla oikeakätiseksi, mikä oli kova paikka äidilleni. Ehkä myös äitini tsemppi on auttanut minua vasenkätisyydessäni. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, lisää vasenkätisiä! Minä olen joskus katsonut video-ohjeita vasenkätisille neulojille ja ne ovat tuntuneet hurjilta. :) Ja voihan äiti, onneksi hän on tsempannut sinua!

      Poista
  5. Täällä vielä yksi vasenkätinen. Tai pitäisikö sanoa sekakätinen. Kirjoitan ja syön vasemmalla, mutta pystyn tarvittaessa kirjoittamaan myös oikealla vaikkakin hieman epäselvemmin ja lusikka menee suuhun myös oikealla ihan vaivatta. Heitän oikealla kädellä, mutta otan kopin molemmilla. Virkkaan vasemmalla, mutta kudon (neulon) samalla tavalla kuin oikeakätiset. Olen ikäni käyttänyt oikeakätisten saksia ja kun sain vasenkätisten sakset ne tuntuivat kömpelöiltä ja jäivät käyttämättä. Vasenkätisyyteni on joskus herättänyt vanhemmissa ihmisissä huomiota, vaikka en kirjoitakaan "käsi mutkalla" niin kuin jotkut vasenkätiset. Käden sivuni ei siis ole musteessa kirjoitettuani/piirrettyäni.

    Hurjaa, että vasenkätisyys on joskus ollut ikäänkuin valuvirhe, josta on pitänyt opetella pois :(

    Kirja vaikuttaa hurjan mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jännittävää, Villasukka kirjahyllyssä! Olen hassusti vähän kateellinen sekakätisyydestäsi, pitää oikeasti alkaa harjoitella. :)

      Onneksi vasenkätisyyttä nykyään (ainakin pääsääntöisesti?) pidetään ihan yhtä arvokkaana kuin oikeakätisyyttäkin. Kirja oli leppoisa välikirja!

      Poista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...