lauantai 23. marraskuuta 2013

Kansankynttilä luki tietokirjoja

Maukka haastoi viime joulukuun kynnyksellä bloggaajia lukemaan erilaisia tietokirjoja otsikon Kansankynttiläin kokoontumisajot alla. Sen lisäksi että tietokirjojen tietoinen lukeminen tuntui mukavalta ajatukselta oli haasteen nimi sen verran mainio, että osallistuminen oli käytännössä välttämätöntä.

Loppupeleissä onnistuin saavuttamaan haasteen korkeimman Hehkulamppu-tason saatuani vihdoin kirjoitettua Bertrandin Väärän käden maailmasta. Tasoon vaadittiin yhdeksän kirjaa ja vähintään neljä eri kategoriaa. Haasteen puitteissa tulin lukeneeksi seuraavat kirjat:

II Psykologia
Susan Cain: Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking

IV Yhteiskunta
Caitlin Moran: Naisena olemisen taito

IX Luonnontieteet
John D. Barrow: Book of Universes
Lasse Berg: Kalaharin aamunkoitto - Miten ihmisestä tuli ihminen

X Luonto ja ympäristö
Emma Kari ja Kukka Ranta: Kalavale

XVII Historia
Hannele Klemettilä: Federigon haukka ja muita keskiajan eläimiä
Pierre-Michel Bertrand: Väärän käden maailma: vasenkätisten historiaa

XIX Elämäkerrat ja muistelmat
Tony Danza: I'd Like to Apologize to Every Teacher I Ever Had
Stephen Fry: The Fry Chronicles

Vaikka suurin osa näistä kirjoita olisi varmaan tullut luettua ilman haastettakin, oli hauska muistuttaa itseään myös siitä että tietokirjojen lukeminen voi olla suunnattoman palkitsevaa ja yhtä viihdyttävää kuin fiktiivisen romaaninkin lukeminen.

Kepeintä osasto lukemistani edustivat varmaankin Moranin Naisena olemisen taito sekä Fryn The Fry Chronicles, vaikka ei tuo Danzankaan kirja kauas jää viihdyttävyydessään. Kovinta tietoa taisi löytyä Barrow'n Book of Universesista, josta voin täysin rehellisesti sanoa että en ymmärtänyt siitä juuri mitään.

Susan Cainin teos on sellainen, jota suosittelisin mieluusti eteenpäin. Kirja on kevyehkö lukea, suomennoskin kuulemma varsin pätevä ja ellei se opeta jotain lukijasta itsestään voi se auttaa ymmärtämään muita. Luonnontieteelliseltä kannalta sen sijaan liputtaisin Bergin oivallisen kirjan ansioita sekä kannustaisin lempeään itsensäravisteluun Karin ja Rannan Kalavaleen kanssa.

Sen sijaan molemmat Historia-kategoriassa lukemani kirjat jäivät minulle hieman etäisiksi, vaikka olivatkin kiinnostavia ja hyvin kirjoitettuja. Pitänee kaivaa esiin ne tuttavilta keräämäni tietokirjalista, siinä oli myös historiaa, ehkä minä vielä opin.

Kiitoksia Maukalle mainiosta haasteesta!

2 kommenttia:

  1. Öhynm? Mahtoiko edellinen kommentti tulla perille? o.o Piti siis sanomani, että hauskaa että viihdyit haasteen parissa, ja kiva että pusasit myös tämmöisen koontipostauksen. Etenkin noista kutkuttelevat nyt Fryn omaelämäkerta ja Federigon haukka!

    VastaaPoista
  2. Edellinen jäi ilmeisesti bittiavaruuden hampaisiin, Maukka, harmillista! Mutta kiitos oivallisesta haasteesta, se oli äärimmäisen viihdyttävä. Suosittelen Fryta lämpimästi!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!

Sanavahvistus otettu käyttöön roskapostin vuoksi, pahoittelen asiaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...